Ζενίτ - Άλμπα 81-83: Πικρό ντεμπούτο για Πασκουάλ (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζενίτ - Άλμπα 81-83: Πικρό ντεμπούτο για Πασκουάλ (vid)
Ο Μάρτιν Χέρμανσον… έκλεψε τη δόξα του Τσάβι Πασκουάλ στην Αγία Πετρούπολη. Στο ντεμπούτο του Ισπανού στην τεχνική ηγεσία της Ζενίτ δεν άλλαξε τη μοίρα της ρώσικης ομάδας καθώς η Άλμπα Βερολίνου επικράτησε με 81-83 χάρη στην τρομερή εμφάνιση του Ισλανού γκαρντ.

Η Ζενίτ κυριάρχησε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας ακρίβεια στην εκτέλεση (4/6) τρίποντα, δημιουργία μέσα από τις τελικές πάσες του Αγιόν αλλά και εξαιρετική άμυνα η οποία ανάγκασε την Άλμπα να υποπέσει σε επτά λάθη. Ο Χόλινς ήταν εκ των πρωταγωνιστών για τους γηπεδούχους οι οποίοι προηγήθηκαν αρχικά με 12-6 (4’) και με +10 (25-15) στο τέλος της περιόδου έχοντας οκτώ τελικές πάσες.

Ο Χέρμανσον άλλαξε την εικόνα του αγώνα με τους εννιά πόντους που σημείωσε στη δεύτερη περίοδο οδηγώντας την ομάδα του σε απόσταση αναπνοής (27-25) από τη Ζενίτ πριν τη συμπλήρωση πέντε λεπτών. Η τελευταία δεν έχασε το προβάδισμα αλλά ούτε κατάφερε να αποσπαστεί μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (42-38), βασιζόμενη στους Αγιόν, Τόμας, καθώς η Άλμπα βρήκε πόντους μέσα από τα διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ αλλά και την ευστοχία της (3/5) στο μακρινό σουτ.

Η Ζενίτ χρειάστηκε 150 δευτερόλεπτα για να πατήσει σε διψήφια διαφορά (51-40) στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Κράτησε αυτή τη διαφορά μέχρι το 27’ (58-45), για να ακολουθήσει ο… βομβαρδισμός από την Άλμπα έξω από τα 6.75. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η γερμανική ομάδα αντίδρασε με επιμέρους σκορ 2-11 (60-56, 28:20). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 64-58.

Η Άλμπα πήρε το μομέντουμ του αγώνα και απέκτησε προβάδισμα (68-70) λίγο μετά τα μισά της 4ης περιόδου. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στα τελευταία τρία λεπτά με προβάδισμα πέντε πόντων (72-77) χάρη στον εκπληκτικό Χέρμανσον ο οποίος είτε σε οργανωμένη επίθεση είτε στο transition game έδινε λύσεις στην ομάδα του. Η γερμανική ομάδα διατήρησε την ψυχραιμία της όταν η Ζενίτ έκανε απόπειρα ανατροπής (77-79) και με τον Χέρμανσον σε ρόλο δημιουργού «κλείδωσε» τη νίκη (77-82) 17’’ πριν το τέλος, μετά από δημιουργία του πρώτου και εκτέλεση του Σίκμα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Άλμπα είναι καλύτερη ομάδα και το απέδειξε από τα μέσα του δεύτερου μέρους έχοντας πολύ ξεκάθαρο στιλ παιχνιδιού, καλή άμυνα, δημιουργία αλλά και καλό ποσοστό στο μακρινό σουτ

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο τρομερός Ισλανδός. Ο Μάρτιν Χέρμανσον τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους και επτά τελικές πάσες. Τον ακολούθησε ο Γκεντράιτις, ενώ ο Λουκ Σίκμα είχε και πάλι πληθωρική παρουσία.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Νάιλς Γκιφάι έκανε τρομερή δουλειά, έβγαλε και την πιο σημαντική άμυνα του αγώνα 32’’ πριν το τέλος.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Πονκρασόφ δεν αξιοποίησε τον χρόνο συμμετοχής του για τη Ζενίτ, ενώ ο Αλμπισί ήταν αγνώριστος στο δεύτερο ημίχρονο σε σύγκριση με το πρώτο.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Μετά τα επτά λάθη που έκανε η Άλμπα στο πρώτο δεκάλεπτο υπέπεσε σε μόλις τρία στα υπόλοιπα τρία!

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζενίτ δεν προστάτεψε το αμυντικό ριμπάουντ, η δε Άλμπα σε κάποιες περιπτώσεις μπέρδεψε το γρήγορο με το βιαστικό παιχνίδι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή τάπα του Αγιόν στον Ν’Νόκο στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 25-15, 42-38, 64-58, 81-83