Άαρον Ουάιτ: Γιατί... άρχισες, Ζάλγκιρις να θυμίζεις

Άαρον Ουάιτ: Γιατί... άρχισες, Ζάλγκιρις να θυμίζεις

Γιώργος Κούβαρης
Άαρον Ουάιτ: Γιατί... άρχισες, Ζάλγκιρις να θυμίζεις
Λίγες ώρες πριν υποδεχθεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ την Ζάλγκιρις Κάουνας στο κλειστό του ΟΑΚΑ για την 13η αγωνιστική, η EuroLeague Greece γράφει για την κατακόρυφη άνοδο του άλλοτε «Λιθουανού» Άαρον Ουάιτ στα τελευταία ματς.

Π'ερυσι υπήρχε ένας παίκτης στη συγκεκριμένη θέση όπου «εγγυημένα» θα σημείωνε 12-15 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Βέβαια η αχίλλειος πτέρνα του ήταν η άμυνα ωστόσο αποτελούσε ένα «τεσσάρι» που είχε «δέσει» με την ομάδα και ταυτόχρονα είχε κάνει το δικό του, επιθετικό, step up τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα του Άαρον Ουάιτ ως αντικαταστάτης του Ντεσόν Τόμας, οι αντιδράσεις στον «πράσινο» περίγυρο ήταν περισσότερο θετικές, παρά αρνητικές. Σίγουρα δεν ήταν τόσο... θετικές όσο την περίοδο που ο Παναθηναϊκός είχε φτάσει κοντά στον νυν παίκτη των Ντένβερ Νάγκετς, Γρεγκ Ουίτινγκτον, ωστόσο η περίπτωση του άλλοτε παίκτη της Ζάλγκιρις, της Αρμάνι και της Τενερίφης αντιμετωπίστηκε με «καλό μάτι» παρά την περσινή, πτωτική του, πορεία.

Ο ίδιος ωστόσο δεν επιβεβαίωσε την ανυπομονησία που υπήρχε για το δικό του restart στο ξεκίνημα της σεζόν με αποτέλεσμα να είναι «ωσεί παρόντας» στα περισσότερα παιχνίδια των «πρασίνων». Κάτι που σταδιακά άρχισε να αλλάζει, τον ίδιο να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και από εκεί που... αλλού πάταγε και αλλού βρίσκονταν να αποτελεί, πλέον, βασικό μέλος του rotation και ένα από τα «κλειδιά» τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει καλό πρόσωπο στο παρκέ.

Αν υπάρχει εξήγηση; Φυσικά και υπάρχει. Ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που μπορεί να αναδειχθεί και να παρουσιάσει αυτά που μπορεί μέσα από την ομαδική λειτουργία. Και όσο περνούσε ο καιρός, άλλο τόσο αφομοίωνε τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού ενώ παράλληλα «έχτιζε» και την δική του ψυχολογία. Να ξέχασε το μπάσκετ που έπαιζε στην Ζάλγκιρις την διετία 2017-2019; Σε καμία περίπτωση.

Όμως όπως κάθε παίκτης, έτσι και ο Ουάιτ, αφενός δεν ταιριάζουν σε όλες τις ομάδες (όπως πέρυσι στην Αρμάνι) και αφετέρου χρειάζονται και το απαραίτητο διάστημα προσαρμογής σε νέα δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Ο 28χρονος Αμερικανός φόργουορντ χρειαζόταν, εκτός από χρόνο, και κίνητρο. Και τα πάντα ξεκινούν μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις. Τον τελευταίο μήνα έχει ανεβάσει σε μεγάλο βαθμό την ένταση της ενέργειάς του, έχει βάλει «νεύρο» στο παιχνίδι του, ενώ είναι και από τους παίκτες που χρειάζονται «σπρώξιμο» προκειμένου να «βγουν μπροστά» και να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες στο παιχνίδι.

Ο Γιώργος Βόβορας και οι συνεργάτες του δούλεψαν πολύ μαζί του μετά το «νωθρό» του ξεκίνημα, του έδιναν καθημερινά κίνητρα μέσα στις προπονήσεις, κάτι που λειτούργησε στην ψυχολογία του ώστε να παρουσιάσει το άκρως βελτιωμένο πρόσωπο μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Επιπλέον όλοι έχουν να πουν για τον χαρακτήρα του και το πόσο δεκτικός, υπομονετικός και έτοιμος για να αποδεχθεί τον οποιονδήποτε ρόλο του δώσουν.

Σταθερή άνοδος στα τελευταία ματς

Μια μικρή λεπτομέρεια (πλην όμως σημαντική για τους ξένους παίκτες) που έκανε την διαφορά; Από τη στιγμή που βρέθηκε στην Αθήνα και η πολυμελής οικογένειά του (σ.σ. πατέρας τριών παιδιών γαρ) άρχισε να ανεβάζει ακόμα περισσότερο την απόδοσή του στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Δείγμα και της καλύτερης ψυχολογίας του. Το αν θα εχει ή δεν θα έχει συνέχεια είναι κάτι που θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και πάλι κάποιες άσχημες βραδιές (όπως συμβαίνει με όλους τους παίκτες, σε όλα τα σπορ και σε όλα τα επίπεδα) αλλα είναι δεδομένο ότι ο Ουάιτ δεν αποτελεί, πλέον, έναν παίκτη που «γεμίζει» την 12άδα της ομάδας. Άλλωστε οι αριθμοί μαρτυρούν του λόγου του αληθές.

Εκεί πουν βρισκόταν 13,8 λεπτά στο παρκέ στα πρώτα πέντε ματς του Παναθηναϊκού, έφτασε στο σημείο να μετράει 24,5 λεπτά και ταυτόχρονα να εκτοξεύσει και την στατιστική του. Συγκεκριμένα έχει 8,8 πόντους κατά μέσο όρο σε αυτό το διάστημα έναντι των μισών που σκόραρε στο ξεκίνημα της σεζόν (4,75π., μ.ο.) ενώ το 1,25 ριμπάουντ έγιναν 5 «σκουπίδια» με αποκορύφωμα το season high του με τα 10 ριμπάουντ στο Μιλάνο. Και να 'ταν μόνο αυτό; Συνολικά ο Άαρον Ουάιτ έχει κοντά στο 70% στα δίποντα με 16/23 σουτ, «αγγίζει» το 48% στα τρίποντα με 9/19 ενώ είναι και ο πιο εύστοχος παίκτης του Παναθηναϊκού από τη γραμμή των βολών με 93% (13/14)!

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν πει κάποιος ότι άρχισε ο Αμερικανός να θυμίζει τον παίκτη της Ζάλγκιρις Κάουνας, ο οποίος έκανε και με το... παραπάνω αισθητή την παρουσία του στα παρκέ της EuroLeague τις σεζόν 2017-18 και 2018-19. Και με την κατακόρυφη άνοδο στην απόδοσή του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τα λεπτά συμμετοχής του Ζακ Όγκουστ! Πώς έγινε αυτό; Από τη στιγμή που ο Ουάιτ τα πάει περίφημα ως «τεσσάρι», ο Ντίνος Μήτογλου άρχισε να χρησιμοποιείται περισσότερο (σε σχέση με την έναρξη της σεζόν) στο «πέντε» και ουσιαστικά να «μοιράζεται» τη θέση με τον Γιώργο Παπαγιάννη. Κάτι που έχει αφήσει εκτός rotation τον 27χρονο σέντερ από το πανεπιστήμιο του Notre Dame.

ΟΥΑΪΤ ΣΤΗ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ Vs ΟΥΑΪΤ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
ΣΤΗΝ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
70ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ10
23,6'ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ20,26'
602 (8,6)ΠΟΝΤΟΙ72 (7,2)
183/316 (57,9%)ΔΙΠΟΝΤΑ16/23 (69,6%)
34/94 (37,1%)ΤΡΙΠΟΝΤΑ9/19 (47,4%)
134/174 (77%)ΒΟΛΕΣ13/14 (92,9%)
300 (4,3)ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ35 (3,5)
706 (10,08)PIR83 (8,3)