Final Four, Παναθηναϊκός: Ο τελικός ήταν το «θέλω» και το τρόπαιο θα είναι το «μπορώ»!

Final Four, Παναθηναϊκός: Ο τελικός ήταν το «θέλω» και το τρόπαιο θα είναι το «μπορώ»!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας πιστεύει ότι ο Αταμάν και οι παίκτες του δεν επέτρεψαν στην Φενέρ ούτε καν να σκεφτεί ότι μπορεί να τους αποκλείσει και με βασικό τους «όπλο» την άμυνα πέτυχαν την πιο ανέλπιστα κυριαρχική πρόκριση σε τελικό της Euroleague.

Ποιος να ασχοληθεί με το ότι η Φενέρμπαχτσέ ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ μεταξύ των τεσσάρων ομάδων του Final 4 στην εφετινή κανονική περίοδο (4-2), με το ότι είχε το κορυφαίο ποσοστό πίσω από τα 6,75 (όλοι ξέρουμε την χρησιμότητα του τριπόντου στο σύγχρονο μπάσκετ), καθώς επίσης και με το ότι μαζί με την Ρεάλ διέθετε την μεγαλύτερη ποιότητα και τις περισσότερες λύσεις στην επίθεση.

Στο παρκέ που κρίνεται ένας τίτλος επιπέδου πρωταθλητή Ευρώπης, αυτό που μετράει περισσότερο – όταν οι ομάδες δεν έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους – είναι η δίψα για την διάκριση. Δηλαδή το «θέλω», από την στιγμή που η παρουσία τους σε ένα Final 4, υποδηλώνει ξεκάθαρα το μπορώ.

Ε, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός που εμφανίστηκε απόψε στον αγωνιστικό χώρο της “Uber Arena”, ήταν ξεκάθαρα ο πιο αποφασιστικός και κυριαρχικός που έχουμενα δούμε τους τελευταίους 3 μήνες. Ήταν η ομάδα που στις 29 Φλεβάρη στην Μαδρίτη (97-86) έδειξε ότι μπορεί να ονειρεύεται αυτή την στιγμή που θα ζήσει το βράδυ της Κυριακής (26/05), διεκδικώντας το 7ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το έκανε με τον πιο «καρυδάτο» τρόπο, χωρίς να δώσει στους παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (4η διαδοχική αποτυχία σε ισάριθμα χρόνια) το δικαίωμα να τον αμφισβητήσουν. Με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους. Χωρίς να βάλει καν 80 πόντους και με το χαμηλότερο παθητικό της εφετινής σεζόν!

Από το 12-0 του 5ου λεπτού με 5/7 σουτ και την πολύ δυναμική διαχείριση όλων των προσωπικών μονομαχιών μέχρι τα μέσα του 2ης περίοδου, οπότε και άρχισαν να πιάνουν τόπο οι προσαρμογές του Saras, οι οποίες οδήγησαν στην πρώτη σοβαρή αντίδραση των Τουρκων. Χωρίς την μεγάλη επιθετική εμφάνιση κάποιου από τους σκόρερ του, αλλά με περιορίζοντας την πιο εύστοχη ομάδα της EL από μακριά (39,5% τριπ.), στο 25,7% (9/35)!

Το πιο εντυπωσιακό με τον Παναθηναϊκό που θριάμβευσε (73-57) στον πρώτο ημιτελικό εδώ στο Βερολίνο, ήταν η πνευματική προσέγγιση των παικτών του Εργκίν Αταμάν. Ακόμη και όταν η Φενέρ πλησίασε επικίνδυνα και πήγε στην ανάπαυλα με την διαφορά στο καλάθι, οι «πράσινοι» δεν μάσησαν. Έστω κι αν η διαφορά στα ποσοστά ευστοχίας (59,4% έναντι 41,3%) στο πρώτο εικοσάλεπτο, καθίστουσε μπασκετικά άδικο αυτό το 38-36!

Η συνέχεια, όμως, έμελλε να αποδείξει περίτρανα ότι 5 ώρες να έπαιζαν απόψε οι δύο αντίπαλοι, η συνολική τους διαφορά ήταν τόσο χαώδης, που ο Παναθηναϊκός δεν θα έχανε με τίποτε.

Ο περιχαρής (εξαιρετικά επιεικής η λέξη) Σλούκας στην μικτή ζώνη, το είπε καθαρά και ξάστερα: «Όταν πήρα την απόφαση να έρθω στον Παναθηναϊκό, δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάναμε τόσο μακριά, ώστε να παίξουμε από τον πρώτο χρόνο έναν τελικό! Αυτό που με δικαίωσε, όμως, ήταν η μεγάλη πίστη που είχα στην ώθηση που θα έδινε στην ομάδα ένας δυνατός ελληνικός κορμός. Δείτε τι έκανε απόψε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο Κώστας Αντετοκούνμπο και θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ!», είπε στο Gazzetta ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, που ετοιμάζεται για τον 8 ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας (με 3η διαφορετική ομάδα), για να διεκδικήσει το 4ο τρόπαιο! Έστω κι αν ο ίδιος δεν φάνηκε να πατάει καλά στον ημιτελικό... Ποιος νοιάζεται; Εκείνος καθόλου πάντως...

Πως να μην μοιράζει φιλιά και αγκαλιές στον διάδρομο των αποδυτηρίων; Κι αν οι Έλληνες της παρέας ήταν λογικό να το ζουν λίγο πιο έντονα (μαζί με τον Ερνανγκόμεθ, που λόγω ιβηρικής καταγωγής, βράζει λίγο περισσότερο το αίμα του), ο Αταμάν, ο Γκραντ, ο Λεσόρ, ο Ναν και ο Γκριγκόνις έδειχναν αρκετά ψύχραιμοι, τονίζοντας συνεχώς ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει»!

Αυτό ακριβώς το mindset οδήγησε τον «εξάστερο» στο επιβλητικό +16 (με τα 8 κλεψίματα και τα 3 κοψίματα να κάνουν την διαφορά σε όλες τις στιγμής που η Φενέρ έδειχνε ικανή να του βάλει δύσκολα.

Το πρώτο “statement” έγινε στο ξεκίνημα του 2ου μέρους, όταν το +2 του ημιχρόνου πήγε στο +7 (45-38) με τρίποντο του Παπαπέτρου. Το επόμενο πρόβλημα μπήκε όταν η τουρκική ομαδα πλησίασε για πρώτη φορά στον πόντο (51-50 στο 27’)… Η απάντηση ήταν τόσο αποστομωτική, που οι παίκτες του Saras έμειναν 9 λεπτά χωρίς πόντο και το επιμέρους 15-2 έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες τους για ολική επαναφορά.

Το «πράσινο» ΘΕΛΩ, λοιπόν, ήταν τόσο έντονο στον πρώτο ημιτελικό που παρέσυρε τα πάντα στο διάβα του και έστειλε απόλυτα δίκαια τον Παναθηναϊκό στον 8ο τελικό της ευρωπαϊκής του ιστορίας, επεκτείνοντας πιο επιτυχημένο ποσοστό επιτυχίας στην ιστορία των Final 4 (73,9% με ρεκόρ 17-6)!

Μέσα από την συγκινητική επιθυμία του «πράσινου» συνόλου και την επιβλητική νίκη απέναντι στην Φενερμπαχτσέ, αναδύθηκε ένα ΜΠΟΡΩ που μοιάζει πιο αδιαμφισβήτητο από ποτέ! Είναι πασιφανές ότι ο Παναθηναϊκός της 17ης θέσης πέρυσι, των 12 νέων προσώπων και του νέου προπονητή, δεν επέστρεψε σε τελικό Final 4 και ξεδίψασε για φέτος.

Σύμφωνοι, ανυπολόγιστο το μέγεθος της έως τώρα επιτυχίας του. Ωστόσο με τέτοιο «θέλω» και τόσο «μπορώ», έφτασε να απέχει μόλις 40 λεπτά από το 7ο αστέρι! Μόνο τυχαία δεν φτάνει ένας οργανισμός τόσο μακριά…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!