Ο Saras, το pressing της Φενέρ και το ντόμινο με Σλούκα!

Ο Saras, το pressing της Φενέρ και το ντόμινο με Σλούκα!
Το gazzetta.gr καταπιάνεται με την καυτή «πατάτα» του πάγκου στον οποίο θα κάθεται στη νέα σεζόν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τις επιπτώσεις της απόφασής του στην υπόθεση του Κώστα Σλούκα. Τι του έχει προτείνει η Φενέρ, τι έχει από την Ζάλγκιρις και τι καλείται να ζυγίσει ο 44χρονος τεχνικός.

Η χρονιά που τελείωσε άδοξα και διεκόπη λόγω κορονοϊού, τον βρήκε να συμπληρώνει 4,5 χρόνια στο πόστο του head-coach της Ζάλγκιρις, που υπό τις οδηγίες του, έχει κατακτήσει τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Λιθουανίας, ενώ το 2018 έφτασε μέχρι το Final 4 της Euroleague στο Βελιγράδι και στην 3η θέση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο λόγος για τον πλέον καταξιωμένο προπονητή της νέας γενιάς και έναν πραγματικό «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, του οποίου η απόφαση για τη νέα σεζόν, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αρκετά μέτωπα, που δεν έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στους πάγκους αλλά και με την έκβαση της υπόθεσης Σλούκα, ο οποίος αποτελεί το νο1 μετεγγραφικό στόχο του Ολυμπιακού.

Τι ισχύει με Ζάλγκιρις

Πριν αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι μίας αρκετά περίπλοκης περίπτωσης, όπως αυτή του 44χρονου Λιθουανού προπονητή, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Saras έχει option παραμονής για άλλον έναν χρόνο στον σύλλογο του Κάουνας, που εκπνέει στις 15 Ιουλίου.

Όλα αυτά μπορεί να είναι γραμμένα στο χαρτί, ωστόσο, η ουσία είναι ότι ελάχιστα τον δεσμεύουν. Κι αυτό γιατί η διοίκηση της ομάδας, τον έχει ενημερώσει ότι – λόγω αβεβαιότητας στο θέμα της προσέλευσης των φιλάθλων – δεν μπορεί να διατηρήσει την αμοιβή του στα περυσινά επίπεδα (1 εκατομμύριο Ευρώ), ενώ το budget για τη νέα σεζόν θα μειωθεί κατά 35%!

Κοινώς, αν επιλέξει να παραμείνει στη γενέτειρά του, ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού θα κληθεί να φτιάξει ομάδα με προϋπολογισμό που δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 5,5 εκατομμύρια για το αγωνιστικό (το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια), ενώ οι απολαβές του δεν θα ξεπεράσουν τις 750.000 Ευρώ.

Όλα αυτά, γιατί η Ζάλγκιρις είναι η ομάδα που στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στο ticketing (τα τρία τελευταία χρόνια είναι μακράν πρώτη στην διάθεση των εισιτηρίων) και λόγω πανδημίας, κατά πρώτον, δεν μπορεί να πουλήσει διαρκείας και κατά δεύτερον, δεν είναι σε θέση να ξέρει αν του χρόνου θα υπάρξει προσέλευση κόσμου στα γήπεδα κι αν ναι σε τι ποσοστό.

Επομένως για να κλείσουμε το κεφάλαιο της νυν (για την ώρα) ομάδας του Γιασικεβίτσιους και το αλά ΛεΜπρόν Τζέϊμς με τους Καβαλίερς, σύμβόλαιό του (όποτε ήθελε, έκανε opt-out), θα πρέπει να πούμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τον έχουν καταστήσει αρκετά σκεπτικό όσον αφορά την παραμονή του.

Οι παράγοντες που τον φέρνουν πιο κοντά από ποτέ στην Τουρκία

Η αναζωπύρωση του φλερτ Φενερμπαχτσέ-Saras άρχισε ανήμερα της αρνητικής απάντησης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην πρόταση ανανέωσης που του έκαναν οι Τούρκοι. Ο 44χρονος προπονητής της Ζάλγκιρις που φόρεσε για μισό χρόνο τη φανέλα της τουρκικής ομάδας, κατέκτησε το double του 2011 και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους διοικούντες τον σύλλογο, είναι ίσως ο μόνος προπονητής με ρεκόρ 50% (3-3) μέσα στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας πετύχει τρεις εκτός έδρας νίκες απέναντι στον “Ζοτς”!

Το «όχι» του 60χρονου κορυφαίου Ευρωπαίου προπονητή, λοιπόν, έφερε αυτομάτως στο προσκήνιο το plan b για τον πρόεδρο Αλί Κοτς και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, η πρόταση στον Saras αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο Ευρώ ετησίως και έχει μίνιμουμ διάρκεια τα δύο χρόνια.

Παρά τις μειώσεις σε σχέση με την περυσινή χρονιά, το budget που θα έχει στην διάθεσή του θα είναι από τα 6-7 μεγαλύτερα της Euroleague και θα αγγίξει τα 18 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ η παράμετρος που τον έχει ιντριγκάρει και τις τελευταίες ώρες τον έχει κάνει να σκέφτεται ακόμη πιο σοβαρά την συγκεκριμένη προσφορά, είναι η παραμονή του Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι στο πόστο του general manager.

O 65χρονος πολύπειρος Ιταλός παράγοντας έχει τον απόλυτο σεβασμό του Γιασικεβίτσιους και η ανανέωση του συμβολαίου του για δύο ακόμη χρόνια, ήταν μία κίνηση που δείχνει πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις και οι φιλοδοξίες των Τούρκων για την μετά Ομπράντοβιτς εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την επισημοποίηση της παραμονής του Γκεραρντίνι στην ασιατική πλευρά της Πόλης, ο έγκυρος Λιθουανός συνάδελφος, Ντονάτας Ουρμπόνας χαρακτήρισε (σε τιτίβισμά του) την συγκεκριμένη εξέλιξη ως “game-changer” στην άτυπη μάχη της Ζάλγκιρις με την τουρκική ομάδα, αποκαλύπτοντας ότι η Φενέρ πραγματοποίησε μία από τις επιθυμίες του εκλεκτού της για την θέση του head-coach.

Πως και αν επηρεάζεται το μέλλον του Σλούκα

Πριν αναλύσουμε τα δεδομένα που ισχύουν στην περίπτωση του 30χρονου διεθνούς point-guard, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι την ώρα που γράφονται αυτές τις γραμμές, ο Κώστας είναι παίκτης της Φενερμπαχτσέ. Και μάλιστα για 1+1 χρόνο. Οι πληροφορίες που θέλουν τον Σλούκα να έχει το δικαίωμα (βάσει όρου συμβολαίου) να μείνει ελεύθερος, από την στιγμή που ο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από την ομάδα, δεν επιβεβαιώνονται κι έτσι η συγκεκριμένη διάσταση δεν αποκλείεται να αποτελεί προϊόν προφορικής συμφωνίας κυρίων.

Όπως και να έχει το συμβόλαιο του Θεσσαλονικιού διεθνούς άσου προβλέπει απολαβές της τάξεως των 2,05 εκατομμυρίων Ευρώ για την επόμενη σεζόν, ποσό που σίγουρα είναι σίγουρα πολύ μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα που θα ισχύσουν στην μετά Ζοτς εποχή και την μείωση που θα γίνει στο budget.

Άλλωστε, με βάση το ρεπορτάζ και τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και την επιθυμία του Κώστα Σλούκα, όλα συγκλίνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επισημοποίηση της αποδέσμευσής του από την Φενέρ, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής του στον Πειραιά. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία των Τούρκων με τον Saras, δεν αποκλείεται να φέρει τα πάνω-κάτω, πολύ απλά γιατί ο Λιθουανός εκτιμά απεριόριστα τις ικανότητες του Σλούκα στο pick'n'roll παιχνίδι και γνωρίζει ότι δύσκολα θα βρεί point-guard με αυτή την ευχέρεια σε έναν τομέα που χαρακτηρίζει και την δική του φιλοσοφία στην επίθεση.

Επομένως, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί και πόσο θα περιπλεχτούν τα πράγματα, αν ο Γιασικεβίτσιους αναλάβει τη Φενερμπαχτσέ και το πρώτο πράγμα που ζητήσει από την διοίκηση, είναι η παραμονή του Έλληνα guard.

Tι σκέφτεται ο Saras και πότε πρέπει να απαντήσει

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σαν άνθρωπο και σαν επαγγελματία, ξέρουν ότι περνάει από κόσκινο κάθε πρόταση που του γίνεται και εξετάζει εξινυχιστικά όλες τις λεπτομέρειες που μπορούν καθορίσουν το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας. Πηγές φίλα προσκείμενες προς το περιβάλλον του, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στην εποχή της προπονητικής θητείας του στην Ζάλγκιρις, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει το επόμενο βήμα.

Τα μοναδικά «αγκάθια» της όλης υπόθεσης, έχουν να κάνει με την χρονική δέσμευση των δύο ετών (που είναι λογική από την πλευρά των Τούρκων) αλλά και την πίεση που του ασκούν να απαντήσει εντός των επόμενων 48 ωρών. Εύλογα θα αναρωτηθείτε «που είναι το πρόβλημα»; Το πρόβλημα έχει να κάνει αφενός με το ότι μέχρι τώρα δεν έχει δει τον εαυτό του τόσο κοντά στην αποχώρηση από την πατρίδα του, όπου λατρεύεται σαν «μπασκετικός πρωθυπουργός» και αφετέρου στο κεφάλαιο “Μπαρτσελόνα”.

Είναι γνωστό τοις πάσοι ότι η μελλοντική συνεργασία με τους «μπλαουγκράνα», που μαζί με τον Παναθηναϊκό και την Μακάμπι αποτελούν τις μεγάλες αγάπες του, είναι ένας από τους επαγγελματικούς του στόχους. Με τον Σβετισλαβ Πέσιτς να έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο, αν η Μπάρτσα κατακτήσει το πρωτάθλημα στην ACB (παίζει αύριο στον τελικό με την Μπασκόνια), καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συντελεστεί στην τεχνική της ηγεσία, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Όταν άλλωστε είναι προγραμματισμένος και οι εκλογές για την διοίκηση του club. Αν όμως το πρωτάθλημα δεν καταλήξει στην Καταλωνία, τότε δεν αποκλείεται οι αλλαγές να επισπευθούν και ο Σέρβος τεχνικός να δει την πόρτα της εξόδου. Όπως γίνεται αντιληπτό, αν ελευθερωθεί η θέση του προπονητή της Μπαρτσελόνα τότε το ντόμινο των εξελίξεων, αναμένεται να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σίγουρα ο Saras θα ήθελε να επωφεληθεί από ένα ενδεχόμενο σενάριο που θα τον έφερνε πιο κοντά στην αγαπημένη του Βαρκελώνη.