Μπαρτσελόνα: To αμυντικό θαύμα που την αλλάζει (vids)

Μπαρτσελόνα: To αμυντικό θαύμα που την αλλάζει (vids)

Μπαρτσελόνα: To αμυντικό θαύμα που την αλλάζει (vids)
Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση. Και στην Μπαρτσελόνα του Σάρας Γιασκεβίτσιους το εφαρμόζουν ευλαβικά. Με τα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους απ' τον πάγκο της Μπαρτσελόνα κηρήττει το δόγμα του. Αυτό που έμαθε τα χρόνια που ήταν παίκτης. Και αυτό που... ευαγγελίστηκε στο Κάουνας. Άμυνα, άμυνα, άμυνα...

Και για όποιον δεν το ακολουθεί, υπάρχει εκείνη η έξαλλη έκφραση. Και η αλλαγή στο χρώμα του προσώπου που τον κάνει να θυμίζει έναν παλιό προπονητή του.

«Άμυνα. Παίξτε άμυνα», μοιάζει να λέει σε κάθε πιθανή ευκαιρία ο Λιθουανός. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν η Μπαρτσελόνα παίζει άμυνα, τότε κερδίζει τα ματς άνετα.

Όταν δεν αμύνεται ορθά, θα υπάρχει μία Βιλερμπάν (στη EuroLeague) και μία Βαλένθια (στην ACB) που θα της θυμίζει το δόγμα.

Και θα κάνει τον Γιασικεβίτσιους να χαμογελάει πονηρά.

Όταν βλέπει κάτι που δεν του αρέσει, βγαίνει στην επιφάνεια ο... Ζοτς. Όπως σε εκείνη τη φάση του αγώνα με τη Φενέρ. Η Μπαρτσελόνα επέτρεψε ένα καλάθι στα τελευταία 2 δευτερόλεπτα του πρώτου δεκαλέπτου. Με τη διαφορά να πέφτει στους 9 πόντους. Ποιος είδε τον Σάρας και δεν τον φοβήθηκε; Είπαμε, το δόγμα πάνω απ' όλα.

Μάθε παιδί μου άμυνα!

Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που έχει... επιβάλλει στους παίκτες του ο Λιθουανός. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μπάρτσα έχει κατεβάσει κατά 9 πόντους το παθητικό της σε σχέση με τη σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε. Και τους Καταλανούς να έχουν προπονητή τον Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Πέρσι, μέχρι τη διακοπή δεχόταν 78 πόντους ανά αγώνα. Φέτος, μετά από 10 αγώνες η άμυνα κρατάει τους αντιπάλους στους 69.

Ακόμη και στον ίδιο αριθμό αγώνων, σε σχέση με πέρσι (σε 10 αγώνες δηλαδή) η Μπαρτσελόνα δέχονταν 74.4 πόντους ανά παιχνίδι.

Και εκεί βελτίωση.

Αλλά σας το είπαμε και παραπάνω. Όταν η Μπαρτσελόνα νομίζει ότι θα πάρει κάθε ματς χάρη στις πάσες του Νικ Καλάθη και τον επιθετικό οίστρο του Νίκολα Μίροτιτς, μπορεί να εμφανιστεί μία ομάδα που σκοράρει καλύτερα. Έστω και για ένα βράδυ.

Το πάθημα στη Λιόν!

Η περίπτωση της Βιλερμπάν δεν είναι ένα απλό... μπαμ και έξω. Η γαλλική ομάδα το έκανε και με τον Παναθηναϊκό.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, οι Γάλλοι έγιναν η πρώτη ομάδα φέτος που σκοράρει 80 πόντους σε 40 λεπτά αγώνα!

Παράλληλα, η ομάδα του Σάρας έμεινε για πρώτη φορά κάτω από τους 70 πόντους. Η άμυνα πάντα βοηθάει την επίθεση. Εδώ δεν συνέβη.

Ακόμη και ο Παναθηναϊκός που σκόραρε 89 στο ματς της Βαρκελώνης, το έκανε με την αρωγή της παράτασης (75-75 ο κανονικός αγώνας).

Κάτι που σημαίνει ότι η Μπαρτσελόνα επέτρεψε για πρώτη φορά 80 πόντους και το πλήρωσε.

Μερικές ημέρες αργότερα, στην ACB, το μάθημα ήταν πιο σκληρό. Πέτυχε 90, αλλά δέχτηκε 100(!) από τη Βαλένθια. Ήττα με πειστικό τρόπο.

Ακόμη και στην Ισπανία, σε 12 αγώνες, το όριο των 80 πόντων έχει ξεπεραστεί σε μόλις τέσσερα ματς. Ποιος είναι ο απολογισμός; 2 νίκες, 2 ήττες.

Το σερί που η άμυνα... στραγγάλιζε!

Εκείνες οι 21 ημέρες ήταν όνειρο. Η απόλυτη φαντασίωση του Γιασικεβίτσιους! Τέσσερις αγώνες, τρεις για τη EuroLeague και μία για την ACB, με παθητικό μόλις 60 πόντων!

Δέχτηκε 67 απ' την Άλμπα (103-67, 5/11), 55 από τη Φενέρ (97-55, 12/11), 65 απ' τον Ερυθρό Αστέρα (76-65, 20/11) και 53 απ' την Μπέτις (82-53, 14/11).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.