Ολυμπιακός: Η διαφορά του «πασάρω» από το «ντριμπλάρω»

Ολυμπιακός: Η διαφορά του «πασάρω» από το «ντριμπλάρω»

Ολυμπιακός: Η διαφορά του «πασάρω» από το «ντριμπλάρω»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την ειδοποιό διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα είναι η επιτομή του απλού μπάσκετ. Πολλές φορές ξέρετε εμείς οι δημοσιογράφοι και εσείς οι φίλαθλοι στην προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε, προχωράμε σε αναλύσεις επί αναλύσεων λες κι είμαστε προπονητές.

Δεν είμαστε όμως…

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Ερυθρού Αστέρα κυρίως γιατί πέτυχαν έναν βασικό στόχο, πάσαραν αρκετά και πάσαραν σωστά.

Αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού ήταν στόχος και στα προηγούμενα ματς, μόνο που δεν τον πετύχαιναν.

Να ξεκινήσω από τα δεδομένα. Η ομάδα του Βελιγραδίου δεν είναι κανά μεγαθήριο οπότε μην ανοιχτούμε ακόμη για το αν άλλαξε κάτι…

Το απλό μπάσκετ είναι συνήθως και το πιο ωραίο. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα προτιμούσαν την πάσα αντί της ντρίμπλας, μετακινούσαν την άμυνα και εκδήλωναν επίθεση έχοντας προξενήσει ρήγμα.

Με αποτέλεσμα οι 24 ασίστ!

Για να καταλάβετε πιο απλά. Όταν ντριμπλάρεις αντί να πασάρεις η άμυνα μένει στατική και ο επιθετικός κάνει ντράιβ και πέφτει σε έναν τοίχο.

Όταν πασάρεις αντί να ντριμπλάρεις, οι αμυντικοί μπαίνουν σε κίνηση και όταν αποφασίζεις να εκδηλώσεις προσπάθεια είτε έχεις αποκτήσει το πλεονέκτημα της close out επίθεσης, είτε έχεις βρει ένα ελεύθερο σουτ.

Ακόμη και το pick ‘n’ roll είναι πολύ διαφορετικό όταν βρίσκεις αμυντικό εν κινήσει…

Ο Ολυμπιακός διέκοψε το σερί των εφτά ηττών κυρίως γιατί πάσαρε καλά λοιπόν. Σίγουρα πέτυχε κι άλλους στόχους στην τακτική του, αλλά ας αφήσουμε τις λεπτομερείς αναλύσεις για τους προπονητές.

Φυσικά και σημαντικά για την εξέλιξη της αναμέτρησης τα μόλις 8 λάθη (αν και στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έκαναν τα 3 από τα συνολικά 8 στα οποία υπέπεσαν προσφέροντας τρεις αιφνιδιασμούς), και το 40.9% στα τρίποντα.

Οι Σέρβοι είναι ομάδα που ρισκάρει αφήνοντας το μακρινό σουτ κι οι Πειραιώτες τους «τιμώρησαν».

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ «ΕΧΤΙΣΕ», Η ΑΜΥΝΑ ΤΟ ΠΗΡΕ

Η καλή επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού δεν του έδινε ασφαλές προβάδισμα στο σκορ αφού κι οι Σέρβοι έβρισκαν λύσεις. Η νίκη ήρθε από την άμυνα.

Ο Αστέρας είχε 67 πόντους σε 28 λεπτά και 12 στα τελευταία… 12 λεπτά.

Εκεί κρύφτηκε το καλάθι με τους ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκη, Βεζένκοβ και Zαν Σαρλ να κάνουν εκπληκτική δουλειά στο πίσω μέρος του γηπέδου.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ 12’ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ

Αρχικά να αναφέρω αυτά που βλέπουμε όλοι. Στα δύο ματς που έπαιξε ο Ελληνας σέντερ φρόντισε να βοηθήσει.

Αφουγκράστηκα πως έγινε αρκετός ντόρος για τα 12 λεπτά που τον έβαλε ο Μπαρτζώκας. Να εξηγήσω το εξής λοιπόν...

Ο Κουφός προέρχεται από έναν ολόκληρο χρόνο απραξίας. Δεν μπορεί να παίξει περισσότερο γιατί δεν έχει «ανάσες» (ζητάει μόνος του αλλαγή), γιατί μπορεί να τραυματιστεί (είδατε τι έπαθε ο Νίκος Παππάς) και γιατί δεν είναι έτοιμος να παίξει περισσότερο χρόνο σε «διαβολοβδομάδα».

Μετά από ένα χρόνο απραξίας, δεν πατάς έναν διακόπτη και παίζεις 20 λεπτά. Χρειάζεται μία διαδικασία.

Παίζει καλά, βοηθάει αρκετά στο λίγο χρόνο και σιγά σιγά θα τον αυξήσει για να πάει στα 16-17 λεπτά.

Αφήστε που από τότε που ήρθε ο Κουφός, ο Ελις παρουσιάζεται διαφορετικός προς το καλύτερο. Θα δούμε αν είναι συγκυρία ή αν αισθάνθηκε απειλή ο Αμερικανός.

ΥΓ: Οι δηλώσεις του Σάσα Βεζένκοβ ήταν ακόμη καλύτερες από την παρουσία του στο παρκέ.

ΥΓ 2: Περαστικά στον Νίκο Παππά. Πολύ άτυχος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.