Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Κοινή συνέντευξη Μπαρτζώκα-Κάτας! (vid)

Αντώνης Καλκαβούρας
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Κοινή συνέντευξη Μπαρτζώκα-Κάτας! (vid)
Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του δεύτερου εφετινού ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων», η bwin, ο Επίσημος Εθνικός Χορηγός της Euroleague, σας παρουσιάζει την πρώτη κοινή συνέντευξη των προπονητών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Αν και ο πρώτος τελείωνε την καριέρα του στα γήπεδα, όταν ο δεύτερος έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στο Ισραήλ, η προπονητική τους θητεία ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα. Ο λόγος για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τον Όντεντ Κάτας, που την Παρασκευή (05/02, 21.00) στο Φάληρο, θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε «μάχη των πάγκων», στο πλαίσιο του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για την 24η αγωνιστική της Euroleague. Επειδή για όλα, υπάρχει πάντα η πρώτη φορά, η bwin, ο Επίσημος Εθνικός Χορηγός της Euroleague συντόνισε μία διαδικτυακή συνάντηση και παραμονές ντέρμπι, οργάνωσε την πρώτη ιστορική κοινή συνέντευξη των προπονητών των δύο ομάδων.

Ο 55χρονος τεχνικός των «ερυθρολεύκων» καλωσόρισε τον 46χρονο Ισραηλινό συνάδελφό του στην Ελλάδα, θυμήθηκε την μπασκετική ποιότητα που είχε ως παίκτης και μιλώντας για μεγάλο ματς, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι του λείπουν οι φίλαθλοι από τις κερκίδες, όχι όμως και η πολεμική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τα ντέρμπι στην Ελλάδα.

Ο νέος προπονητής των «πρασίνων» έχρισε φαβορί τον Ολυμπιακό, χαρακτήρισε «θρύλους» τον Σπανούλη και τον Σλούκα και δήλωσε ανυπόμονος για την στιγμή που θα μπει σε γεμάτο ΟΑΚΑ. Όλα αυτά κι άλλα πολλά στο video που ακολουθεί.

Τεχνική επιμέλεια: Βασίλης Τσίγκας

Κόουτς Μπαρτζώκα, ας ξεκινήσουμε πρώτα με τον φιλοξενούμενό σας, τον κόουτς Κάτας. Οι φίλοι του μπάσκετ, οι δημοσιογράφοι που το καλύπτουν και οι μπασκετάνθρωποι της γενιάς μου, σας θυμούνται πολύ καλά ως παίκτη, όμως δεν σας θυμούνται να έχετε νικηφόρες εμπειρίες στο ΣΕΦ, αφού ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί τη χρονιά που βρισκόσασταν στην ομάδα. Τι περιμένετε από αυτό το παιχνίδι; Ποιες είναι τα κοινά στοιχεία από σήμερα και την εποχή που παίζατε; Ποια είναι η γενική σας εικόνα για το παιχνίδι;

Κάτας: «Μου αρέσει πολύ αυτή η κόντρα, πιστεύω ότι είναι καλή γενικότερα για το μπάσκετ και ειδικότερα για το ελληνικό. Περιμένουμε ένα σκληρό παιχνίδι κόντρα σε μια καλά προπονημένη ομάδα με αρκετή ποιότητα. Επιτέλους, είχαμε 2-3 ημέρες για να προετοιμάσουμε αυτή την αναμέτρηση και θα τις χρησιμοποιήσουμε για να είμαστε έτοιμοι. Θα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι.»

Κόουτς Μπαρτζώκα, μιας και δεν αντιμετωπίσατε ποτέ ο ένας τον άλλον, πώς θυμάστε τον Κάτας ως παίκτη; Φαντάζομαι, ότι ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος. Και πόσο διαφορετική είναι η προσέγγιση, όταν θα αντιμετωπίσετε έναν προπονητή που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά και δεν είστε τόσο συνηθισμένος με τις συνήθειές του; Ειδικά σε ένα παιχνίδι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.

Μπαρτζώκας: «Ήταν τρομερός παίκτης! Δεν μετράει, όμως, αυτό τώρα. Τώρα, είναι προπονητής. Δεν έχω παίξει ποτέ κόντρα στον κόουτς Κάτας, όμως το προπονητικό επιτελείο μου, με έχει προετοιμάσει. Είδαμε πολλά παιχνίδια της Χάποελ και ξέρουμε τη φιλοσοφία του. Την ίδια ώρα, επειδή έχει προπονήσει τον Παναθηναϊκό σε μερικά παιχνίδια, είδαμε αυτά τα παιχνίδια και ξέρουμε ακριβώς τι θέλει να κάνει επιθετικά και αμυντικά. Περιμένουμε ένα ενδιαφέρον και δύσκολο παιχνίδι.»

Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμάσετε ένα παιχνίδι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, όταν η ομάδα σας έχει λίγες πιθανότητες να κάνει κάτι ιδιαίτερο στη EuroLeague κι εσείς βρίσκεστε σε αυτή μόλις 20 ημέρες, χωρίς να έχετε την ευκαιρία να κάνετε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ κι ενώ ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι είναι ένα παιχνίδι μείζονος σημασίας για τους φιλάθλους;

Κάτας: «Η ζωή των προπονητών δεν είναι ποτέ εύκολη. Όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση. Είμαι στην ομάδα 2,5-3 εβδομάδες και χθες ήταν μόλις η πρώτη πραγματική προπόνηση με επαφές. Δεν είναι εύκολο να βάλεις καινούργια πράγματα, προσπαθούμε να το κάνουμε σιγά-σιγά μέσω βίντεο, μέσω συζητήσεων κατά τη διάρκεια προπονήσεων αποθεραπείας. Πιστεύω ότι οι παίκτες μου εν καιρώ θα συνηθίσουν το σύστημά μου κι εγώ μαθαίνω ήδη καλύτερα τους παίκτες μου, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ. Ξέρουμε την κατάσταση και ξέρουμε, ότι ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες από εμάς. Παίζουν κι εντός έδρας, όμως σε τέτοιου είδους παιχνίδια, ποτέ δεν σκέφτεσαι ποιος είναι φαβορί, αν και όλοι καταλαβαίνουν την κατάσταση.»

Από την άλλη πλευρά, κόουτς Μπαρτζώκα, μιας και είστε πολύ πιο έμπειρος σε τέτοιου είδους παιχνίδια, πόσο περισσότερη πίεση βάζει στην ήδη υπάρχουσα το γεγονός, ότι ο Ολυμπιακός όχι μόνο αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλει να αυξήσει και τις πιθανότητές του να προκριθεί στο Top-8;

Μπαρτζώκας: «Από την αρχή της σεζόν, είχαμε μία φιλοσοφία ως ομάδα: κοιτάμε ένα παιχνίδι τη φορά. Αυτό δεν είναι ένα κλισέ, προσπαθούμε να πείσουμε όχι μόνο τους παίκτες μας, αλλά και τους ανθρώπους γύρω από την ομάδα, ότι δεν θα γίνει τίποτα παραπάνω αποδεκτό, από το να κοιτάμε τα παιχνίδια ένα-ένα. Το επόμενο παιχνίδι είναι κόντρα στον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που σεβόμαστε πολύ. Έχουμε αναλύσει πώς παίζει τις τελευταίες ημέρες με τον νέο προπονητή. Παίζουν πολύ καλύτερα, είχαν ένα πολύ καλό παιχνίδι κόντρα στη Βαλένθια, μια δύσκολη ομάδα να αντιμετωπίσεις. Όλοι ξέρουν και περιμένουν ένα δύσκολο παιχνίδι. Την ίδια ώρα, το μπάσκετ χωρίς φιλάθλους είναι ένα διαφορετικό άθλημα, είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση για όλους. Οι θεατές είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού και τώρα το πλεονέκτημα έδρας δεν σου δίνει τίποτα. Εμείς φέτος έχουμε καλύτερο ρεκόρ εκτός έδρας, απ’ ό,τι εντός. Το γεγονός ότι παίζουμε εντός έδρας, δεν μας δίνει κανένα πλεονέκτημα.»

Πιστεύω, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά την σπουδαία δουλειά που έχει κάνει η EuroLeague για να οργανώσει τα παιχνίδια, οι παίκτες, οι προπονητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι, αφού είμαστε στα παιχνίδια, είμαστε τυχεροί που κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς προβλήματα και ψυχαγωγούμε τους φιλάθλους στο σπίτι. Την ίδια ώρα, όμως, πόσο δύσκολο είναι για εσάς να προπονείτε και να παίζετε σε άδεια γήπεδα, να κάνετε τεστ κάθε δύο μέρες και την ίδια ώρα να αγωνίζεστε στο κορυφαίο επίπεδο;

Κάτας: «Το μπάσκετ είναι για τους φιλάθλους, αυτό είναι το βασικό. Και μας λείπει πολύ αυτό. Λυπάμαι που το λέω, αλλά κατά έναν τρόπο, το συνηθίζεις, όμως είμαι σίγουρος πως όταν επιστρέψουν οι φίλαθλοι θα καταλάβουμε ακόμα περισσότερο πόσο μας έλειψε. Αισθάνομαι τυχερός που συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπάω, όλοι όσοι είναι γύρω από το μπάσκετ το σέβονται αυτό, όμως όλοι περιμένουν την ημέρα που θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι. Ας ελπίσουμε, ότι θα είναι σύντομα.»

Μπαρτζώκας: «Δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει, ότι το μπάσκετ χωρίς φιλάθλους είναι το ίδιο άθλημα. Ειδικά στην EuroLeague με τα μεγάλα γήπεδα και ιστορικές ομάδες με πολλούς φιλάθλους, όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος με αυτή την κατάσταση. Από την άλλη, υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω της πανδημίας, ενώ εμείς πηγαίνουμε κάθε μέρα στο γήπεδο για να προπονηθούμε, να μιλήσουμε με ανθρώπους, ταξιδεύουμε με πτήσεις τσάρτερ κατά κύριο λόγο και αγωνιζόμαστε σε όλη την Ευρώπη. Συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όμως δεν είναι ακριβώς η ίδια. Δεν θα ξαναείναι η ίδια. Για μένα είναι ακόμα χειρότερο, γιατί έφαγα πρόστιμο στο τελευταίο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Αν ήταν γεμάτο το γήπεδο, κανένας δεν θα είχε ακούσει τί είπα. Τώρα που ήταν άδειο το γήπεδο με άκουσαν και πρέπει να πληρώσω έξι χιλιάδες ευρώ!»

Όντετ, για σένα προσωπικά, σκέφτηκες ποτέ στο παρελθόν, ότι το να είσαι μέρος του παιχνιδιού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό ως προπονητής, θα ήταν ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα;

Κάτας: «Δεν μπορείς να σχεδιάσεις αυτά τα πράγματα. Όλοι ξέρουν τι είναι για μένα ο Παναθηναϊκός, πόσο σπουδαία ήταν η εμπειρία, όταν ζούσα στην Ελλάδα. Όσοι με γνωρίζουν, το καταλαβαίνουν αυτό. Ήμουν ενθουσιασμένος που έλαβα το τηλεφώνημα από τον Παναθηναϊκό, είμαι χαρούμενος με την ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε και μπορώ να ονειρευτώ τι θα γίνει στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με τον κόσμο μας, να νιώσω ξανά αυτή την ατμόσφαιρα. Σε όλους λείπουν οι φίλαθλοι, όταν όμως είσαι στον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό, είναι ακόμα μεγαλύτερη η απώλεια.»

Κόουτς Μπαρτζώκα, φαντάζομαι ότι αυτά «bwin Monday Night against Covid-19» παιχνίδια σας έχουν βοηθήσει πολύ να βρείτε ρυθμό, εκτός του ότι αυτά τα παιχνίδια επιδεικνύουν και τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της ομάδας σας. Πέρα απ’ όλα αυτά, θα θέλατε να παίζετε περισσότερα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, μιας κι έχετε προπονήσει πολλά ή αισθάνεστε πιο άνετα να προετοιμάσετε ένα τυπικό παιχνίδι της EuroLeague κόντρα σε μια ευρωπαϊκή ομάδα;

Μπαρτζώκας: «Εξαρτάται από τις συνθήκες. Για παράδειγμα, μου λείπουν οι φίλαθλοι, μου λείπει αυτή η τεράστια μάχη που έχω την τύχη να είμαι μέρος της, γιατί έχω υπάρξει και στις κόντρες της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα ή της Χίμκι με την ΤΣΣΚΑ στη Ρωσία, όμως η κατάσταση εδώ είναι τελείως διαφορετική. Όμως, έχει τα καλά και τα άσχημά της. Αυτή η ατμόσφαιρα πολέμου έξω από το παρκέ, πας με πούλμαν να παίξεις το παιχνίδι και όλη η αστυνομική δύναμη της Ελλάδας προσπαθεί να σε προστατεύσει -και φυσικά είναι το ίδιο και για τον αντίπαλό μας- αυτό δεν μου λείπει. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς να αντιμετωπίζουμε μια παραδοσιακή δύναμη όπως ο Παναθηναϊκός και σεβόμαστε πολύ τους προπονητές και τους παίκτες. Οι φίλαθλοι έχουν πάντα διαφορετική οπτική και πρέπει να συνηθίσουμε την απουσία τους, όμως την ίδια ώρα θα απολαύσουμε λίγο περισσότερο μπάσκετ υπό αυτές τις συνθήκες που δεν θα είναι εύκολες. Τώρα μπορούμε να συγκεντρωθούμε λίγο περισσότερο στο τακτικό κομμάτι του μπάσκετ, όμως όπως όλοι ξέρουν, μας λείπουν οι φίλαθλοι, ειδικά τώρα που παίζουμε στην έδρας μας, στον Πειραιά.»

Κόουτς Κάτας, πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το μειονέκτημά σας στη θέση του point guard, που είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού κόντρα στον Ολυμπιακό;

Κάτας: «Δεν είναι απλοί, είναι δύο "θρύλοι" στο ύψιστο επίπεδο με την μεγαλύτερη εμπειρία στην EuroLeague. Είναι τεράστιο πλεονέκτημα να έχεις δύο point-guards όπως ο Ολυμπιακός, ανεξάρτητα με το ποιον αντιμετωπίζεις. Ο Σλούκας ίσως παίζει το καλύτερο μπάσκετ αυτή τη στιγμή, οπότε είναι δύσκολο για κάθε ομάδα να τον αντιμετωπίσει. Σε κάθε παιχνίδι, έχεις πάντα κάποια πλεονεκτήματα σε κάποιες θέσεις, κάποια μειονεκτήματα. Εμπιστεύομαι τους παίκτες μου, εμπιστεύομαι τους point-guards μου. Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να παίξεις μπάσκετ, πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό γι’ αυτό το παιχνίδι. Και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού πρέπει να καταλάβεις τι είναι καλύτερο για σένα. Όλοι οι προπονητές εύχονται πριν από μεγάλα παιχνίδια να είναι καλά οι παίκτες και οι σταρ τους.»

Κόουτς Μπαρτζώκα, πώς σχεδιάζετε να καλύψετε την αδυναμία της ομάδας σας στη ρακέτα, ειδικά κόντρα σε μία ομάδα που έχει δύο πολλά υποσχόμενους Έλληνες ψηλούς; Κι ενώ ο Παναθηναϊκός είναι δεύτερος στην EuroLeague στα επιθετικά ριμπάουντ.

Μπαρτζώκας: «Δεν συμφωνώ μαζί σας, ότι έχουμε κάποιο μειονέκτημα στη ρακέτα. Συμφωνώ μαζί σας για το ταλέντο που έχει ο Παναθηναϊκός στους ψηλούς με τον Παπαγιάννη και τον Μήτογλου. Πραγματικά πιστεύω, ότι είναι ταλαντούχοι, όμως για το μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε εμείς, οι ψηλοί μας είναι καλοί για να υποστηρίξουν τους κοντούς μας. Όλοι οι προπονητές προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες και να αναδείξουν τα σημεία στα οποία είναι δυνατή η ομάδα τους. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε εμείς οι προπονητές να πείσουμε τους παίκτες να ακολουθήσουν το σχέδιο και όχι να παίξουν με τα ένστικτά τους. Την ίδια ώρα, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το παρακάνουμε με τα σχέδια, γιατί οι παίκτες αγωνίζονται και συνήθως στις τελευταίες στιγμές ενός κλειστού παιχνιδιού οι αποφάσεις των παικτών είναι πιο σημαντικές από αυτές των προπονητών.»