ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η πρωτόγνωρη εμπειρία των οκτώ ηττών και η εξήγησή τους

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η πρωτόγνωρη εμπειρία των οκτώ ηττών και η εξήγησή τους

Βασίλης Βλαχόπουλος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Η πρωτόγνωρη εμπειρία των οκτώ ηττών και η εξήγησή τους
Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τις οκτώ ήττες σε σύνολο 24 αγώνων και η Euroleague Greece συγκρίνει τη (μέχρι στιγμής) πορεία της με τις αντίστοιχες της προηγούμενης τριετίας.

Η αλήθεια είναι ότι η ΤΣΣΚΑ δεν θα μπορούσε να καταρρίψει τους άγραφους νόμους του μπάσκετ διατηρώντας το ίδιο επίπεδο σταθερότητας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η μοναδική ομάδα που το κατάφερε (φέτος) είναι οι Τορόντο Ράπτορς στο ΝΒΑ καθώς η απώλειας του Κάουι Λέοναρντ δεν φαίνεται μέσα από την παραγωγικότητά της στη regular season. Βέβαια, το περασμένο καλοκαίρι, η ΤΣΣΚΑ δεν έχασε ένα, αλλά τρία βασικά γρανάζια της δικής της αγωνιστικής μηχανής. Ο Νάντο ΝτεΚολό έγινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης (σ. σ. Φενέρμπαχτσε), ο Κόρι Χίγκινς ο οποίος επίσης κέρδιζε παιχνίδια μετακόμισε στη Βαρκελώνη, ο Σέρχι Ροντρίγκεθ βρίσκεται στο Μιλάνο, αν συνυπολογίσει κανείς και την απώλεια του Ουίλ Κλάιμπερν λόγω σοβαρού τραυματισμού, αντιλαμβάνεται ότι τουλάχιστον τα 3/5 της πεντάδας που τελείωνε τους αγώνες (σ. σ. σε κάποιες περιπτώσεις και 4/5), πλέον δεν κατοικοεδρεύει στη Μόσχα.

Λογική εξέλιξης αυτής της κατάστασης είναι να ενταχθεί η φετινή χρονιά στη μεταβατική περίοδο - η οποία προαναγγέλθηκε - και καλείται να διαχειριστεί κάθε ομάδα, όταν μπαίνει σε διαδικασία… ανοικοδόμησης. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από την αποτελεσματικότητα της, γιατί οι οκτώ ήττες σε σύνολο 24 αγώνων στοιχειοθετούν πρωτόγνωρη εμπειρία. Για την ακρίβεια…

*Τις περιόδους 2017-18 και 2018-19 η ομάδα της Μόσχας ολοκλήρωσε τις κανονικές περιόδους με μόλις έξι ήττες ανά σεζόν. Στην πρώτη περίπτωση κατέκτησε με άνεση την 1η θέση και στη δεύτερη, τερμάτισε 2η πίσω από τη Φενέρμπαχτσε.

*Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια με ρεκόρ 22-8, επί της ουσίας όμως ουδέποτε ένιωσε κίνδυνο απώλειας της 2ης θέσης. Από τις οκτώ ήττες, οι δύο έγιναν στους τελευταίους πέντε αγώνες όπου όλα είχαν κριθεί.

Πρώτη φορά, τρεις εντός έδρας ήττες

Αυτό το στοιχείο κλονίζει την (εντός έδρας) αξιοπιστία της ΤΣΣΚΑ γιατί στο πρόσφατο παρελθόν δεν έδινε το δικαίωμα στον καθένα να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να φύγει νικητής από τη Μόσχα. Μάλιστα, μοναδική ομάδα που πέρασε (στην κανονική διάρκεια) από την έδρα της ήταν η Φενέρμπαχτσε τη διετία 2016-18, ενώ πέρυσι το κατάφερε η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Παναθηναϊκός. Φέτος αποδείχθηκε εξαιρετικά ευάλωτη έχοντας ηττηθεί στο σπίτι της από τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Αναντολού Εφές. Σε συνδυασμό με τις πέντε εκτός έδρας ήττες (σ. σ. Ολυμπιακός, Μακάμπι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια και Βιλερμπάν), η ΤΣΣΚΑ έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες κατάκτησης της 1ης θέσης (σ. σ. υστερεί στην ισοβαθμία με την Εφές η οποία έχει πέντε νίκες περισσότερες). Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι «αριθμοί» οι οποίοι αποτυπώνουν την πορεία της ΤΣΣΚΑ κι έχουν ιδιαίτερη αξία, όπως…

*Η επίδοση των 81.5 πόντων που σκοράρει φέτος η ΤΣΣΚΑ είναι η χειρότερη της τελευταίας 4ετίας. Η καλύτερη ήταν αυτή της περιόδου 2017-18 (89.5π.), ενώ στις υπόλοιπες δύο είχε 87.5π.

*Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι πιο αποτελεσματική στην άμυνα καθώς περιορίζει τους αντιπάλους της στους 75.6 πόντους ανά αγώνα. Ο αντίστοιχος περσινός μέσος όρος ξεπερνούσε τους 80 πόντους, ενώ τη διετία 2016-18 ήταν στους 79 πόντους.

*Η φετινή ΤΣΣΚΑ χάνει με 7.6 πόντους κατά μέσο όρο. Στις πέντε περσινές ήττες είχε συνολικό παθητικό 27 πόντων και την περίοδο 2017-18 το παθητικό της ήταν 34 πόντοι.

Αυξήθηκαν τα λάθη και μειώθηκαν οι ασίστ

Αυτή η εξέλιξη, λίγο πολύ, ήταν αναμενόμενη καθώς η χρονιά άρχισε με την ΤΣΣΚΑ να αναζητεί περί των 10 ασίστ ανά αγώνα. Τόσες έδιναν συνολικά οι ΝτεΚολό, Ροντρίγκεθ και Χίγκινς. Ο Μάικ Τζέιμς ουδέποτε είχε τον τίτλο του κλασικού δημιουργού ασχέτως του ότι έχει 4.3 τελικές πάσες μέσο όρο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται στους φετινούς αριθμούς της ρωσικής ομάδας γιατί δεν είναι το ίδιο δημιουργική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα…

*Φέτος βρίσκεται στην 15η θέση της Euroleague στον τομέα της αναλογία ασίστ-λαθών καθώς δίνει τις λιγότερες τελικές πάσες από κάθε άλλη σεζόν. Αντιθέτως, πέρυσι είχε την καλύτερη αναλογία από κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης, την περίοδο 2017-18 ήταν στην 7η θέση και στην 6η θέση τη σεζόν 2016-17.

*Η ΤΣΣΚΑ υποπίπτει σε 13.2 λάθη ανά αγώνα φέτος κι αυτή η επίδοση στοιχειοθετεί τη χειρότερη της τελευταίας τριετίας. Πέρυσι και πρόπερσι είχε 11.7 λάθη κατά μέσο όρο, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2016-17 είχε τον υψηλότερο αριθμό λαθών με 14.3.

*Είναι λιγότερο παραγωγική από κάθε άλλη σεζόν (πάντα) στην τελευταία 4ετία. Ειδικότερα έχει 16.8 τελικές πάσες ανά αγώνα, πέρυσι είχε 17.1, πρόπερσι 17.6 και την περίοδο 2016-17 είχε 19.88.

«Χαμήλωσε» το ποσοστό στο τρίποντο

Πιθανόν, άλλες ομάδες να ένιωθαν τρισευτυχισμένες με το ποσοστό του 39.4% που έχει η ΤΣΣΚΑ στο μακρινό σουτ στους εντός έδρας αγώνες και κυρίως με το 38.8% που έχει μακριά από τη Μόσχα. Ωστόσο, για τα δικά της δεδομένα κυρίως το επίπεδο ακρίβειά της στα εντός έδρας παιχνίδια είναι χαμηλό. Γιατί είχε φτάσει και στο εντυπωσιακό 47.4% πριν από μια διετία, πέρυσι σούταρε με 40.8%, ενώ πάνω από 40% (σ. σ. για την ακρίβεια 42.5%) είχε και την περίοδο 2016-17. Αν κανείς βάλει στην ίδια ζυγαριά το χαμηλότερο ποσοστό στο μακρινό σουτ, τα περισσότερα λάθη και τις λιγότερες τελικές πάσες, προφανώς και θα αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους η ΤΣΣΚΑ ήδη μετρά οκτώ ήττες και βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας νιώθοντας τον κίνδυνο από τη Μακάμπι την οποία μάλιστα θα αντιμετωπίσει στη Μόσχα.