Κολόμ: «Η εθνική Ισπανίας με βοήθησε να έλθω στον Ερυθρό Αστέρα»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Κολόμ: «Η εθνική Ισπανίας με βοήθησε να έλθω στον Ερυθρό Αστέρα»!
Ο πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Ισπανίας, Κίνο Κολόμ μιλάει στο gazzetta.gr για τον αποψινό (30/12, 20:00) αγώνα του Ερυθρού Αστέρα με τον Παναθηναϊκό, τον παραγκωνισμό του στη Βαλένθια και την ευκαιρία που του έδωσε η «ρόχα» για να πάει στο Βελιγράδι.

Από τα τέλη της περσινής σεζόν, ο κόουτς της Βαλένθια Χάουμε Πονσαρνάου ενημέρωσε τον Κίνο Κολόμ (32χρ., 1μ.88) ότι δεν ήταν στα πλάνα του για την αγωνιστική περίοδο 2020-21. Ότι δεν υπολόγιζε στον πρωταθλητή κόσμου με τη «ρόχα», ο οποίος παραγκωνίστηκε και υποχρεώθηκε να βλέπει όλους τους αγώνες εκτός αποστολής. Στο μεσοδιάστημα, ο Ισπανός γκαρντ ενίσχυσε την «ρόχα» στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, με τον Σέρτζιο Σκαριόλο να παραδέχεται μετά από την ήττα από το Ισραήλ ότι του έδωσε παραπάνω χρόνο συμμετοχής στην προσπάθειά του να βρει ομάδα! Εν τέλει η λύση βρέθηκε στο Βελιγράδι, ο Κολόμ φόρεσε τα ερυθρόλευκα του Ερυθρού Αστέρα και μίλησε στο gazzetta.gr λίγες ώρες πριν από την αποψινή αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό.

Αλήθεια, έχει υπάρξει άλλος συμπατριώτης σου που να έχει παίξει μπάσκετ στη Σερβία;
«Νομίζω πως δεν έχει υπάρξει άλλος! Τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω. Δεν πρέπει να έχει βρεθεί άλλος Ισπανός στη Σερβία στο παρελθόν. Έχω παίξει, επίσης στη Ρωσία όπου πέρασαν ελάχιστοι Ισπανοί, νομίζω 3-4. Ο Ραούλ Λόπεθ, ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα και ο Κάρλος Καμπέθας. Επίσης, δεν είδα κανέναν στην Τουρκία! Σε κάθε περίπτωση, έζησα πολύ όμορφες εμπειρίες, γνώρισα διαφορετικές λίγκες και κουλτούρες, ένιωσα να με σέβονται και να με εκτιμούν. Πέρασα πολύ καλά στο εξωτερικό και ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω στο Βελιγράδι».

Πως συνδυάζεται τελικά το ισπανικό και το βαλκανικό ταμπεραμέντο;
«Πιστεύω ότι συνδυάζεται πολύ όμορφα και πολύ εύκολα! Στο τέλος της ημέρας, έχω υπάρξει συμπαίκτης με πολλούς Σέρβους στην καριέρα μου και πάντα είχαμε εξαιρετική σχέση. Οι παίκτες από τα Βαλκάνια και γενικώς αυτή την περιοχή αγαπούν το μπάσκετ, επομένως είναι πολύ εύκολο για μένα να παίζω με παιδιά που ξέρουν και κατανοούν το άθλημα. Η Σερβία είναι μια χώρα που… μυρίζει μπάσκετ παντού! Το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη κουβέντα που θα κάνεις μαζί τους, το νιώθεις κάθε στιγμή».

Τι είναι αυτό που σε γεμίζει και σου δίνει κίνητρο σε αυτή τη φάση της καριέρας σου;
«Μου δίνει κίνητρο το να συνεχίζω να απολαμβάνω το μπάσκετ. Το έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια όμως η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες, με την κατάσταση που ζούμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πλέον θέλω να συνεχίσω να το κάνω στον Ερυθρό Αστέρα, μια ομάδα που βρίσκεται στο top επίπεδο και συμμετέχει στην EuroLeague, την καλύτερη διοργάνωση στην Ευρώπη. Η Αδριατική Λίγκα είναι μια εντελώς νέα κατάσταση για μένα όμως έχω τεράστια όρεξη για να τα καταφέρω εδώ και η ομάδα να φτάσει στο σημείο να κατακτήσει τον τίτλο».

Διανύεις την 15η σεζόν της καριέρας σου. Δεν είναι λίγο… περίεργο που χρειάστηκε να περιμένεις ως τον Δεκέμβριο για να παίξεις μπάσκετ;
«Ναι, είναι λίγο περίεργο. Όπως περίεργη είναι όλη η κατάσταση που ζούμε εκεί έξω. Οι ομάδες της ACB σταμάτησαν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και επέστρεψαν τον Ιούνιο, η σεζόν κράτησε πολύ. Χρειάστηκα χρόνο για να αναρρώσω, για να προετοιμαστώ βελτιώσω κάποια πράγματα και πλέον το ζητούμενο έχει να κάνει με το να βρω ρυθμό ώστε να βοηθήσω άμεσα τον Ερυθρό Αστέρα. Το πιο σημαντικό, όπως ανέφερα είναι να κερδίσουμε κάποιον τίτλο».

Σύμφωνοι, ο αθλητισμός είναι business όμως πως εξηγεί αυτό που έγινε φέτος με τη Βαλένθια και τη στάση του κλαμπ απέναντί σου;
«Το θέμα με τη Βαλένθια έχει τελειώσει, είναι κάτι που έχω αφήσει πίσω μου. Ήταν μια κατάσταση που στην αρχή δεν μπορούσα να… καταλάβω πολύ όμως έπρεπε να προσαρμοστώ. Στη συνέχεια είχα την ευκαιρία μου να βρεθώ σε μια άλλη ομάδα και μια άλλη λίγκα όπου είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, ο Ερυθρός Αστέρας είχε άσχημα αποτελέσματα όμως η σεζόν είναι μεγάλη και πιστεύω ότι θα βελτιωθούμε για να τελειώσουμε τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δεν θεωρείς δηλαδή πως ήταν άδικο ό,τι έγινε από την πρώην ομάδα σου;
«Δεν ξέρω αν είναι άδικο ή όχι αυτό που έγινε. Πολλά πράγματα στη ζωή είναι δίκαια και άδικα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι βρίσκομαι σε μια ωραία κατάσταση, έχω μπροστά μου μια μεγάλη ευκαιρία με τον Ερυθρό Αστέρα και είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Εξάλλου, αν δεν γίνονταν κάποια πράγματα, ίσως να μην ήμουν εδώ. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

Άλλαξες ομάδα όμως συνεχίζεις να έχεις φωτογραφία προφίλ στα social media με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Τι σημαίνει, λοιπόν για σένα η «ρόχα» και πως σε έχει βοηθήσει;
«Οι ομάδες αλλάζουν όμως η εθνική είναι πάντα εκεί! Έζησα μια μεγάλη στιγμή μαζί της, κάτι πραγματικά σπουδαίο και ιστορικό, όπως το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Έκανα καλές εμφανίσεις στα παράθυρα και το παράδοξο είναι ότι ενώ δεν έπαιζα στη Βαλένθια, είχα την ευκαιρία να παίξω με την εθνική. Έπαιξα στα προκριματικά και έδειξα σε όλο τον κόσμο ότι είμαι σε φόρμα! Υπήρξε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες και τελικά επέλεξα στον Ερυθρό Αστέρα. Για μένα η εθνική Ισπανίας σημαίνει τα πάντα, είναι τεράστια τιμή να είσαι μέλος μιας ομάδας που κατακτά μετάλλια ή είναι φιναλίστ. Θα είμαι πάντα διαθέσιμος.

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει για τον αποψινό σας αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό;
«Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα χωρίς τον Νικ Καλάθη άλλαξε πολύ, καθώς αποχώρησε ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα. Ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα που έπαιζε τα προηγούμενα χρόνια με σπουδαίους πλέι μέικερ. Έστω κι έτσι, διαθέτει ποιοτικούς παίκτες και εξαρτάται πολύ από τον Νέντοβιτς και την απόδοσή του. Επίσης υπάρχουν καλοί Έλληνες παίκτες όπως ο Παπαπέτρου και ο Παπαγιάννης. Φέτος δείχνει να έχει προβλήματα στην EuroLeague όμως μιλάμε για ένα top κλαμπ και είναι πάντα ωραίο να αντιμετωπίζεις μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό».