Παναθηναϊκός-Άλμπα: Ο... σολίστ Μποντιρόγκα «υπέγραψε» το πρώτο ματς (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Άλμπα: Ο... σολίστ Μποντιρόγκα «υπέγραψε» το πρώτο ματς (vid)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ υποδέχεται την Άλμπα για την 15η αγωνιστική της διοργάνωσης και η EuroLeague Greece θυμάται την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων πριν από 21 χρόνια στο Βερολίνο.

Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου 1999. Την ώρα που στην Ελλάδα υπήρχαν ετοιμασίες για την μεγάλη παρέλαση λόγω της Εθνικής μας εορτής, ο Παναθηναϊκός ήθελε να... παρελάσει από την «Μαξ Σμέλινγκ Χάλε» του Βερολίνου έχοντας να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του την Άλμπα.

Εκείνη την περίοδο, οι «πράσινοι» αποτελούσαν τον... φόβο και τον τρόμο της EuroLeague στο ξεκίνημα εκείνης της σεζόν, καθώς διατηρούσαν μέχρι εκείνο το ματς το αήττητο στον Α' όμιλο της διοργάνωσης έχοντας τέσσερις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Μάλιστα προέρχοντα και από το +27 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (96-69) μία εβδομάδα νωρίτερα (21/10) στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Αντίθετα, η γερμανική ομάδα όπου προπονητής ήταν ο Σβέτισλαβ Πέσιτς, δεν είχε ξεκινήσει καλά την σεζόν με ρεκόρ 1-3 αλλά με τη μοναδική της νίκη απέναντι στην κάτοχο του ευρωπαϊκού τίτλου, Ζάλγκιρις Κάουνας! Και μόλις επτά ημέρες νωρίτερα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό με σκορ 80-64:

«Πρόκειται για πολύ καλή ομάδα. Στον τελευταίο της αγώνα νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζάλγκιρις και πήρε την πρώτη της νίκη. Αυτό θα τη βοηθήσει να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό πρόσωπο εναντίον μας. Άλλωστε και στα υπόλοιπα ματς που έδωσε, παρ' ότι έχασε, πάλεψε για τη νίκη ως το τέλος» ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πριν από την αναχώρηση της αποστολής.

Η ειδική άδεια του Ομπράντοβιτς στον Μίκαελ Κοχ

Ο «Ζοτς» είχε προγραμματίσει να προπονηθεί κανονικά η ομάδα το πρωί και στη συνέχεια να «πετάξει» απευθείας για το Βερολίνο. Μάλιστα είχε επιτρέψει στον Μίκαελ Κοχ να πάρει μαζί και την οικογένειά του σε αυτό το ταξίδι και αυτό διότι ήθελαν να δουν, έστω και λίγες ώρες, την πατρίδα τους! Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο Ομπράντοβιτς καθώς ο Γερμανός γκαρντ έμελλε να αποτελέσει έναν από τους καλύτερους παίκτες των «πρασίνων» και ένα από τα κλειδιά ώστε να μπορέσει να ανοίξει την «ψαλίδα» της διαφοράς.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε σαν... σίφουνας από την έδρα της Άλμπα καθώς είχε «διαλύσει» την ομάδα του Πέσιτς με 73-54! Η διαφορά των +19 πόντων ήταν απόρροια του «πράσινου» ξεσπάσματος στο δεύτερο ημίχρονο και δη τη στιγμή που η γερμανική ομάδα είχε επιστρέψει από το -13 του ημιχρόνου (23-36 ο Παναθηναϊκός) έχοντας μειώσει σε 30-36 με σερί 7-0.

Ο νυν μάνατζερ της ομάδας, Γιώργος Καλαϊτζής, ήταν εκείνος που είχε δώσει το έναυσμα για το νέο «ξέσπασμα» του «τριφυλλιού», οι Μποντιρόγκα-Ρέμπρατσα τον ακολούθησαν και ο Μίκαελ Κοχ έβαλε το... κερασάκι στην τούρτα βάζοντας μία και καλή τέλος στα όνειρα των συμπατριωτών του για κάτι καλύτερο.

Τελικά ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει τη πρώτη φάση των ομίλων με 9-1 ρεκόρ (και τη μοναδική του ήττα από την... Άλμπα στο ΟΑΚΑ στο ματς του β' γύρου!) για να ακολουθήσει το 13-3 στην δεύτερη φάση των ομίλων και οι δύο σειρές με την Μπουντούτσνοστ στης φάση των «16» (2-1 νίκες οι «πράσινοι) και την Τσιμπόνα στα προημιτελικά (2-0 νίκες οι «πράσινοι») μέχρι το Final 4 της Θεσσαλονίκης και η κατάκτηση του -τότε- δεύτερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην ιστορία του.

27 Οκτωβρίου 1999: Άλμπα – Παναθηναϊκός 54-73

Ημίχρονο: 23-36

Άλμπα Βερολίνου (Σ. Πέσιτς): Ροντλ 4, Κινγκ 20 (2), Μπογκόγιεβιτς, Χάμινγκ 2, Οκουλάγια 2, Μπεκ 4, Αλέξις 14, Φέμερλινγκ 8.

Παναθηναϊκός (Ζ. Ομπράντοβιτς): Καλαϊτζής 3 (1), Κοχ 11 (3), Ρότζερς 7 (1), Μποντιρόγκα 17 (9ριμπ., 6ασ., 1 κλ., 2λ.), Μπουντούρης 5 (1), Ρέμπρατσα 13 (7ριμπ.), Μπερκ 6, Κάτας 11 (3).