Παπαγιάννης: «Δουλεύω για να γίνω κυρίαρχος στην άμυνα, αδικούσα τον εαυτό μου»

Παπαγιάννης: «Δουλεύω για να γίνω κυρίαρχος στην άμυνα, αδικούσα τον εαυτό μου»

Γιώργος Κούβαρης
Παπαγιάννης: «Δουλεύω για να γίνω κυρίαρχος στην άμυνα, αδικούσα τον εαυτό μου»
Ο Γιώργος Παπαγιάννης κάνει ποδαρικό στο gazzetta.gr και μιλάει αποκλειστικά για το μεγάλο step up που κάνει τη φετινή σεζόν, τη δουλειά που έχει «ρίξει» από την πρώτη μέρα της καραντίνας ενώ αποκαλύπτει και τις προσωπικές του φιλοδοξίες ενόψει της συνέχειας.

«Όσο αθόρυβα δουλεύεις, τόσο... θόρυβο θα κάνει η επιτυχία σου» λένε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και απ' ότι φαίνεται ένας από τους παίκτες που θα το έχει ενστερνιστεί για τα καλά, έστω και στο υποσυνείδητό του, δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Για την ακρίβεια, εάν μοίραζε η EuroLeague βραβείο για τον «πιο βελτιωμένο παίκτη» όπως συμβαίνει στο ΝΒΑ, ο διεθνής σέντερ ίσως να έπρεπε να σκεφτόταν από τώρα σε... ποιο σημείο του σπιτιού του θα το τοποθετούσε. Αν μη τι άλλο πρόκειται για την αποκάλυψη του φετινού Παναθηναϊκού. Για τον παίκτη που έχει κάνει τον μεγαλύτερο «θόρυβο» συγκριτικά με την περσινή του παρουσία (και φυσικά την προπέρσινη) στα παρκέ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η γλώσσα των αριθμών, ναι μεν αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια, αλλά παράλληλα κρύβει και πολλά περισσότερα αναφορικά με την επιβλητική του παρουσία στην άμυνα και κατά πόσο μπορεί και κάνει τη ζωή των αντιπάλων του δύσκολη. Το μεγάλο step up φαίνεται από το γεγονός ότι ύστερα απο τις τρεις πρώτες του σεζόν μέτρησε κατά μέσο όρο 5,06 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 0,7 τάπες με 69,5% στα δίποντα (139/200) και 62,8% στις βολές (22/35) ύστερα από 59 ματς.

Φέτος έχει αισίως 9,3 πόντους σε 16 παιχνίδια, μαζεύει 6,5 ριμπάουντ, μοιράζει 1,94 μπλοκ ενώ σουτάρει με ποσοστό 65,7% στα δίποντα (65/99) και με 83,3% στις βολές (15/18). Και να 'ταν μόνο αυτά; Επιπλέον έχει το καλύτερο PIR του Παναθηναϊκού με 244 μονάδες (15,3 σε κάθε ματς) ενώ μοιράζεται με τον Έντι Ταβάρες την πρώτη θέση όσον αφορά τους καλύτερους μπλοκέρ της φετινής EuroLeague! Αμφότεροι έχουν από 1,94 τάπες, αν και ο σέντερ της Ρεάλ έχει ένα ματς περισσότερο οπότε και τρία μπλοκ περισσότερα (33 έναντι 31 του Παπαγιάννη) όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς.

Λίγες ώρες μετά την έλευση του νέου έτους, ο 23χρονος σέντερ κάνει... ποδαρικό στο gazzetta.gr και ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής του βελτίωσης και της δουλειάς που έκανε πριν καν... ξεκινήσει η καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Και όχι, δεν είναι υπερβολή: «Θυμάμαι χαρακτηριστικά να γίνεται η διακοπή μία μέρα πριν τον αγώνα με τη Φενέρ και ενώ ήταν να ταξιδέψουμε στην Τουρκία. Εγώ είχα επιστρέψει σπίτι και είχα πει ότι έπρεπε να μην το αφήσω. Και αυτό διότι υπήρχε τότε η περίπτωση να γινόταν το restart. Οπότε φρόντισα να εκμεταλλευτώ εκείνο το διάστημα λέγοντας στον εαυτό μου: Τι μπορώ να κάνω; Να βελτιώσω το σώμα μου γιατί θα ήταν δύσκολο να μπαίναμε και πάλι στο παρκέ εάν είχε μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα. Από εκεί ξεκίνησαν τα πάντα. Και εγώ είχα αρχίσει να δουλεύω πολύ πριν ανακοινωθεί το τέλος της σεζόν» λέει μεταξύ πολλών άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr.

Πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα βαθμολογικά για τον Παναθηναϊκό. Ποια ματς «πόνεσαν» περισσότερο. Η απουσία του κόσμου. Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και η παρουσία των Αλβέρτη-Διαμαντίδη. Ο ρόλος του Γιώργου Βόβορα για το μεγάλο step up που κάνει φέτος. Η Εθνική ομάδα. Το κίνητρο που πήρε παρακολουθώντας παλιά παιχνίδια του και το έμφυτο πείσμα του για να απογειώσει το παιχνίδι του...

«Πήραμε κάποια μαθήματα από τα άσχημα παιχνίδια»

- Κάνοντας λοιπόν έναν μίνι απολογισμό ύστερα από το πρώτο μισό της EuroLeague, τι θα έλεγες; Τα πράγματα ήρθαν όπως τα περιμένατε ή θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα;

«Κάποιες φορές αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει κάποια ματς, στα οποία ήμασταν πολύ κοντά στην 4η περίοδο. Όμως πλέον τα αφήνουμε στο παρελθόν. Πήραμε κάποια μαθήματα και από κάποια άσχημα παιχνίδια που έχουμε κάνει και ελπίζουμε, ειδικά στο υπόλοιπο μισό της χρονιάς, να παρουσιαστούμε πολύ καλύτεροι».

- Υπάρχει κάποιο ματς που σας πονεσε περισσότερο φέτος; Κάποιο που σας στεναχώρησε;

«Τα περισσότερα ματς που χάσαμε στο τέλος μας στεναχώρησαν εξίσου αφού μπορούσαμε να τα πάρουμε. Οπότε ήταν ιδιαίτερο πλήγμα για μας. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν εστιάζω σε κάποιο συγκεκριμένο.»

- Ενόψει του δεύτερου γύρου στην EuroLeague τι είναι αυτό που θέλετε να παρουσιάσετε; Τι είναι αυτό για το οποίο δουλεύετε περισσότερο και που μπορείτε να φτάσετε; Ποιο είναι το ταβάνι σας φέτος;

«Δεν θα μιλήσω για ταβάνι. Δεν μου αρέσει να μιλάω για ταβάνια. Όμως μπορώ να πω ότι είμαστε μια νεανική ομάδα, με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι πολύ χαμηλός. Οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο δεύτερο μισό της χρονιάς είναι να βγάλουμε περισσότερη ενέργεια που είναι πολύ βασικό για εμάς, όπως επίσης να δώσουμε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην άμυνα. Θα είναι ένα πολύ καλό συστατικό ώστε στο υπόλοιπο τη χρονιάς να κερδίσουμε περισσότερα παιχνίδια».

- Πώς είναι η ζωη μετά τον Καλάθη;

«Ο Νικ μας είχε καλομαθημένους. Εξαιρετικός παίκτης, με εξαιρετική επαφή με τους συμπαίκτες του, ο οποίος έχει πολύ καλή οπτική στο γήπεδο. Όμως και φέτος έχουμε πολύ καλά γκαρντ, τον Σέλβιν (σ.σ. Μακ) και τον Λόκο (σ.σ. Σαντ-Ρος) οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη θέση του άσου. Οπότε οι συνεργασίες μου είναι πάρα πολύ καλές μαζί τους»

- Αυτό ήθελα να σε ρωτήσω. Βλέπεις διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια από τη στιγμή που το επιθετικό σου παιχνίδι εξαρτάται από τα γκαρντ;

«Η ομάδα με ξέρει καλύτερα, είμαι περισσότερα χρόνια εδώ και μέσα από τα plays του coach υπάρχουν περισσότερες επαφές, ειδικά στους ψηλούς. Και προπόνηση με την προπόνηση, αγώνα με τον αγώνα, ο ένας μαθαίνει τον άλλον αφού πρόκειται για μια τελείως νέα ομάδα. Για παράδειγμα ο Σέλβιν ήρθε τον Νοέμβριο, ο Λόκο ήρθε για να πάρει τη θέση του άσου, ο Νέντο είναι εξαιρετικός σκόρερ. Όλοι βάζουμε από ένα λιθαράκι τη φετινή σεζόν και όλοι κινούμαστε στην ίδια σελίδα».

«Φρόντισα να εκμεταλλευτώ άμεσα το κενό διάστημα για να δουλέψω»

- Ποια είναι τα στοιχεία που δούλεψες κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Εκτός από τα κιλά κάτι το οποίο είναι εμφανέστατο.

«Το καλοκαίρι που μίλησα με τον coach, ήξερα ότι έπρεπε να βελτιωθώ και να είμαι κυρίαρχος στην άμυνα. Και είναι ένα κομμάτι στο οποίο δίνω μεγάλη έμφαση. Όλο το καλοκαίρι δουλέψαμε με τον προπονητή μου, τον γυμναστή μου, τον φυσικοθεραπευτή μου ώστε να γίνω πάρα πολύ καλός στο κομμάτι της άμυνας. Τα αμυντικά βήματα παίζουν τεράστιο ρόλο στο σημερινό μπάσκετ. Και αυτό διότι οι κοντοί έχουν γίνει εξαιρετικοί σκόρερ και σε σχέση με άλλες χρονιές παίζουν πάρα πολύ το ένας εναντίον ενός. Οπότε ο ψηλός πρέπει να είναι εξαιρετικός στα αμυντικά γλιστρήματα».

- Ποιο ήταν το κίνητρο που πήρες ώστε μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα συνεχιστεί η σεζόν σε έκανε να προχωρήσεις σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή;

«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να επισημοποιηθεί η λήξη της σεζόν, κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί. Είχαν ακουστεί και σενάρια ότι μπορούσε να συνεχιστεί. Και εγώ δεν ήθελα να μείνω καθόλου ανενεργός. Θυμάμαι χαρακτηριστικά να γίνεται η διακοπή μία μέρα πριν τον αγώνα με τη Φενέρ και ενώ ήταν να ταξιδέψουμε στην Τουρκία. Εγώ είχα επιστρέψει σπίτι και είχα πει ότι έπρεπε να μην το αφήσω. Και αυτό διότι υπήρχε τότε η περίπτωση να γινόταν το restart. Οπότε φρόντισα να εκμεταλλευτώ εκείνο το διάστημα λέγοντας στον εαυτό μου: Τι μπορώ να κάνω; Να βελτιώσω το σώμα μου γιατί θα ήταν δύσκολο να μπαίναμε και πάλι στο παρκέ εάν είχε μεσολαβήσει ένα μεγάλο διάστημα. Από εκεί ξεκίνησαν τα πάντα. Και εγώ είχα αρχίσει να δουλεύω πολύ πριν ανακοινωθεί το τέλος της σεζόν.»

- Τι ήταν όμως εκείνο που σε πείσμωσε πάρα πολύ ώστε να δούμε φέτος αυτήν την μεγάλη αλλαγή και να παρουσιάζεσαι τόσο καλός και τόσο βελτιωμένος;

«Πείσμα έχω πάντα. Παρακολούθησα τους περσινούς αγώνες και είδα σε ποια κομμάτια χρειάζομαι βελτίωση και αυτό έκανα.».

«Έχω απομακρυνθεί από τα social media, δεν τα διαβάζω καθόλου»

- Παρατηρώ ότι το τελευταίο σου ποσταρισμα στα social ήταν στις 18 Αυγούστου. Τότε που ξεκινούσε η προετοιμασία του Παναθηναϊκού. Δεν έχεις κάνει καμία ανάρτηση έκτοτε. Τελικά επηρεάζουν τον παίκτη τα social media;

«Έχω απομακρυνθεί πάρα πολύ από τα social media. Και ότι δεν έχω ανεβάσει κάποια φωτογραφία δεν έχει να κάνει με το αν επηρεάζομαι. Όχι, δεν επηρεάζομαι. Απλά δεν έχει τύχει να κάνω κάποια ανάρτηση...»

- Παρόλα αυτά διάβαζες ή διαβάζεις κάποια σχόλια στα social media;

«Όχι δεν τα διαβάζω καθόλου. Με ενδιαφέρει η γνώμη των συμπαικτών μου και των προπονητών μου. Των δικών μου ανθρώπων που εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται. Όμως μια συμβουλή που είναι καλοπροαίρετη και μπορεί να με βοηθήσει την σέβομαι και την ακούω.»

- Φέτος είσαι ανάμεσα στους καλύτερους μπλοκέρ της EuroLeague και πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης του Παναθηναϊκού και στις δύο διοργανώσεις. Σίγουρα ήθελες μια τέτοια σεζόν. Την περίμενες όμως;

«Μέσα από την σκληρή δουλειά που είχα κάνει από την καραντίνα και μετά την οποία και συνεχίζω μέχρι και σήμερα, ήξερα ότι κάποια στιγμή οι κόποι μου θα ανταμειφθούν και θα αποτυπωθούν στο παρκέ. Σίγουρα είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια που κάνω όλο αυτό το διάστημα».

«Έχω οψιόν για το ΝΒΑ αλλά δεν το σκέφτομαι τώρα»

- Τι συναισθήματα σου πέρασαν όσον αφορά το μέλλον όταν άκουσες ότι αποχωρεί ο Γιαννακόπουλος και τι όταν έμαθες ότι αναλαμβάνουν οι Αλβέρτης κ Διαμαντίδης.

«Δεν ήταν και ό,τι καλύτερο που έφυγε ο κύριος Γιαννακόπουλος. Όλοι γνωρίζουμε το πόσο μεγάλο στήριγμα ήταν στην ομάδα και πόσο σημαντική είναι συνολικά η βοήθεια που έχει προσφέρει η οικογένεια των Γιαννακόπουλων στον Παναθηναϊκό. Εγώ θα ήμουν έτσι και αλλιώς στην ομάδα, οπότε προσωπικά δεν με επηρέασε αυτό το γεγονός. Από εκεί και πέρα με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ξέρεις ότι έχεις άτομα δίπλα σου τα οποία σε στηρίζουν και δίνουν πάντα το 100% του εαυτού τους για την ομάδα».

- Με πρόλαβες. Οπότε αν κ είχες συμβόλαιο και με δεδομένη την νέα κατάσταση στον σύλλογο, δεν σκέφτηκες ποτέ να αποχωρήσεις...

«Όχι, όχι. Δεν μπήκα ποτέ σε αυτήν την διαδικασία»

- Όταν λήξει το συμβόλαιο σου, πρώτο σου μέλημα θα είναι η παραμονή ώστε να χτίσεις το δικό σου όνομα στον Παναθηναϊκό ή να επιστρέψεις στο ΝΒΑ θεωρώντας ότι έχεις αφήσει μισοτελειωμένες δουλειές εκεί;

«Στο συμβόλαιό μου υπάρχει οψιόν για το ΝΒΑ προκειμένου να επιστρέψω. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι. Κοιτάζω μόνο μέρα με την ημέρα και αγώνα με τον αγώνα ώστε να παρουσιάζομαι όσο το δυνατόν καλύτερος. Το μέλλον θα δείξει»

- Τον coach Βοβορα τον γνωρίζεις από όταν ήσουν μικρός στο Περιστέρι. Τι είναι αυτό που σου ζητάει φέτος και το παίρνει από εσένα;

«Όντως γνωρίζω τον coach Βόβορα από τα 13 μου. Αυτό που έχουμε δώσει και δύο βάση και μου το δείχνει συνέχεια στο βίντεο, είναι ότι στην άμυνα θέλει να ειμαι κυρίαρχος μέσα στη ρακέτα. Να μην αφήνω φάσεις να περνάνε προς το καλάθι μας. Θέλει να είμαι κορυφαίος σε αυτό το κομμάτι».

«Έχω διαφορετικό αέρα και αυτοπεποίθηση φέτος»

- Πώς είναι για σένα και πώς λειτουργεί στην ψυχολογία σου να γνωρίζεις ότι εσύ είσαι ο πρώτος σέντερ του Παναθηναϊκού σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές; Είναι ένας ακόμη λόγος για τον Παπαγιάννη που βλέπουμε φέτος;

«Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ ότι είμαι ο πρώτος σέντερ του Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι είμαι ο πρώτος σέντερ της ομάδας. Απλώς σκέφτομαι ότι είμαι ο ψηλός του Παναθηναϊκού και θέλω να δίνω το 100% σε κάθε ματς και σε κάθε προπόνηση ώστε να αποδεικνύω ότι αξίζω να έχω αυτήν την θέση. Από εκεί και πέρα, εάν εστιάσουμε στο γεγονός ότι ξεκινάω και ότι παίζω περισσότερο φέτος, σίγουρα σου δίνει άλλη αυτοπεποίθηση. Ο καθένας αν είχε αυτή τη θέση, καταλαβαίνει την εμπιστοσύνη που λαμβάνει από τον προπονητή, τους συμπαίκτες του και γενικά απ' όλη την ομάδα. Και όσο να 'ναι έχεις και έναν διαφορετικό αέρα».

- Φέτος λόγω της πανδημίας ο κόσμος απουσιάζει... Εσύ που είσαι παίκτης που τρέφεται από την ενέργεια του κόσμου, πόσο έχει επηρεάσει την ομάδα; Ή μήπως συμμερίζεται την άποψη ότι χωρίς κόσμο είστε απερίσπαστοι στο γήπεδο και δεν επηρεάζεστε από πιθανές μουρμούρες που μπορεί να ακούγονται;

«Δεν θα μιλήσω ποτέ αρνητικά για τον κόσμο. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αποτελούν πάντα ένα τεράστιο στήριγμα για την ομάδα. Πάντα είναι εκεί για εμάς και πάντα θα τον χρειαζόμαστε και θα τον θέλουμε στο πλευρό μας. Ελπίζω να τους έχουμε σύντομα κοντά μας. Ήταν πολύ περίεργο να παίζεις σε άδειο ΟΑΚΑ εναντίον του Ολυμπιακού».

- Στην Εθνική ομάδα πάντα παρών σε μεγάλες διοργανώσεις;

«Πάντα εκεί για την Εθνική!»

- Ποιος είναι ο δικός σου, προσωπικός, στόχος φέτος;

«Προσωπικός είναι να βγω καλύτερος μπλοκέρ της EuroLeague».

- Κλείνοντας πώς θα χαρακτήριζες το 2020 και μια ευχή για το νέο έτος...

«Ήταν πάρα πολύ άσχημο που χάθηκαν τόσες πολλές ζωές το 2020 από μια αρρώστια. Και εύχομαι να έχουν δύναμη οι άνθρωποι που έχασαν δικούς τους από την πανδημία. Το 2020 μας έδωσε ένα μήνυμα, ότι δεν είναι όλα δεδομένα. Εκτιμήσαμε λίγο παραπάνω τη ζωή. Και όσον αφορά το 2021 να είμαστε όλοι υγιείς γιατί είδαμε ότι η υγεία είναι το πιο πολύτιμο δώρο στον άνθρωπο. Και μακάρι όλη αυτή η κατάσταση με τον Covid-19 να τελειώσει και να μείνει για πάντα στο παρελθόν».

Φωτογραφία συνέντευξης: Βαγγέλης Στόλης