Το ένστικτο της επιβίωσης

Το ένστικτο της επιβίωσης

Το ένστικτο της επιβίωσης
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τις αγωνιστικές βελτιώσεις που πρέπει να εμφανίσει ο Ολυμπιακός και τη μυθική σεζόν που ζουν οι φίλαθλοι της Ζαλγκίρις.

Όταν βρίσκεσαι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, το μόνο που σκέφτεσαι είναι η λύση για να αποδράσεις. Το ένστικτο της επιβίωσης είναι αυτό που κατευθύνει το μυαλό και το σώμα.

Η συγκεκριμένη εικόνα δε διαφέρει καθόλου από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Για την ακρίβεια στην κατάσταση που τον έχει φέρει η μέχρι στιγμής ανωτερότητα της Ζαλγκίρις.

Αν μία ομάδα έχει αποδείξει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, πως έχει τον τρόπο να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση, αυτή είναι ο Ολυμπιακός. Δυστυχώς για αυτόν όμως η παράδοση δεν παίζει μπάσκετ.

Λένε πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος ιατρός και αυτό σίγουρα επιβεβαιώνεται στο Κάουνας αφού όσο κυλάει η ώρα η στεναχώρια τη συντριβής στο Game 3 εξατμίζεται. Οι παίκτες κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ήταν κάπως… μαγκωμένοι. Λίγο το άγχος και η πίεση, λίγο η κούραση, λίγο οι τραυματισμοί, λίγο η αμφισβήτηση.

Όλα αυτά μπήκαν σε ένα μπλέντερ και έχουν δημιουργήσει αυτό το μάγκωμα.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού για ένα πράγμα οφείλουν να είναι σίγουροι. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα τα δώσουν όλα. Μπορεί να χάσουν και πάλι με 20 πόντους, αλλά θα έχουν προσπαθήσει όσο μπορούσαν. Απλά αυτά θα είναι τα όριά τους.

Ο κόουτς ξέρει πολύ καλά τα λάθη του και κυρίως γνωρίζει τις απαιτήσεις πλέον της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Οι αλλαγές που ετοιμάζει είναι μικρές αφού χρόνος δεν υπάρχει, ωστόσο μπορεί να εξελιχθούν σε κομβικές.

Αν ήξερε κιόλας αν θα έπαιζε ο Πρίντεζης, θα μπορούσε να έχει πιο ξεκάθαρα τα πράγματα ως προς το πλάνο του. Ο «Πριντ» πονάει πολύ, έχει κάνει συνολικά περισσότερες από 10 ενέσεις (ασύλληπτο νούμερο) και αυτές πλέον δεν αποφέρουν τίποτα, δεν βελτιώνουν την κατάσταση και δεν τον ανακουφίζουν. Αυτή η εξέλιξη έχει επηρεάσει και ψυχολογικά τον Έλληνα φόργουορντ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Λογικά θα δούμε σχήμα με περιφερειακούς τους δύο «Παπ», ενώ δεν αποκλείεται να πάει για λίγο και ο Τιλί στο «5» (αν παίξει ο Πρίντεζης).

Από εκεί και πέρα αυτό που τόνιζαν χαρακτηριστικά στο στρατόπεδο της ομάδας ήταν τρεις βασικές βελτιώσεις που χρειάζεται να συμβούν.

Τα καθοριστικό στοιχείο είναι η ευστοχία στο σουτ τριών πόντων. Η άμυνα της Ζαλγκίρις εκτός από σκληρή είναι και αρκετά κλειστή κάτι που δεν επιτρέπει να ακουμπήσει η μπάλα στο low post. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται να βρει τουλάχιστον 9-10 τρίποντα με ποσοστό άνω του 40% για να έχει τύχη.

Δεύτερο στοιχείο είναι η επικοινωνία στην άμυνα. Οι αλλαγές στα σκριν θα παραμείνουν ως έχουν και απλά οι παίκτες οφείλουν να ενημερώνουν για τα κοψίματα και τα σκριν.

Τρίτο στοιχείο είναι ο περιορισμός των ασίστ των Λιθουανών. Οι «ερυθρόλευκοι» δε θέλουν να ξαναδούν 23 ασίστ όπως συνέβη στο Game 3. Θέλουν να περιορίσουν τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ ΖΕΙ ΜΥΘΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Η Ζαλγκίρις έχει να πάει σε Final 4 από το 1999 που σημαίνει πως μία γενιά κατοίκων του Κάουνας δε γνωρίζει τι σημαίνει αυτό.

Η πόλη ζει στους ρυθμούς του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ο οποίος αν έβαζε αύριο για Δήμαρχος της πόλης θα έπαιρνε 99%. Παντού κυκλοφορούν άνθρωποι με πράσινα μπλουζάκια ενώ όταν αυτό συνδυάζεται και με κάποια ποτήρια μπύρας τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Η πειθαρχία είναι το σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου λαού και θα σας αναφέρω 2-3 απλά παραδείγματα.

Αν σε Game 5 στο ΣΕΦ η ΚΑΕ βγάλει ένα κόκκινο μπλουζάκι σε κάθε κάθισμα του ΣΕΦ, μία ώρα πριν το τζάμπολ δε θα υπάρχει μπλούζα για δείγμα γιατί θα έχουμε πάρει ο καθένας από 5-6.

Μετά την ευρεία νίκη την Τρίτη, 13000 άνθρωποι αποχώρησαν βαδίζοντας σε ένα μικρό διάδρομο με άσφαλτο και δεν υπήρξε ούτε ένας να πατήσει πάνω στην έκταση με το γκαζόν για να κόψει δρόμο.

Η πειθαρχία φυσικά υπάρχει και στην ομάδα αφού ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πολλές φορές νουθετεί τους παίκτες του μιλώντας τους άκομψα. Ο Λιθουανός αν εξαιρέσει κανείς πως γκρινιάζει και στα 40 αγωνιστικά λεπτά της αναμέτρησης είναι άρτια καταρτισμένος και με πολλές ιδέες.

ΥΓ: Για να γυρίσει ο Ολυμπιακός τη σειρά στο ΣΕΦ πρέπει να παίξει μπάσκετ κι όχι κλεφτόπλεμο. Όσοι μπορούν, όσο μπορούν.

ΥΓ 2: Ο φίλος μου και καλός προπονητής Λευτέρης Καλογήρου έγραψε στο facebook: «Ένας ρολίστας μπορεί να προσφέρει και τραυματίας (κάνει μια αμυνα, δυο φάουλ, μια βουτιά και βγαίνει χειροκροτούμενος), ένας πρωταγωνιστής ομως δεν μπορεί!».

Ο Πρίντεζης κι ο Μιλουτίνοφ πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα από τον Μπόγρη στο παρκέ. Αυτός είναι ο ρόλος τους και όταν είσαι τραυματίας δε γίνεται να ανταποκριθείς.

ΥΓ 3: «Πιστεύω ακράδαντα πως η καλύτερη στιγμή ενός αθλητή είναι όταν έχει προσπαθήσει δίνοντας και την καρδιά του και έχει ξαπλώσει από την εξάντληση στο παρκέ…. νικητής» - Βινς Λομπάρντι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.