Παπαγιάννης: Κάνει step up και... κρύβει το καλάθι! (vids)

Παπαγιάννης: Κάνει step up και... κρύβει το καλάθι! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παπαγιάννης: Κάνει step up και... κρύβει το καλάθι! (vids)
Ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί βάσει αξιολόγησης τον καλύτερο παίκτη του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής στην EuroLeague και μέσα στους τρεις καλύτερους μπλοκέρ της διοργάνωσης!

Πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, ένας από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την εξέλιξή του και τα όσα θα παρουσίαζε μέσα στη χρονιά, δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Βέβαια ήταν δεδομένο ότι θα χρειαστεί χρόνο μετά την έναρξη της σεζόν, καθώς είχε αλλάξει εντελώς την σωματοδομή του και θα έπρεπε μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις και την τριβή των αγώνων, να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Ειδικά στην άμυνα, η οποία αποτελούσε την «αχίλλειο πτέρνα» του και δη στην άμυνα με αλλαγές.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Έλληνας σέντερ ήταν όταν έβγαινε με γκαρντ ύστερα από την αλλαγή στα σκριν. Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ο αντίπαλος παίκτης τον προσπερνούσε και έφτανε σε ένα εύκολο layup. Φέτος αυτό έχει αλλάξει. Ο Παπαγιάννης έχει δουλέψει πολύ το footwork, έχει αποκτήσει ταχύτητα στα πόδια (λόγω και της απώλειας των κιλών) και πλέον μοιάζει να έχει εκείνος το πλεονέκτημα όταν βγαίνει με κοντύτερο παίκτη.

Όπως έχουμε δει τη φετινή σεζόν, είτε ο αντίπαλος πασάρει και δεν συνεχίζει την προσπάθεια, είτε οδηγείται σε «σκοτωμένη» προσπάθεια, είτε... δέχεται την τάπα του υψηλόσωμου σέντερ. Αυτό από μόνο του αποτυπώνει τη δουλειά που έχει ρίξει ο 23χρονος παίκτης, ο οποίος αποτελεί έναν από του βασικούς πρωταγωνιστές το φετινού Παναθηναϊκού. Και είναι κάτι που αποτυπώνεται στο φύλλο της στατιστικής.

Το εξαιρετικό PIR και στην τριάδα των μπλοκέρ της EuroLeague

Αυτή τη στιγμή και βάσει αξιολόγησης του PIR, αποτελεί τον καλύτερο παίκτη των «πρασίνων». Στα 11 ματς της EuroLeague, ο Παπαγιάννης μετράει 153 μονάδες στο Player Index Rating (σ.σ. το οποίο υπολογίζεται προσθέτοντας πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες, κερδισμένα φάουλ και αφαιρώντας μετά τα άστοχα σουτ εντός παιδιάς, τις άστοχες βολές, τα λάθη, τις εις βάρος τάπες και τα προσωπικά φάουλ) και πρώτος στη σχετική στατιστική απεικόνιση της ομάδας.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 120 μονάδες, στην 3η θέση ο Ντίνος Μήτογλου με 104, ενώ μία λιγότερη (103) έχει ο Ιωάννης Παπαπέτρου στην 4η θέση. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει τη συνολική προσφορά του «Big Papa» στον Παναθηναϊκό, μετρώντας τη φετινή σεζόν 9,2 πόντους ανά 22:12 λεπτά συμμετοχής, έχοντας επίσης 65% στα δίποντα, 77% στις βολές, 6 ριμπάουντ και 1,45 μπλοκ.

Μάλιστα οι 1,45 τάπες σε κάθε ματς τον φέρνουν στην 4η θέση της λίστας των καλύτερων μπλοκέρ όσον αφορά τον μέσο όρο (πίσω από Μίκι με 2,11, Ταβάρες με 1,75 και Ντάνστον 1,57) και στην 3η όσον αφορά το σύνολο των μπλοκ με 16 τάπες στο σύνολο, πίσω από Ταβάρες με 21 τάπες (σε 12 ματς) και Μίκι με 19 τάπες (σε εννέα ματς).

Ουσιαστικά φέτος πραγματοποιεί μεγάλο step up όσον αφορά την παρουσία του στο παρκέ έχοντας αυξήσει κατά 2,3 πόντους τον μέσο όρο στο σκοράρισμα, κατά 1,3 τα ριμπάουντ, κατά 0,5 τις τάπες, ενώ βρίσκεται στο παρκέ και πέντε λεπτά περισσότερα. Επιπλέον φέτος έκανε career high σε πόντους (16 πόντους κόντρα στην Εφές), ασίστ (3 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ) και επιθετικά ριμπάουντ (5 κόντρα στην Βιλερμπάν).

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ
59ΜΑΤΣ11
299 (5,06)ΠΟΝΤΟΙ101 (9,2)
139/200 (69,5%)ΔΙΠΟΝΤΑ44/68 (64,7%)
22/35 (62,8%)ΒΟΛΕΣ10/13 (76,9%)
0/2 (0%)ΤΡΙΠΟΝΤΑ1/3 (33,3%)
212 (3,6)ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ66 (6)
42 (0,7)ΤΑΠΕΣ16 (1,45)