Ένα σκάφος γεμάτο λαθρεπιβάτες

Ένα σκάφος γεμάτο λαθρεπιβάτες
O Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στη Ρεάλ ήταν η απόλυτη απογοήτευση.

Σε μία τριετία όπου ο Ολυμπιακός συνήθισε τον κόσμο του -και τους Ευρωπαίους εταίρους- σε ευχάριστες εκπλήξεις, η εικόνα του στον ημιτελικό με τη Ρεάλ ήταν η έκπληξη η πιο δυσάρεστη απ’ όλες, σε βαθμό θα έλεγα σοκαριστικό. Εάν η πρόκριση του Παναθηναϊκού έπαιξε με το μυαλό των παικτών του, έπαιξε το λάθος παιχνίδι.

Περίμενα να δω στο παρκέ της Uber Arena μία ομάδα που να φλέγεται από επιθυμία, από πείσμα, από κίνητρο, από φωτιά. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η Ρεάλ συνάντησε έναν χλιαρό Ολυμπιακό ντυμένο με εαρινή ενδυμασία περιπάτου και δεν πίστευε στην τύχη της. Η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 25 πόντους πριν οι Μαδριλένοι τραβήξουν από το πόδι στο γκάζι και δεχθούν τις πρώτες τρικλοποδιές.

Ακολούθησε η αντίδραση που όλοι περίμεναν, αλλά ήταν πολύ αργά για να σωθεί οτιδήποτε πέρα από την τιμή των όπλων. Το ότι ο Ολυμπιακός μάζεψε το 54-29 του 19ου λεπτού και μείωσε την απόσταση σε μονοψήφιο νούμερο (77-69) δίνει λίγο κουράγιο στον Παναθηναϊκό εν όψει του τελικού, αλλά στον ίδιο χρησιμεύει ελάχιστα.

Δικαιολόγησε, αν μη τι άλλο, το απρόθυμο και μολαταύτα θερμό χειροκρότημα που δέχθηκε από τους οπαδούς του. Θα ήταν πολύ άχαρο να έφευγε τόσος κόσμος από το Βερολίνο χωρίς να έχει πάρει το παραμικρό από την ομάδα που έφερε μαζί της εδώ βαριά κληρονομιά από το Κάουνας και από το Βελιγράδι.

Το σκορ στο δεκάλεπτο ήταν 28-10, σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο σημείο του τελικού του Λονδίνου. Στα τέλη της γ’ περιόδου η διαφορά ήταν ακόμη διψήφια και οι τελευταίοι αισιόδοξοι θυμήθηκαν την Κωνσταντινούπολη. Αλίμονο, όμως, η φετινή Ρεάλ είναι έτη φωτός ανώτερη από την ομάδα του 2013 και ο φετινός Ολυμπιακός σαφώς κατώτερος από την ταξιαρχία του Σπανούλη και του Πρίντεζη.

«Παίξτε σκάκι», τον πρόσταξαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στη μοναδική κόσμια καζούρα της βραδιάς. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιχείρησε να τουμπάρει τον ημιτελικό με δύο αξιωματικούς και ένα άτι, ωστόσο μία βασίλισσα δεν πέφτει αν δεν τη ρίξεις με πύργους και με βασιλιά.

Ο Άλεκ Πίτερς (20) και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (13) πέτυχαν 33 από τους 39 «ερυθρόλευκους» πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν ο μοναδικός που κολυμπούσε όταν το σκάφος, αλλά όλοι οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν από τον ορίζοντα του ημιτελικού.

Ο Τόμας Γουόκαπ αγχώθηκε υπερβολικά από το «under» της ισπανικής άμυνας και σούταρε 0/6 τρίποντα. Ο Κώστας Παπανικολάου έζησε εφιαλτική βραδιά στα χέρια του Χέζονια και αργότερα του Γιουλ. Ο Φαλ, ο Μιλουτίνοφ και ο Ράιτ έγιναν φύλλο και φτερό από τους Ταβάρες, Πουαριέ. Ο Κάνααν δεν προλάβαινε ούτε να βλέπει τον τετραπέρατο Καμπάτσο, τον πραγματικό MVP της σεζόν αν θέλετε τη γνώμη μου.

Μολονότι ο Ολυμπιακός έβαλε πολύ τρίποντο και με αξιόλογα ποσοστά (14/33 έναντι 12/27 της Ρεάλ), δεν είχε την πολυτέλεια να κουβαλήσει λαθρεπιβάτες. Την άμυνά του, η Ρεάλ την ένιωσε μόνο στο δεύτερο μέρος, όταν πέτυχε 31 πόντους. Τα ποσοστά των δύο ομάδων στο δίποντο, 68% έναντι 41%, λένε με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια την ιστορία του δεύτερου ημιτελικού.

Καταδικασμένος να παίζει χωρίς γκαρντ με ικανότητες στο παιχνίδι απομόνωσης, ο Ολυμπιακός τράκαρε στον Ταβάρες ξανά και ξανά και ξανά. Όταν δεν υπήρχε Ταβάρες, οι «κόκκινοι» τράκαραν στον ίσκιο του. Ή στα υπερμεγέθη οπίσθια του Γιαμπουσέλ.

Ο Ολυμπιακός είχε μία ύστατη ευκαιρία στη δύση του αγώνα, αλλά τα θαλάσσωσε εκεί που «όφειλε» να τα κάνει όλα τέλεια, μετά το 77-69. Ο Γουίλιαμς-Γκος πάσαρε στα πόδια του Πίτερς, ο Φαλ πέταξε τη μπάλα αράουτ, ο Μπαρτζώκας χρεώθηκε με τεχνική ποινή, οι βολές πήγαν στο σίδερο, ο Ταβάρες μπλόκαρε την άτολμη απόπειρα του ΜακΚίσικ.

Η Ρεάλ έφτασε ξανά στο +12 με το καλάθι του Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο Τζάναν Μούσα κάρφωσε στον αιφνιδιασμό και η σεμνή τελετή έλαβε λάθος. Αλήθεια, οι Ισπανοί είχαν παίκτη που να πήρε «απουσία»; Νομίζω πως όχι. Ο Παναθηναϊκός παίζει ένα μπάσκετ πολύ διαφορετικό από το τετραγωνισμένο του Ολυμπιακού, όχι απαραίτητα «καλύτερο» αλλά πάντως αλλιώτικο, και ίσως μπορέσει να χτυπήσει τη Ρεάλ στην καρωτίδα, όπως έκανε στο ματς της Μαδρίτης.

Και ο ίδιος, ωστόσο, οφείλει να χρησιμοποιήσει ως πυξίδα τους αποψινούς ημιτελικούς. Δίχως αντάρτικο, θα υποφέρει όσο υπέφεραν απόψε οι άσπονδοι «φίλοι» του. Αλλά αυτά θα τα δούμε από αύριο. Το final-4 του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε ουσιαστικά απόψε και, παρά τις υποσχέσεις, ήταν το πιο νερόβραστο της τελευταίας τριετίας. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί να μελετήσουν προσεκτικά στο λιμάνι το dvd του Βερολίνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.