Παναθηναϊκός-Ζενίτ 77-89: Τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Ζενίτ 77-89: Τι είχες Γιάννη μου, τι είχα πάντα
Μόνο... τ΄ Αγιαννιού δεν ήταν για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ καθώς πραγματοποίησε κακή εμφάνιση για 30 λεπτά και γνώρισε την πιο... εύκολη ήττα από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 89-77.

Τι κι αν έφυγε ο Βόβορας από τον πάγκο. Τι κι αν υπήρχε το «πρέπει» στον Παναθηναϊκό μετά και το «κάζο» στο Λαύριο. Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και απαράλλακτο για τους «πράσινους» οι οποίοι για 30 λεπτά ήταν σε... άλλο γήπεδο.

Για την ακρίβεια ήταν απλοί... παρατηρητές της απόλυτης κυριαρχίας της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος δεν... χαρίστηκε καθόλου στην πάλαι ποτέ ομάδα του. Το τελικό 89-77 ίσως να είναι και τιμητική για τον Παναθηναϊκό αφού η διαφορά ήταν σταθερά πάνω από τους 20 πόντους στο μεγαλύτερο διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Γκουντάιτις έκανε ό,τι ήθελε μέσα στα καλάθια έχοντας 25 πόντους με 10/13 δίποντα και 5/6 βολές, την ώρα που ο Κέβιν Πάνγκος ήταν ο παίκτης-κομπιούτερ της Ζενίτ με 18 πόντους και 10 ασίστ!

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης που ανέλαβε να οδηγήσει την ομάδα λίγες ημέρες πριν από την -κατά τα φαινόμενα- έλευση του Όντεντ Κάτας δεν... μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρατήσει από αυτό το παιχνίδι τα ξεσπάσματα του Κασελάκη, την τελευταία περίοδο με το επιμέρους 23-13 και την απόδοση του Μήτογλου στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το ματς

Η Ζενίτ μπήκε στο ΟΑΚΑ αποφασισμένη να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης από το πρώτο δεκάλεπτο και να μην αφήσει κανένα περιθώριο αντίδρασης στους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι αλλού... πάταγαν και αλλού βρίσκονταν στο ξεκίνημα ενός (ακόμα) αγώνα EuroLeague. Εκτός του ότι στην επίθεση το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο και η αστοχία έκανε και πάλι την εμφάνισή της στα σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, υπήρχαν και πάλι πολλά αμυντικά «κενά».

Ο Πάνγκος ήταν εκείνος που -κυρίως- δημιουργούσε και ο Γκουντάιτις εκείνος που είχε βάλει όλον τον Παναθηναϊκό μέσα στα καλάθια! Το 7-11 ήταν η τελευταία φορά που το «τριφύλλι» βρέθηκε τόσο κοντά στο σκορ. Η Ζενίτ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να «χτίζει» διαφορά στο σκορ με αποτέλεσμα να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο στο +10 (16-26) έχοντας 7/8 δίποντα, 3/10 τρίποντα, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους οι οποίοι μετρούσαν μόλις 5/17 εντός παιδιάς.

Τα πράγματα άρχισαν να γίνονται χειρότερα στο δεύτερο δεκάλεπτο αφού η ρωσική ομάδα ξεκίνησε με σερί 7-0 με αποτέλεσμα να στείλει τον δείκτη του σκορ στο +17 (16-33) και να ήταν το απόλυτο αφεντικό στο κλειστό του ΟΑΚΑ! Πάνγκος (9π., 5ασ. στο ημίχρονο) και Γκουντάιτις (15π., 7/9δίπ., 1/1β., 3ριμπ., 2ταπ. στο α' μέρος) συνέχισαν να κάνουν άνω κάτω την άμυνα του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να εκμεταλλεύονται την απουσία του Λιθουανού για τις απαραίτητες ανάσες και με επιμέρους 15-5 να μειώσουν σε 38-31 στο 17' χάρη στον Μπεν Μπέντιλ ο οποίος είχε 8 πόντους σε αυτό το διάστημα με 4/4 δίποντα.

Παρόλα αυτά η αντεπίθεση δεν είχε συνέχεια καθώς η Ζενίτ... επέστρεψε (μαζί με τον Γκουντάιτις) στο ματς και πήρε εκ νέου διψήφια διαφορά την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (35-47). Σ' αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι είχαν εξαιρετικά ποσοστά με 13/18 δίποντα (72,2%), 6/15 τρίποντα (40%), 3/3 βολές, ενώ οι υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες ήταν μοιρασμένες (15-14 τα ριμπάουντ υπέρ του Παναθηναϊκού, 11-11 οι ασίστ, 3-3 τα κλεψίματα, 5-5 τα λάθη, 3-3 τα μπλοκ). Το πρόβλημα είχε να κάνει με την ευστοχία της ελληνικής ομάδας αφού μέτρησε στο πρώτο μισό του αγώνα 13/32 σουτ (11/23 δίποντα, 2/9 τρίποντα).

Το σκηνικό όχι μόνο δεν άλλαξε στο 3ο δεκάλεπτου αλλά παρέμεινε ίδιο και χειρότερο για τον Παναθηναϊκό. Ήταν χαρακτηριστικό ότι όσο εύκολα έβρισκε η Ζενίτ τον δρόμο για το καλάθι των «πρασίνων» άλλο τόσο... δύσκολα σκόραραν οι «πράσινοι». Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει και στο +25 (41-66 στο 24'), δείγμα των όσων παρουσίαζαν οι δύο ομάδες στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Από τη μία μια ομάδα συγκροτημένη, με πλάνο, αρχή μέση και τέλος ενώ από την άλλη καμία συνοχή και ψυχολογία υπό το μηδέν και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε στο -22 για τον Παναθηναϊκό (54-76) και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στους 12 πόντους (68-80) τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη.

Αφενός η Ζενίτ είχε ρίξει εντελώς ταχύτητα έχοντας στον πάγκο τα βασικά γρανάζια της και αφετέρου ο Παναθηναϊκός βρήκε επιθετικές λύσεις στα πρόσωπα των Κασελάκη και Μήτογλου. Στη συνέχεια η διαφορά μειώθηκε και στους 9 πόντους (75-84 στο 38') αλλά πλέον ήταν πολύ αργά για να υπάρξει περαιτέρω αντίδραση από πλευράς των γηπεδούχων.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζενίτ πέρασε τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» από τη στιγμή που δεν βρέθηκε σε καλή μέρα όσον αφορά τα τρίποντα με αποτέλεσμα να έχει 23/33 δίποντα, όπερ και σημαίνει ποσοστό ευστοχίας που έφτανε στο 70%! Από εκεί και πέρα εκμεταλλεύτηκε το εξαιρετικό βράδι των Γκουντάιτις και Πάνγκος.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Αρτούρας Γκουντάιτις έμοιαζε να μην είχε... αντίπαλο στις δύο ρακέτες και τελείωσε το ματς με 25 πόντους (10/13 δίποντα, 5/6 βολές), 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 2 λάθη σε 26 λεπτά συμμετοχής.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Κέβιν Πάνγκος έκανε τα... πάντα στο παρκέ έχοντας 18 πόντους (7/7 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 1/1 βολή), 10 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 2 λάθη σε κάτι λιγότερο από 27 λεπτά.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός αστόχησε σε δύο σερί λέι απ με τους Καλαϊτζάκη και Σαντ-Ρος, η Ζενίτ ευστόχησε σε τρίποντο και γκολ φάουλ με αποτέλεσμα να προηγηθεί με 18 πόντους διαφορά (35-53) ενώ με τον Γκουντάιτις να συνεχίσει το πάρτι η Ζενίτ έφτασε και στο +21 (41-62) στο 25'.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Φόστερ και Σαντ-Ρος ήταν οι... περισσότερο αδιάφοροι από πλευράς Παναθηναϊκού σε αυτό το ματς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό τρίποντο του Κέβιν Πάνγκος λίγο πιο μπροστά από το κέντρο την ώρα που έληγε το «24άρι» της Ζενίτ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα πρώτα 30 λεπτά όπου ήταν κάκιστος στην άμυνα. Η Ζενίτ το 30% στα τρίποντα και την κακή απόδοση στην τελευταία περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 35-47, 54-76, 77-89