Ζάλγκιρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 81-74: Ήταν ανταγωνιστικός, αλλά... θέλει δουλειά!

Γιώργος Κούβαρης
Ζάλγκιρις Κάουνας - Παναθηναϊκός 81-74: Ήταν ανταγωνιστικός, αλλά... θέλει δουλειά!
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ γνώρισε την ήττα από την Ζάλγκιρις Κάουνας στο πρώτο δυνατό φιλικό ενόψει της νέας σεζόν με 81-74, σ' ένα ματς όπου είχε μερικά καλά και μερικά άσχημα διαστήματα. Εξαιρετικός ο Νέντοβιτς.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το πρώτο... EuroLeague τεστ του Παναθηναϊκού άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους «πράσινους».

Από τη μία έφερε χαμόγελα λόγω της ανταγωνιστικότητας, της αντίδρασης που έδειξαν αλλά και από το γεγονός ότι δεν τα παράτησαν σε κανένα σημείο του αγώνα.

Από την άλλη έφερε και προβληματισμό και... εντολή για περισσότερη δουλειά! Πολλά τα φθηνά λάθη στην επίθεση, έλλειψη συγκέντρωσης σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού, έλλειψη σταθερότητας ενώ φάνηκε και το πόσο πολύ χρειάζονται αυτοματισμοί. Τόσο στην επίθεση όπου τα περισσότερα καλάθια ήρθαν από ατομικές ενέργειες, αλλά πολύ περισσότερο στην άμυνα! Τόσο στην ομαδική, όσο και στην προσωπική.

Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι, υπήρξαν στιγμές στο ματς όπου ο Παναθηναϊκός έδειξε αντίδραση στον αμυντικό τομέα. Ο Παπαγιάννης παρουσιάστηκε πολύ βελτιωμένος στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, ο Σαντ-Ρος γνωρίζει καλά τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά από εκεί και πέρα ήταν εμφανέστατη η ανάγκη για... μπόλικη δουλειά ακόμα.

Στο επιθετικό κομμάτι, ο Νεμάνια Νέντοβιτς ήταν πραγματική... απόλαυση και έδειξε να έχει ηγετικά στοιχεία πάνω του αναλαμβάνοντας δράση στα κρίσιμα σημεία! Πολύ καλή και η επιθετική παρουσία του Πιερ Τζάκσον, σ ' ένα ματς όπου ο Παπαπέτρου (0/6 σουτ) έμοιαζε να είναι εκτός κλίματος, ενώ δεν πήρε βοήθειες ούτε και από τον Άαρον Ουάιτ.

Το ματς

Η βιασύνη στην επίθεση, όπως επίσης η έλλειψη συνεργασιών και συγκέντρωσης ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο πρώτο δεκάλεπτο. Αν μέσα σ' όλα συνυπολογίσουμε και την κακή άμυνα, απόρροια και των πολλών νέων προσώπων, δεν ήθελε και... πολύ για τη Ζάλγκιρις να πάρει τα ηνία του αγώνα.

Ο Βόβορας ξεκίνησε το ματς με Τζάκσον, Φόστερ, Παπαπέτρου, Ουάιτ και Παπαγιάννη αλλά κάποιες βιαστικές επιλογές έδωσαν τη δυνατότητα στους Λιθουανούς να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο και να προηγηθούν νωρίς με 13-6 και 19-10 δύο λεπτά πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου. Βέβαια ο 43χρονος τεχνικός ανακάτευε την τράπουλα σε αυτό το διάστημα δοκιμάζοντας διάφορους... συνδυασμούς προσώπων στο παρκέ. Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν εκείνος που συμμάζευε την άμυνα κάθε φορά που βρισκόταν στο ματς, ενώ οι Τζάκσον και Νέντοβιτς οι πιο αξιόπιστες επιθετικές λύσεις των «πρασίνων».

Βέβαια η... κακή άμυνα στο Pick n Roll ήταν εκείνη που έδωσε τη δυνατότητα στην Ζάλγκιρις να ελέγχει το ματς και να διατηρεί μια διαφορά κοντά στους 9-10 πόντους. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα «φθηνά λάθη» των παικτών του Βόβορα, οι οποίοι «πούλησαν» αρκετές φορές τη μπάλα στην επίθεση. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει σε 25-24, ένα σερί 8-0 των γηπεδούχων επανέφερε τη διαφορά στο +9 (33-24) ενώ έφτασε και σε διψήφιο αριθμό (37-27).

Παρόλα αυτά το «τριφύλλι» μπόρεσε να «κατεβάσει» τη διαφορά στους 5 πόντους (43-38) με τη λήξη του ημιχρόνου και αυτό χάρη στις ατομικές ενέργειες και τα μακρινά σουτ του Τζάκσον, ο οποίος έκλεισε το πρώτο μισό του ματς με 11 πόντους έχοντας 3/5 τρίποντα και 4 ασίστ.

Λίγο-πολύ το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην 3η περίοδο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τα ίδια προβλήματα στην άμυνα, ενώ υπήρχαν στιγμές που το εύκολο λάθος συνέχισε να αποτελεί τον μεγάλο βραχνά στην επίθεση της ομάδας. Αποτέλεσμα; Με τον Γιοκουμπάιτις να... συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει η Ζάλγκιρις να προηγηθεί με 59-46! Όμως ο Βόβορας και οι παίκτες του είχαν... την απάντηση στο τσεπάκι τους.

Ειδικά ο Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με συνεχόμενους πόντους έκανε την ανατροπή για λογαριασμό του Παναθηναϊκού! Οι «πράσινοι» μείωσαν σε 59-56 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου χωρίς, όμως να υπάρχει και συνέχεια. Αν και έδειξαν περισσότερη διάθεση στην άμυνα, πλήρωσαν τις κακές περιστροφές και οι Μιλάκνις-Γκριγκόνις με μακρινά σουτ έστειλαν εκ νέου τον δείκτη του σκορ στο +10 (70-60) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του ματς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εξαιρετικού Νέντοβιτς, το παιχνίδι δεν... γύρισε ποτέ και ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα, αντιμετωπίζοντας στον μικρό τελικό της Κυριακής (13/9, 16:00, ΝS3) την Άλμπα Βερολίνου.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 43-38, 59-54, 81-74