Κορονοϊός: Ο Πρίφτης ζει στη Ρωσία σαν Έλληνας πολίτης

Κορονοϊός: Ο Πρίφτης ζει στη Ρωσία σαν Έλληνας πολίτης

Κορονοϊός: Ο Πρίφτης ζει στη Ρωσία σαν Έλληνας πολίτης
Βάσει επίσημων στοιχείων, η Ρωσία είναι από τις ελάχιστες χώρες της υφηλίου που δεν έχει πληγεί από τον κορoνοϊό. Η ζωή των απλών πολιτών παραμένει αναλλοίωτη και το gazzetta.gr μίλησε με τον Έλληνα προπονητή της Ούνικς Καζάν, Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος όμως ζει εφαρμόζοντας τα ελληνικά μέτρα.

Στον παγκόσμιο χάρτη, ο κόκκινοι ομόκεντροι κύκλοι αποτυπώνουν το μέγεθος της εξάπλωσης του κορoνοϊού. Ένα μεγάλο κομμάτι είναι άδειο. Εκεί βρίσκεται η αχανής Ρωσία. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε άλλες ηπείρους, η καθημερινότητα του απλού Ρώσου πολίτη δεν άλλαξε. Βάσει του αντίστοιχου Υπουργείου Προστασίας, ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίζεται στα 100.

Για τον πληθυσμό της Ρωσίας, είναι… σταγόνα στον ωκεανό και εκτιμάται ότι δεν συντρέχουν λόγους λήψης έκτακτων μέτρων λόγω covid-19. «Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Απλώς, πριν από δύο ημέρες, στη Μόσχα, υπήρξε σχετική ανακοίνωση βάσει της οποίας οι γονείς έχουν το ελεύθερο να αποφασίσουν για το αν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Επί της ουσίας, όλα λειτουργούν κανονικά. Ο κόσμος ζει την κανονική καθημερινότητά του. Η αγορά δουλεύει κανονικά, τα θέατρα, οι καφετέριες, τα μπαρ… τα πάντα είναι ανοιχτά», είπε στο gazzetta.gr, ο προπονητής της Ούνικς Καζάν, Δημήτρης Πρίφτης.

Δεν άλλαξε τίποτε ούτε στη ζωή των ποδοσφαιριστών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε κανονικά το Πρωτάθλημα και μάλιστα με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων θεατών. Κανονικά διεξήχθη και το Πρωτάθλημα της Superleague 1 στο μπάσκετ, στο οποίο δεν μετέχουν οι ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στη VTB.

Η Ούνικς Καζάν ανήκει στην κατηγορία των ομάδων που βρίσκονται σε αναμονή κι έτσι περιορίζεται στις προπονήσεις. «Ανεξαρτήτως της αναβολής της αγωνιστικής δράσης σε VTB και Eurocup όπου μετέχει η ομάδα μου, οι προπονήσεις συνεχίζονται κανονικά. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα όπου αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας των κλειστών γηπέδων με κυβερνητική απόφαση, στη Ρωσία δεν έχει ληφθεί αυτό το μέτρο για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Ο οργανισμός της Ούνικς Καζάν λειτουργεί κανονικά, έχοντας όμως πάρει όλα τα δυνατά μέτρα πρόληψης και υγιεινής, απολυμαίνοντας διαρκώς τους χώρους στους οποίους κινούμαστε και παροτρύνοντάς μας, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εκτός γηπέδου ζωή, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις , παραμένοντας κυρίως στο σπίτι. Οι προπονήσεις γίνονται κανονικά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους αθλητές σε όσο το δυνατόν καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο, έως ότου αρχίσουν και πάλι τα Πρωταθλήματα».

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Η εξάπλωση του ιού, η αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο, η ανησυχία που εκπέμπει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, βάζει σε σκέψεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι πιθανό να αλλάξει και η ζωή στη Ρωσία. Ενδεικτικό γεγονός ότι από σήμερα κλείνουν τα σύνορα για πτήσεις από το εξωτερικό. Δεν το διατυμπανίζουν, είναι προφανές όμως ότι δειλά-δειλά και οι Ρώσοι λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, αποφεύγοντας τη δημιουργία συνθηκών πανικού. Ήδη όμως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά του ιού.

Για τον Δημήτρη Πρίφτη, η κατάσταση είναι περίεργη καθώς βρίσκεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από την οικογένειά του η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα. Παρακολουθώντας το επίπεδο εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας, τα κυβερνητικά μέτρα, το μυαλό του ταξιδεύει στους δικούς του ανθρώπους και φυσικά η επικοινωνία είναι ακόμη πιο συχνά. Στην πραγματικότητα, εφαρμόζει τα ελληνικά μέτρα ζώντας στη Ρωσία. «Τα κυβερνητικά μέτρα είναι ξεκάθαρα.

Ο κόσμος πρέπει να μείνει σπίτι, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να συμβάλλει στη μη εξάπλωση του ιού. Προσωπικά, αποφεύγω τις πολλές μετακινήσεις, περιορίζομαι στη λήψη των απαραίτητων από το σούπερ μάρκετ, του φαγητού και φυσικά πηγαίνω στις προπονήσεις», είπε και μάλιστα έστειλε το δικό του μήνυμα, μέσω του λογαριασμού του στα social media, προτρέποντας τους Έλληνες να απολαύσουν τις οικογένειές τους, μένοντας στο σπίτι.

Για έναν εκ των συνεργατών του, τον Κλαούντιο Κολντεμπέλα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα. Η χώρα του, η Ιταλία, βρίσκεται στη δίνη του κορωνοϊού εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, θρηνεί χιλιάδες θύματα και υπάρχει ο φόβος ραγδαίας αύξησής τους μέσα από τον αριθμό των 30.000 κρουσμάτων. Ο νυν μάνατζερ της Ούνικς Καζάν κι άλλοτε παίκτης των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ επίσης βρίσκεται σε κατάσταση περιορισμού, συμβούλεψε τους πάντες να είναι προσεκτικοί υπό τη μορφή πρόνοιας και όχι φόβου.