Όταν ο Ολυμπιακός έζησε από κοντά το ιστορικό τέλος της ΕΤΑ

Όταν ο Ολυμπιακός έζησε από κοντά το ιστορικό τέλος της ΕΤΑ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για ένα διήμερο με τον Ολυμπιακό στο Μπιλμπάο όπου έζησε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός.

Ο κορονοϊός μας έχει μαυρίσει λίγο την ψυχή και δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα του. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και διαβάζουμε ένα ωραίο βιβλίο ή βλέπουμε μία ωραία ταινία στο Netflix ή παίζουμε ένα επιτραπέζιο με τα παιδιά για όσους έχουν.

Ανέκαθεν διάβαζα τις ιστορίες του Σκουντή. Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι έχει γράψει άπειρες κι έχει άλλες τόσες άγραφες.

Εγώ είμαι ένα τίποτα μπροστά του, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία προσωπική εμπειρία με αφορμή το Netflix.

Χθες είδα ένα ντοκιμαντέρ για το τέλος της ΕΤΑ, της τρομοκρατικής οργάνωσης των Βάσκων η οποία είχε έντονη δράση.

Το ντοκιμαντέρ να το δείτε διότι μιλούν πραγματικοί πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Για τις κινήσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο, για την αντιπολίτευση του Ραχόι, για τις κρυφές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΤΑ και κυβέρνησης σε ένα αγρόκτημα στην πόλη Χιπούθσκοα και τις λιγότερες κρυφές στην Ελβετία παρακαλώ!

Ε, λοιπόν το επίσημο τέλος της ΕΤΑ το ζήσαμε ο Ολυμπιακός κι εγώ από κοντά!

Πρώτη αγωνιστική σεζόν 2011-12 ο Ολυμπιακός έπαιζε στο Μπιλμπάο το οποίο βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων. Η αναμέτρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου κι εμείς φτάσαμε το πρωί της προηγούμενης (20/10).

Ήμουν ο μοναδικός Ελληνας δημοσιογράφος και θυμάμαι πως έφτασα νωρίς στο γήπεδο για τις προπονήσεις της Μπιλμπάο και του Ολυμπιακού.

Βιαζόμουν για να είμαι ειλικρινής διότι είχα βγάλει διαπίστευση για να παρακολουθήσω τον αγώνα για το Europa League μεταξύ Αθλέτικ Μπιλμπάο και Σάλτσμπουργκ. Όποτε ταξιδεύω κι έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω ποδοσφαιρική αναμέτρηση κάνω τα πάντα για να το ζήσω!

Αν τώρα μιλάμε για τον «Σαν Μαμές» το παλιό και μία ομάδα η οποία είχε στο ρόστερ της μόνο Βάσκους παίκτες, καταλαβαίνετε τη λαχτάρα μου.

Η προπόνηση της Μπιλμπάο κυλούσε ήρεμα. Μίλησα με τον Κατσικάρη τον Βασιλειάδη και τον Μαυροειδή και ακολούθως πήγα στην αίθουσα Τύπου για να γράψω. Στον χώρο βρισκόμασταν ο Αλφόνσο Χεράν, η Κέλτσε Αρόγιο κι εγώ. Συνάδελφοι.

Ξαφνικά λες και πατήθηκε pause στη ζωή μας τα πάντα σταμάτησαν. Το volume στην τηλεόραση πήγε στο 100 και η ανάσα μας κόπηκε.

Η δική τους από αγωνία κι η δική μου γιατί δεν ήξερα τι διάολο συνέβαινε.

Τρεις τύποι με μάσκες εμφανίστηκαν στην οθόνη και με αλλοιωμένη φωνή ανήγγειλαν με κάθε επισημότητα το τέλος της δράσης της ΕΤΑ. Οι συνάδελφοι έκλαιγαν από χαρά και έτρεξαν στο γήπεδο να διακόψουν την προπόνηση, αλλά τους είχε προλάβει τα μαντάτα.

Οι Βάσκοι μπορεί ανέκαθεν να επιδίωκαν την ανεξαρτησία τους, αλλά όχι με αίμα και τρομοκρατικά χτυπήματα. Μισούσαν την ΕΤΑ, αλλά όχι τον σκοπό της.

Μετά ήρθε η ώρα για την δική μου παγωμάρα. Ασχετη αλλά θα την ξεφουρνίσω.

Τι ωραία τι καλά είχα συνεννοηθεί με τον Μπαφέ να μπω 10 λεπτά στην αρχή της προπόνησης για να πάω με την ησυχία μου στο «Σαν Μαμές». Ξαφνικά όταν έφτασε η ομάδα στο γήπεδο ο Ντούντα είχε αλλάξει γνώμη χωρίς λόγο και μου είπε θα «μπεις στο τέλος».

Του εξήγησα το λόγο που ήθελα να μπω στην αρχή, του είπα πως δεν θα είχα την ευκαιρία να δω αγώνα στο Μπιλμπάο, αλλά ανένδοτος αυτός. «Θα μπεις στο τέλος».

Βρε καλέ μου βρε χρυσέ μου… Τίποτα.

Επαγγελματίας γαρ, περίμενα.

Έκανα τη δουλειά μου. Δεν μίλησα στον coach (πολύ που χέστηκε βέβαια) κι έτρεξα να βρω ταξί να πάω στο γήπεδο.

Μπήκα περίπου στο 15’.

Απίστευτη ατμόσφαιρα. Τρομερή ηχητική στο γήπεδο. Πανηγύριζαν περισσότερο για το τέλος της ΕΤΑ, παρά για τα δύο γκολ του Λιορέντε (ή Γιορέντε).

Αθλέτικ – Σάλτσμπουργκ 2-2 με δύο πέναλτι του Λιορέντε (ή Γιορέντε).

Εζησα το ιστορικό τέλος της ΕΤΑ, έζησα το «Σαν Μαμές», έζησα και μία βαριά ήττα του Ολυμπιακού την επόμενη μέρα.

ΥΓ: Μετά το ματς Βασιλειάδης και Μαυροειδής με έβγαλαν για φαγητό να φάω jamon iberico. Ημασταν οι τρεις μας και ένα πιτσιρίκι ντροπαλό που λεγόταν Άαρον Τζάκσον που μόνο στον πληθυντικό δε μου μιλούσε.

Πάνω στην κουβέντα οι δύο Ελληνες εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την πορεία του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν και είχαν δίκιο ασχέτως αν εφτά μηνες αργότερα κατέκτησε την Euroleague στην Κωνσταντινούπολη.

ΥΓ 2: Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια ο Βαγγέλης Αγγέλου θέλοντας να μετριάσει την κριτική μου για την ήττα μου αποκάλυψε πως ο Πρίντεζης έκανε 28 ενέσεις! Το έφαγα αμάσητο και μετά έτρεχα να το μαζέψω αφού 28 ενέσεις σε άνθρωπο θα τον είχαν στείλει στο νοσοκομείο στην καλύτερη.

ΥΓ: Δείτε το ντοκιμαντέρ στο Netflix. Αξίζει τον κόπο.

El Fin de ETA (Netflix) (Edición) from Uncle Jun Films on Vimeo.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.