Μιλουτίνοφ: Η πορεία από τον Ολυμπιακό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Αντωνία Σπανού
Μιλουτίνοφ: Η πορεία από τον Ολυμπιακό στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ άφησε τον Ολυμπιακό μετά από 5 χρόνια, μετακόμισε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η πορεία του δεν θα μπορούσε να είναι πιο προβλέψιμη.

«Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο 25χρονος σέντερ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα 3 χρόνια» και κάπως έτσι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, αφήνει τον ηλιόλουστο Πειραιά, για την συννεφιασμένη Μόσχα και το δρομολόγιο του είναι από εκείνα που μοιάζουν πιο γνωστά στην Ευρώπη.

«Μετά από πέντε χρόνια στον Ολυμπιακό, ήταν η ώρα για ένα νέα κεφάλαιο στην καριέρα μου. Οι αποφάσεις που πήρα στην καριέρα μου ήταν κάποιες εύκολες και κάποιες δύσκολες. Όμως όχι αυτή. Πρόκειται για ένα κλαμπ με τεράστια παράδοση, έναν πρόεδρο που αγαπάει την ομάδα, έναν πολυνίκη προπονητή, έναν εξαιρετικό οργανισμό. Είναι τιμή να είμαι παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και γνωρίζω πολύ καλά τις ευθύνες και τους στόχους που έχει ένα τόσο μεγάλο όνομα. Ανυπομονώ για το νέο ξεκίνημα. Τα λέμε σύντομα στη Μόσχα».

Ο Σέρβος ψηλός έκανε αυτό που φαντάζει λογικό να κάνει και πριν από εκείνον έχουν κάνει αρκετοί ακόμα. Πριν από 5 χρόνια και μόλις στα 20 του χρόνια άφησε την Σερβία για τον Ολυμπιακό και εκεί ανδρώθηκε. Όχι στα λόγια, αλλά στην πραγματικότητα. Φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και μέσα σε αυτά και φυσικά με την βοήθεια σπουδαίων συμπαικτών σε μια κορυφαία ομάδα έγινε ένας ένας ολοκληρωμένος παίκτης.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πήγε στον Ολυμπιακό ως τρίτος σέντερ, δούλεψε πολύ, άλλαξε τα χαρακτηριστικά του και πέντε χρόνια μετά αποχωρεί ως ένας παίκτης που αποτελούσε μαζί με τους Έλληνες τον κορμό της ομάδας και όντας ένας εντελώς άλλος παίκτης. Δούλεψε πολύ, άνοιξε τα αυτιά του, προσαρμόστηκε και έγινε ίσως ο καλύτερος σέντερ στην διοργάνωση που για ακόμα μια φορά είδε την Μόσχα ως τον προορισμό που θα τον φέρει πιο κοντά σε έναν τίτλο.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν εκείνος που πρώτος τον πίστεψε, η αλλαγή ήρθε μαζί του, αφού μέχρι τότε ο Ολυμπιακός πίστευε πολύ στο μοντέλο με τους... κοντούς ψηλούς και παρά την αρχική γκρίνια από τους οπαδούς ο Μιλουτίνοφ και μαζί και ο Ολυμπιακός τα άφησαν όλα στην άκρη και φρόντισαν να αλλάξουν τα αρχικά δεδομένα και να γράψουν μια πολύ πετυχημένη σελίδα ιστορίας.

Το ίδιο είχε κάνει και ο Κάιλ Χάινς και με την ενδιάμεση στάση στην Μαδρίτη ο Οθέλο Χάντερ, και ο Γιάνις Στρέλνιεκς, ο Μίλος Τέοντοσιτς, ο Ζόραν Έρτσεγκ και ο Ντάνιελ Χάκετ, όπου και αυτός είχε ενδιάμεσο σταθμό, η αλήθεια είναι ότι η ρωσική ομάδα έχει δύο χαρακτηριστικά. Έχει ως κακό δαίμονα στο παρκέ τον Ολυμπιακό και αρέσκεται στο να «ψωνίζει» παίκτες που αναδεικνύει η ελληνική ομάδα. Δεν είναι άγνωστο το μονοπάτι για τον «Μίλου». Το έχουν κάνει όσοι ξένοι ψάχνουν μια νέα πρόκληση και σίγουρα έναν δυνατό συμβόλαιο που θα τους κάνει να δουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να ανεβαίνει.

Ο Σέρβος ψηλός λατρεύει την Ελλάδα, άλλωστε εδώ μεγάλωσε, αγαπάει τον Ολυμπιακό, αλλά πλέον ήθελε κάτι νέο και αυτό το νέο το βρήκε στην Μόσχα και το όραμα του Δημήτρη Ιτούδη για εκείνον. Δεν είναι και λίγο αυτό που έχει καταφέρει πάντως ο Σέρβος ψηλός. Ανέβηκε σκαλί σκαλί, δούλεψε ατομικά και εκμεταλλεύτηκε κυρίως την αξία του Βασίλη Σπανούλη, όπως έκαναν και πολλοί πριν από αυτό, για να τελειοποιήσει πράγματα και να αλλάξει το επίπεδο του. Και το έκανε. Έφτασε στον Ολυμπιακό σχεδόν παιδί και φεύγει με την στατιστική του γεμάτη, σπουδαίες εικόνες και εμπειρίες που θα προσπαθήσει να τις προσαρμόσει στην νέα του ομάδα.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ

Ο Σέρβος ψηλός έκανε νωρίς το ντεμπούτο του στην Euroleague με την φανέλα της Παρτιζάν. Την σεζόν 2012/13, όταν ο Ολυμπιακός ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά, ο «Μίλου» όντας 18 ετών έπαιζε 8 παιχνίδια στην διοργάνωση και άρχιζε να ξεχωρίζει. Η δεύτερη σεζόν του ήταν σαφώς καλύτερη και με 21 παιχνίδια συστήθηκε για τα καλά στο ευρωπαϊκό κοινό, με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει και να κάνει δικό του τον νεαρό τότε Σέρβο.

Μόλις στα 20 του έφτασε στην Ελλάδα, με τον τίτλο του τρίτου σέντερ, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο αν υπάρχει ταλέντο και θέληση. Ο «Μίλου» βρέθηκε στον Ολυμπιακό και κατάλαβε ότι πρέπει να δουλέψει σκληρά για να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Και αυτό έκανε. Με πείσμα και επιμονή, δούλεψε, άλλαξε το σώμα του, προσπάθησε να δουλέψει τις αδυναμίες του και κάθε χρόνος που περνούσε ήταν υπέρ του. Ξεκίνησε με 3.7 πόντους κατά μέσο όρο και κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος. Και στο παρκέ και στους αριθμούς του κάθε σεζόν ήταν και πιο ανεβασμένος.

Ο χαρακτήρας του ταίριαξε και με εκείνον των οπαδών και ο «Μίλου» έφτιαξε ένα ξεχωριστό δέσιμο με την κερκίδα. Μπορεί κάθε χρόνο οι «σειρήνες» του ΝΒΑ και των Σπερς να ηχούσαν στα αυτιά του, αλλά εκείνος έμενε στην Ελλάδα και εμφανιζόταν και πιο ολοκληρωμένος. Τα δύο τελευταία χρόνια πάντως έλαμψε. Μπορεί οι προβολείς του «μαγικού» κόσμου να τον τύφλωναν, αλλά ο Σέρβος είχε γίνει πλέον κομμάτι του Ολυμπιακού και ένας από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης.

Υπήρχαν βραδιές που πάλευε μόνος του και πανηγύριζε σαν να μην υπήρχε αύριο ένα κάρφωμα του, με τα «ερυθρόλευκα» να του ταιριάζουν τέλεια πια. Στην τελευταία σεζόν ο Μίλου έπαιξε σε 24 παιχνίδια και σε αυτά είχε 10.3 πόντους, ήταν πρώτος σε ριμπάουντ στην διοργάνωση με 8.19, 1.2 ασίστ και το εντυπωσιακό 19.2 σε ράνκινγκ. Οι μεγάλες του βραδιές είχαν γίνει πλέον συνήθεια και γινόταν αντικείμενο σχολιασμού όταν σε κάποιο παιχνίδι δεν ήταν κορυφαίος. Το επίπεδο του έχει ανέβει και αυτό φαινόταν κάθε βράδυ στο παρκέ.

Ο Σέρβος πέρασε την καραντίνα στην Αθήνα, σκέφτηκε τις επιλογές του και η απόφαση είχε παρθεί. Το κεφάλαιο του Ολυμπιακού είχε κλείσει και μια νέα πρόκληση είναι μπροστά του.

ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΙΝΣ, ΒΡΗΚΕ ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΤΕΡ

Η ΤΣΣΚΑ δεν πτοείται και συνεχίζει να θέλει παίκτες του Ολυμπιακού. Οι Ρώσοι δεν χαλάνε την συνταγή τους και συνεχίζουν να στοχεύουν παίκτες που λάμπουν με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ένας πρώην παίκτης των Πειραιωτών σόκαρε του Μοσχοβίτες με την απόφαση του να πάει στην Αρμάνι Μιλάνο και αυτός είναι ο Κάιλ Χάινς, αλλά το κενό καλύπτεται και μάλιστα ίσως και να υπερκαλύπτεται. Ο Μιλουτίνοφ είναι μόλις 25 χρονών, θα έχει στην περιφέρεια τον Μάικ Τζέιμς, στον πάγκο έναν Έλληνα προπονητή που θα νιώθει άνετα και στο παρκέ τον ηγετικό ρόλο που φυσικά αναζητούσε.

Το κλίμα στην Μόσχα δεν έχει σχέση με του Φαλήρου, αλλά η πρόκληση είναι μεγάλη, η πίστη που του δείχνουν το ίδιο και τα χρήματα που θα πάρει πολλά, για να τον καλύψουν και να κάνει μια νέα αρχή σε μια ομάδα που έχει ως μοναδικό στόχο το τρόπαιο. Το κεφάλαιο ΝΒΑ μπαίνει για τα καλά στην άκρη και ο Μιλουτίνοφ ξεκινάει μια νέα διαδρομή και μένει να δούμε αν θα τον οδηγήσει στην επιτυχία.