Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 77-78: Την «ξέρανε» ο Χάντερ! (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι 77-78: Την «ξέρανε» ο Χάντερ! (vid)
Ένα καλάθι του Οθέλο Χάντερ 2.6’’ πριν το τέλος έδωσαν στη Μακάμπι τη νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε με 77-78. Σε τροχιά τετράδας η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, παραμένει εκτός οκτάδας αυτή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η δικαιοσύνη του μπάσκετ αναδείχθηκε στην Κωνσταντινούπολη καθώς η Μακάμπι ήταν ανώτερη της Φενέρμπαχτσε, ασχέτως του ότι χρειάστηκε εξαιρετικό σύστημα στα τελευταία τέσσερα δευτερόλεπτα για να νικήσει το παιχνίδι. Πολύ προβληματική η εικόνα της Φενέρμπαχτσε η οποία πήρε τους 72 από τους 77 πόντους της από τους παίκτες της πεντάδας!

Απόλυτα ισορροπημένο ήταν το πρώτο ημίχρονο, αλλά ακόμη και στα διαστήματα όπου η Φενέρμπαχτσε είχε προβάδισμα στο σκορ, η Μακάμπι εμφάνιζε στοιχεία πιο οργανωμένης ομάδας. Οι γηπεδούχοι βασίστηκαν καθαρά στους βασικούς παίκτες, βασίστηκε στην ηγετική φυσιογνωμία των Σλούκα, Βέσελι, Ουίλιαμς και προηγήθηκε με 21-15 λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Δεν πήρε τίποτε από τους παγκίτες, σε αντίθεση με τη Μακάμπι η οποία αρχικά μείωσε σε 23-20 στο τέλος της περιόδου και στη συνέχεια πήρε και κεφάλι στο σκορ.

Πρόσωπα της δεύτερης περιόδου ήταν οι Άαρον Τζάκσον, Ντένι Αβντίγια οι οποίοι σημείωσαν από δέκα πόντους. Η Μακάμπι είχε ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ, έφτασε στο σημείο να προηγηθεί με 31-37 περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου, αλλά δεν κράτησε τη διαφορά μέχρι το τέλος αυτού (40-41ημ.). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τέσσερις παίκτες της Φενέρ (Σλούκας, Βέσελι, Ουίλιαμς και Κάλινιτς) σημείωσαν τους 38 από τους 40 πόντους της ομάδας τους, ενώ ήταν άποντος ο Νάντο ΝτεΚολο, ομοίως και ο Σκότι Ουίλμπεκιν για τη Μακάμπι.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο καθώς η Φενέρμπαχτσε δεν κατάφερε να πατήσει πάνω στη διαφορά των έξι πόντων (52-46) που απέκτησε έπειτα από περίπου τρία λεπτά. Εκεί αναδείχθηκε η προσωπικότητα της Μακάμπι η οποία απάντησε με 0-9 σερί (52-55, 25’). Η περίοδος έκλεισε με σκορ 63-64 υπέρ των φιλοξενούμενων με τον Οθέλο Χάντερ να γίνεται παράγοντας του αγώνα.

Η Φενέρμπαχτσε συνέχισε να δοκιμάζει (ανεπιτυχώς) την τύχη της έξω από τα 6.75, έφτασε στο σημείο να μην βρει καλάθι σε πέντε διαδοχικές επιθέσεις (μέσα από επιθετικά ριμπάουντ) και η Μακάμπι (όντας πιο ρεαλιστική στο παιχνίδι της) ξέφυγε με 63-71 (34’), παρότι αγωνίζονταν χωρίς και τον Έισι ο οποίος τραυματίστηκε στο τρίτο δεκάλεπτο. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε ευκαιρίες για να «τελειώσει» το παιχνίδι σ’ ένα διάστημα όπου η Φενέρμπαχτσε ήταν απελπιστικά άστοχη και η αναποτελεσματικότητά της (65-73, 36’). Δεν το έκανε και οι γηπεδούχοι βρήκαν δρόμο επιστροφής μειώνοντας σε 72-74, δύο λεπτά πριν το φινάλε.

Με εύστοχο τρίποντο του Βέστερμαν, η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε με 75-74 (39’) ολοκληρώνοντας ένα σερί 10-1. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πήρε το βάρος της ευθύνης (75-76) 40’’ πριν το τέλος. Εκεί ο Νάντο ΝτεΚολό ολοκλήρωσε την απογοητευτική εμφάνισή του με μια κακή επιλογή, αλλά τα βήματα του Ντόρσεϊ έδωσαν στη Φενέρμπαχτσε τη δυνατότητα της τελευταίας επίθεσης των 9.7’’. Το φάουλ του Άβντιγια στον Σλούκα έδωσε δύο βολές στον Έλληνα γκαρντ ο οποίος έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του (77-76), τέσσερα δεύτερα πριν το τέλος. Η τρομερή κομπίνα του Σφαιρόπουλου έδωσε την μπάλα κάτω από το καλάθι στον Χάντερ ο οποίος πέτυχε το καλάθι (77-78) 2.6’’ πριν το φινάλε και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Καταρχήν το άξιζε με την εμφάνισή της, θα έπρεπε να είχε «τελειώσει» νωρίτερα το ματς και να μη χρειαστεί να φτάσει στην τελευταία επίθεση όπου έβγαλε το τέλειο play.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Οθέλο Χάντερ καθώς έβαλε και το νικητήριο καλάθι. Ο Άβντιγια έκανε από τα καλύτερα παιχνίδια του στην Euroleague, ενώ ο Άαρον Τζάκσον κάλυψε το κενό του Ουίλμπεκιν.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ήταν άστοχος, αλλά ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έβαλε ένα μεγάλο καλάθι για τη Μακάμπι στο τέλος.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: ΝτεΚολό και Ντατόμε ήταν απογοητευτικοί, ομοίως και ο Νάναλι. Ο δε Μάλκολμ Τόμας… αποκοιμήθηκε στην τελευταία φάση. Ο Ουίλμπεκιν προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι αλλά δεν μπορούσε λόγω τραυματισμού.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τι άλλο από την τελευταία φάση με τον Χάντερ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε είχε σχεδόν μηδαμινή βοήθεια από τον πάγκο. Η Μακάμπι δεν προστάτεψε το αμυντικό ριμπάουντ στην τελευταία περίοδο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το τρομερό κάρφωμα του Αβντίγια στα… μούτρα του Ντατόμε στο 2ο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 40-41, 63-64, 77-78

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.