Μαρτί: «Ο Ζήσης είναι πραγματικός gentleman, έπρεπε να σεβαστούμε την απόφαση του»

Γιάννης Σταυρουλάκης
Μαρτί: «Ο Ζήσης είναι πραγματικός gentleman, έπρεπε να σεβαστούμε την απόφαση του»
Ο τεχνικός διευθυντής της Μπανταλόνα, Τζόρντι Μαρτί μίλησε στην EuroLeague Greece για την έκπληξη που προκάλεσε η αποχώρηση του Νίκου Ζήση και την παρουσία του Έλληνα γκαρντ στο ισπανικό πρωτάθλημα τους προηγούμενους μήνες.

Ξαφνικά κάθε μικρή και μεγάλη ιδέα στην καθημερινότητα της ΑΕΚ, κάθε νοητό καρφίτσωμα σε νοητό πίνακα («δεν θα ήταν υπέροχο αν ο Νίκος Ζήσης έκλεινε την καριέρα του εδώ;» που ανέφερε σε μέσες άκρες ο Ντράγκαν Σάκοτα), κάθε σχέδιο που δεν πραγματοποιήθηκε, όλα αυτά βρήκαν την έκφραση τους το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου!

Ο Ζήσης δεν είναι ένας βετεράνος που ζει με τα κατορθώματα του παρελθόντος, ούτε γύρισε στην ΑΕΚ για να συνεχίσει σαν... ήρεμος άνθρωπος πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τουναντίον, η Μπανταλόνα είναι πλέον υποχρεωμένη να ψάξει για τον αντικαταστάτη του μέχρι πρότινος βασικού της playmaker που αύριο (22/1) θα φορέσει ξανά τη φανέλα της ΑΕΚ σε επίσημο παιχνίδι έπειτα από 15 χρόνια κόντρα στην Μπούργος!

Η ζωή στο Palau Olimpic de Badalona συνεχίζεται εδώ και λίγες μέρες δίχως τον Νίκο Ζήση και ο τεχνικός διευθυντής των Καταλανών, Τζόρντι Μαρτί εξήγησε αρχικώς πως «η βασική ιδέα το περασμένο καλοκαίρι ήταν να υπογράψουμε τον Νίκο για δυο χρόνια. Πιστέψαμε πως θα ήταν εξαιρετική κίνηση για το κλαμπ, το να έχει δηλαδή έναν τόσο έμπειρο παίκτη στα γκαρντ μετά την αποχώρηση του Νίκο Λαπροβίτολα. Ξέραμε πως οποιαδήποτε κίνηση έπρεπε να γίνει πολύ προσεκτικά, χάσαμε τον περσινό MVP και δεν είχαμε περιθώριο να ρισκάρουμε.

Στο ρόστερ είχαμε ήδη δυο ταλαντούχους παίκτες, τον Αρτούρς Ζάγκαρς (19χρ., 1μ.90) και τον Νέναντ Ντιμιτρίγεβιτς (21χρ.), επομένως η συμφωνία με τον Νίκο ήταν τεράστια υπόθεση για εμάς! Θα μπορούσαν να μάθουν πολλά από αυτόν... Ταιριάξαμε πολύ και για να είμαι ειλικρινής, η αποχώρηση του ήταν μεγάλη έκπληξη. Πήρε την απόφαση του την περασμένη εβδομάδα... Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να τη σεβαστούμε. Συνέβησαν πολλά πράγματα. Η κατάσταση με την οικογένεια του, το ότι η γυναίκα του περιμένει παιδί... Καταλάβαμε την κατάσταση και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Ο Ζήσης στο EuroCup (11 αγώνες)
8.9 πόντοι
3.8 ασίστ
1.5 ριμπάουντ
0.2 κλεψίματα
7.3 στο ranking
σε 20:42 συμμετοχής

Ο Ζήσης στη Liga Endesa (17 αγώνες)
6.1 πόντοι
5.9 ασίστ
2.2 ριμπάουντ
0.3 κλεψίματα
8.4 στο ranking
σε 21:35 συμμετοχής

Εν συνεχεία περιγράφει το χρονικό της συμφωνίας με τον 36χρονο γκαρντ το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από τη συνάντηση τους στο Λας Βέγκας: «Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στο Summer League όπου ο Νίκος ήταν στο προπονητικό σταφ κάποιας ομάδας. Μαζί, λοιπόν με τον κόουτς της Μπανταλόνα, Κάρλες Ντουράν είχαμε την πρώτη επαφή μαζί του. Περισσότερο από τα χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, πίστεψα ότι ο Ζήσης θα ταίριαζε απόλυτα με τον προπονητή και το πρότζεκτ της Μπανταλόνα!

Μάς ζήτησε κάποιες μέρες για να το σκεφτεί και να συζητήσει με την οικογένειά του. Νομίζω ήταν Τετάρτη ή Πέμπτη, μάς είπε ότι στο τέλος εκείνης της εβδομάδας θα επέστρεφε στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα είχαμε την απάντηση του. Συζήτησε με τη γυναίκα του και πήρε την απόφαση να έλθει μαζί μας στην Μπανταλόνα».

Ο Τζόρντι Μαρτί, ο οποίος εργάζεται στην Μπανταλόνα από το 2013 μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του ανδρός: «Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος εντός κι εκτός γηπέδου, ένας πραγματικός gentleman! Βοήθησε πολύ την Μπανταλόνα και στο τέλος της ημέρας, έχω να πω μόνο καλές κουβέντες. Μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σίγουρα δεν ήταν αυτή που περιμέναμε όμως η ζωή συνεχίζεται. Χάσαμε τον βασικό μας point guard και πλέον ψάχνουμε έναν παίκτη που θα "δέσει" με την ομάδα και θα προσαρμοστεί άμεσα».

Πώς είναι, όμως η κατάσταση στην Μπανταλόνα που προσπαθεί να ορθοποδήσει έπειτα από αρκετά χρόνια στην ανυποληψία; «Το κλαμπ ήταν σε κακή κατάσταση πριν από μερικά χρόνια... Την τελευταία διετία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Υπάρχει πλέον οικονομική σταθερότητα ενώ σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, πέρσι παίξαμε στα playoffs και το Copa del Rey. Φέτος δεν καταφέραμε να προκριθούμε στο Final 8 για μια νίκη και πλέον το ζητούμενο είναι να μπούμε στα playoffs. Θέλουμε, επίσης να προκριθούμε στα προημιτελικά του EuroCup από έναν δύσκολο όμιλο όπου συμμετέχουν τρεις ισπανικές ομάδες (σ.σ. Μάλαγα, Ανδόρα οι άλλες δυο) και η Τόφας».

Ρωτήσαμε τον ιθύνοντα νου της Μπανταλόνα αν έκανε κάποια προσπάθεια να τον μεταπείσει όταν τους ενημέρωσε για την προοπτική της ΑΕΚ: «Όπως είπα και πριν, η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα πολλών συγκυριών... Θα γίνει πατέρας σε λίγες μέρες και η οικογένεια του ήθελε να βρίσκεται στην Ελλάδα. Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του ενώ ήταν καθοριστικό ότι δέχτηκε πρόταση από την ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Θα ήταν κακό να κρατήσουμε έναν παίκτη που το μυαλό του δεν θα ήταν εδώ και θα σκεφτόταν συνεχώς την πιθανότητα να φύγει».

PHOTO CREDITS: acbmedia