Όταν ο Κούκοτς έπαιρνε περισσότερα λεφτά από Μαραντόνα και Γκούλιτ! (vids)

Όταν ο Κούκοτς έπαιρνε περισσότερα λεφτά από Μαραντόνα και Γκούλιτ! (vids)
Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Τόνι Κούκοτς με την Μπένετον το 1991 ήταν το πιο υψηλό για οποιονδήποτε αθλητή στην Ιταλία, ξεπερνώντας εκείνα των Ντίνο Ράτζα, Ντιέγκο Μαραντόνα και Ρουντ Γκούλιτ!

Η… αφαίμαξη του 1990 έμοιαζε να σημαίνει το τέλος της Γιουγκοπλάστικα. Ο Ντίνο Ράτζα άφησε το Σπλιτ κι έφυγε για τη Ρώμη αφού η πρόταση της Ρόμα ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς μετακόμισε στην Ισπανία όπου έκανε καριέρα ως παίκτης κι εν συνεχεία ως προπονητής ενώ οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνα έφεραν στο Palau Blaugrana τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ώστε να ξορκίσουν την κατάρα των χαμένων Final 4.

Η ομάδα άκουγε πλέον σε «Ποπ 84». Στο Σπλιτ παρέμειναν ο Ζόραν Σάβιτς, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς και ο Τόνι Κούκοτς, πανηγυρίζοντας το τρίτο σερί Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Παρίσι. Ήταν η σπουδαιότερη ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλάζοντας τα δεδομένα και υποχρεώνοντας τους απανταχού φίλους του αθλήματος να αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν ο Κούκοτς, ο Ράτζα και τα υπόλοιπα τρομερά μωρά του Μάλκοβιτς είχαν την ευκαιρία να ωριμάσουν μπασκετικά στην Γιουγκοπλάστικα.

Αφού, λοιπόν έκανε το three-peat κατακτώντας δυο τίτλους MVP Final 4 (1990, 91), ο Τόνι Κούκοτς πήρε το ταλέντο του και αποχώρησε για τον ιταλικό βορρά, υπογράφοντας στις 14 Μαΐου 1991 πενταετές συμβόλαιο με την Μπένετον αντί 15.3 εκατομμυρίων δολαρίων! Επρόκειτο για ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής, καθιστώντας τον Κροάτη ως τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στην Ιταλία σε όλα τα σπορ. Ο Κούκοτς πήρε την πρωτιά από τον συμπατριώτη του και άλλοτε συμπαίκτη του στην Γιουγκοπλάστικα, Ντίνο Ράτζα ο οποίος αμειβόταν με 15 εκατομμύρια ενώ το συμβόλαιο του ήταν υψηλότερο από εκείνο του Μαραντόνα με τη Νάπολι (13.7 εκ.) και το αντίστοιχο του Ρουντ Γκούλιτ με τη Μίλαν (12.8 εκ.)!

Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής ο Ζιλμπέρτο Μπένετον, ο άνθρωπος που τη δεκαετία του '90 δημιούργησε το μπασκετικό θαύμα του Τρεβίζο, καθιστώντας την ομάδα παντοδύναμη σε Ιταλία και Ευρώπη ανέφερε πως «ο Κούκοτς θα συμμετάσχει επίσης στην καμπάνια για την πώληση των προϊόντων Μπένετον στην ανατολική Ευρώπη. Είναι μια αθλητική και συγχρόνως εμπορική συμφωνία». Ο ίδιος ο Κούκοτς είχε ερωτηθεί για τον λόγο που προτίμησε την Μπένετον, εξηγώντας πως: «Θα έχω την ευκαιρία να είμαι κοντά στο σπίτι μου κι επειδή εδώ θα παίζω 40 λεπτά. Το ΝΒΑ είναι το όνειρο μου όμως δεν θέλω να πάω στο Σικάγο και να περνάω τον χρόνο μου στον πάγκο. Μίλησα με τον Ντράζεν Πέτροβιτς και με συμβούλευσε να πάω στην Ιταλία».

Εν τέλει ο Κούκοτς έμεινε για δυο χρόνια στην Μπένετον ενεργοποιώντας τον σχετικό όρο στο συμβόλαιο του και υπογράφοντας στους Μπουλς για επτά χρόνια αντί 14.6 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την ιταλική ομάδα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1992) κι ένα κύπελλο (1993) ενώ αναδείχθηκε MVP στο Final 4 του 1993.