Παναθηναϊκός: Και το... άθλιο 15% στα τρίποντα θα ήταν αρκετό

Παναθηναϊκός: Και το... άθλιο 15% στα τρίποντα θα ήταν αρκετό
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το ντέρμπι του ΣΕΦ και εστιάζει στα 1/20 τρίποντα του Παναθηναϊκού εξηγώντας ότι έχασε μια τεράστια ευκαιρία να «καθαρίσει» μία και καλή με την υπόθεση της πρόκρισης στα playoffs.

Από τη μία κάθεσαι και λες: Ο Παναθηναϊκός είχε 1/20 τρίποντα στο ντέρμπι και αν δεν είχε αστοχήσει σε 19 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα αλλά έστω σε... 17 από αυτά (και έχοντας ξεκινήσει το ματς με 17 σερί άστοχα!!!), τώρα θα ήταν άλλος ο νικητής του ντέρμπι.

Από την άλλη, εστιάζεις στο ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε χωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, το μεγαλύτερο -ίσως- σημείο αναφοράς των «ερυθρολεύκων». Αυτομάτως ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους «πράσινους» στο ντέρμπι οι οποίοι ωστόσο δεν το εκμεταλλεύτηκαν. Για την απουσία του Βασίλη Σπανούλη δεν λέω κάτι διότι θα μείνει εκτός έως το τέλος της σεζόν και γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, αποκτήθηκαν δύο γκαρντ. Και ο ένας έμελλε να είναι «όλο το ματς» στο ΣΕΦ.

Όμως αυτά είναι μέσα στον μπάσκετ. Συμβαίνουν. Και ο Παναθηναϊκός έχασε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για να αποδράσει με το «διπλό» από το φαληρικό παλέ και να είναι... καβάλα στο άλογο ενόψει της συνέχειας. Όχι ότι τώρα... τρέχει και δεν φτάνει από τη στιγμή που εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του ωστόσο τα πράγματα έχουν αρχίσει να δυσκολεύουν και η πίεση να εντείνεται. Βέβαια αν κάνει το 3/3 στο ΟΑΚΑ απέναντι σε ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι και Χίμκι η σεμνή... τελετή θα λάβει τέλος και ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στα playoffs. Από εκεί και πέρα, απλά θα κοιτάξει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα...

Όμως ακόμα και αν πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά θα πρέπει να κάνει πραγματικές υπερβάσεις εάν θέλει να κοιτάξει πιο ψηλά. Ποιες είναι αυτές; Πρώτα απ' όλα να παίξει καλό μπάσκετ. Όμως πραγματικά καλό μπάσκετ. Να δείξει ένα άλλο πρόσωπο και το κυριότερο; Να σταματήσει να... χαλάει το μυαλό του στα κρίσιμα σημεία και δη τη στιγμή που η μπάλα αρχίζει να καίει... Και πάλι την πάτησε στο ΣΕΦ. Θέλετε το τυχερό τρίποντο του Παπανικολάου που «έκοψε» τα πόδια τους; Θέλετε η αμέσως επόμενη φάση με το «γκολ φάουλ» του φόργουορντ του Ολυμπιακού; Σίγουρα ήταν το κομβικό σημείο για να γείρει η πλάστιγγα στο μέρος των γηπεδούχων. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός μπόρεσε και πάλι να επιστρέψει στο ματς και να αποκτήσει και την ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση!

Το play του Ρικ Πιτίνο στην τελευταία φάση του αγώνα ήταν εξαιρετικό και ακριβώς αυτό που ήθελε. Με το σκορ στο -3 βρήκε τρίποντο κάτω από καλές προϋποθέσεις, αλλά ο Ντεσόν Τόμας είδε τη μπάλα να καταλήγει στο σίδερο. Και αυτά συμβαίνουν. Σουτ είναι και μπορεί να μπει, μπορεί και όχι. Ο Αμερικανός δεν βρήκε στόχο και χάθηκε η ευκαιρία της παράτασης. Μια λεπτομέρεια έκανε την διαφορά.

Δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε δίκαια το ματς. Έτσι; Σε καμία περίπτωση. Απλά θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε κάλλιστα να φύγει με τη νίκη εάν και εφόσον ήταν λίγο πιο προσεκτικός και φυσικά πιο εύστοχος. Εδώ που τα λέμε, σε καμία περίπτωση δεν πίστευαν στον Παναθηναϊκό ότι θα αστοχούσαν σε τόσα πολλά σουτ. Και καλά έκαναν και σούταραν αν θέλετε την άποψή μου. Και εγώ πίστεψα ότι κάποια στιγμή θα έμπαιναν. Όμως δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στα 1/20 τρίποντα των «πρασίνων» εκ των οποίων τα 0/12 οι τρεις καλύτεροι σουτέρ τους (Ράις 0/9, Ράουτινς 0/2, Φριντέτ 0/1).

Καλύτερος ο Παναθηναϊκός

Αν το δούμε λίγο σε επιμέρους κομμάτια το ματς θα δούμε ότι σε πρώτη φάση ο Παναθηναϊκός θέλησε να «περάσει» τη μπάλα μέσα στο καλάθι. Έπαιξε pick n roll με δημιουργό τον Ράις, τον οποίο ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να σταματήσει στο πρώτο ημίχρονο ενώ συνολικά πήρε προσπάθειες στο «ζωγραφιστό» έχοντας επιχειρήσει περισσότερα από τα διπλάσια δίποντα (27/46) σε σχέση με τα τρίποντα (1/20).

Και αν δούμε και τα στατιστικά του αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος του Ολυμπιακού στις περισσότερες κατηγορίες, με εξαίρεση τα τρίποντα (που ουσιαστικά έκαναν την διαφορά και έκριναν το ματς με τον Ολυμπιακό να έχει 43% με 9/21 και τον Παναθηναϊκό μόλις... 5%) και τις τάπες (2-0) οι «πράσινοι» είχαν καλύτερο ποσοστό στα δίποντα, καλύτερο ποσοστό στις βολές, πήραν τα ριμπάουντ, κυριάρχησαν στα επιθετικά ριμπάουντ ελλείψει και του Μιλουτίνοβ, είχαν καλύτερη «δημιουργία» περιορίζοντας τον Ολυμπιακό στις 12 ασίστ, όπως επίσης και διπλάσια κλεψίματα (13-6). Και παρόλα αυτά... έχασαν! Έστω 15% να είχαν έξω από τα 6.75 μέτρα θα είχαν νικήσει...

Όμως η ιστορία έγραψε και δεν... ξεγράφει. Με εξαίρεση το φοβερό ματς του ΜακΚίσικ, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα από τον Ολυμπιακό. Και ας έχασε το ματς. Ο Νικ Καλάθης ήταν εξαιρετικός και εκείνος που κράτησε τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο, τόσο «εκτελεστικά» (18π.) όσο και οργανωτικά (5ασ.), ο Μήτογλου βοήθησε πολύ με την δύναμη του απέναντι στον Έλις, σε αντίθεση με τον Ντεσόν Τόμας που δεν βρέθηκε στο καλό του βράδυ. Τουλάχιστον δεν έπαιξε στα δικά του στάνταρ!

Ξαναλέω. Δεν χάθηκε τίποτα από αυτήν την ήττα. Όμως χάθηκε η ασφάλεια και η ηρεμία. Ο Παναθηναϊκός ΠΡΕΠΕΙ και ΟΦΕΙΛΕΙ να αφήσει πίσω αυτήν την ήττα άμεσα ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στο δύσκολο, όσο και κρίσιμο (πια) παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» πρέπει να κυνηγήσουν τα playoffs, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Μετά θα δούμε τι θα μπορέσουν να κάνουν...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...