Ολυμπιακός: Το θέμα είναι να γίνει η δουλειά

Ολυμπιακός: Το θέμα είναι να γίνει η δουλειά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν, το αδικαιολόγητο χαλάρωμα και το εκπληκτικό πεντάλεπτο στο κρίσιμο τελευταίο πεντάλεπτο.

Πολλοί πριν το τζάμπολ θεωρούσαν εύκολο το παιχνίδι με την Βιλερμπάν, αλλά κακά τα ψέμματα η Euroleague μας έχει μάθει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Οχι τουλάχιστον τόσο όσο νομίζουμε. Βέβαια ο Ολυμπιακός είναι ομάδα η οποία ακούει τα… καμπανάκια. Οι Γάλλοι ήρθαν στο ΣΕΦ από νίκες επί Αρμάνι και Εφές, από ντέρμπι στο 38’ με την Μακάμπι και από ανταγωνιστική παρουσία για 25-27 λεπτά στο ΟΑΚΑ. Συνεπώς είχε (μερική) γνώση ο φύλακας.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν λοιπόν το χρέος τους, έστω και με αγχωτικό τρόπο. Η σεζόν μπαίνει στο τέλος της και μοναδικό ζητούμενο είναι η νίκη και όχι το θελκτικό μπάσκετ. Μακάρι φυσικά να συνδυάζονται για να φεύγει ο κόσμος ακόμη πιο χαρούμενος (και πιο ήρεμος) από το γήπεδο ή από το σαλόνι του σπιτιού του.

Φαλ

Με τον Φαλ «πολιορκητικό κριό»

Ο Γάλλος σέντερ του Ολυμπιακού ήταν η βασική αιτία που η ομάδα του κατάφερε να δημιουργήσει μία ικανοποιητική διαφορά νωρίς στο ματς. Ο Μουσταφά Φαλ πήρε πολλές μπάλες όση ώρα βρέθηκε στο παρκέ και η αλήθεια είναι πως εξέθεσε τον συνεπώνυμό του.

Ο «Μους» τελείωσε καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι ενώ ήταν εντυπωσιακός και στην άμυνα. Βέβαια για να βρει τους χώρους βοήθησαν και τα εύστοχα τρίποντα. Διότι από νωρίς ο Ολυμπιακός έγινε απειλητικός από τα 6.75, υποχρέωσε την άμυνα της Βιλερμπάν να βγει μακριά και έτσι ο Φαλ αλώνιζε στη ρακέτα μιας και ο προπονητής των φιλοξενούμενων δεν έστελνε δεύτερο παίκτη πάνω του. Ο Φαλ πρόσφερε την απαιτούμενη ισορροπία στον τρόπο λειτουργίας των γηπεδούχων.

Κανααν

Το διάστημα προς αποφυγή

Η πνευματική κατάσταση του Ολυμπιακού βγαίνοντας από τα αποδυτήρια ήταν πολύ κακή. Αδικαιολόγητη χαλάρωση λες κι είχε κριθεί το αποτέλεσμα κάτι το οποίο έφερε ένα μεγάλο σερί της Βιλερμπάν. Ο Μπαρτζώκας περίμενε να έρθει η ώρα του τηλεοπτικού τάιμ άουτ το οποίο όμως δεν άλλαξε πολλά. Η ζημιά είχε γίνει.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν βρει ρυθμό, είχαν αποκτήσει επαφή με το καλάθι του Ολυμπιακού και στην άλλη πλευρά τα χαμένα lay up έβαζαν περισσότερη και σίγουρα αχρείαστη, πίεση. Η κατάσταση δε βελτιώθηκε παρά μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Λαρεντζάκης

Το πεντάλεπτο του… τρόμου και η δικαίωση του Μπαρτζώκα

Δεν ξέρω αν έχουν κάποιο χούι στον Πειραιά και θέλουν να κάνουν τα εύκολα, πολύ δύσκολα. Αν το έχουν το κατάφεραν. Πήγε ο Πετρούσεφ για μαγνητική και χιλιάδες οπαδοί στον καρδιολόγο. Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε πως σε αυτή την ομάδα, της αρέσουν οι προκλήσεις και κάπως έτσι μέσα σε ένα πεντάλεπτο έπαιξε το μπάσκετ που ξέρει και… καθάρισε.

Αρχικά να ομολογήσω πως παραξενεύτηκα με την απόφαση του Μπαρτζώκα να ρίξει στο παρκέ τον κακό Γκος, τον ανούσιο ΜακΚίσικ και τον κακό αμυντικά Ράιτ. Μόνο την παρουσία του Λαρεντζάκη κατανοούσα. Περίμενα πιο περιορισμένο rotation. Για αυτό όμως ο Μπαρτζώκας ανήκει στην πιο ψηλή βαθμίδα των Ευρωπαίων προπονητών κι εγώ γράφω όσα γράφω.

Ο coach έδειξε εμπιστοσύνη και δικαιώθηκε (σχεδόν) απόλυτα αφού μόνο τον Φαλ πέρασε αντί του Ράιτ. Ο ΜακΚίσικ με τον «Λάρε»… καθάρισαν την μπουγάδα για τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός έβγαλε δύο διαδοχικές άμυνες και ευστόχησε σε τρίποντο. Ο Ελληνας διεθνής έκανε τα πάντα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αμυνες, κερδισμένα φάουλ, ασίστ, τρίποντα. Τα πάντα.

Συγκεκριμένα του Λαρεντζάκη του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Γιατί ξεκίνησε με δύο κακές αποφάσεις (επιθ. φάουλ και έδωσε «γκολ – φάουλ») και στη συνέχεια έμεινε ήρεμος και απέδωσε καλά. Φυσικά ήταν σωστή και η αντίδραση του Μπαρτζώκα που δεν τον έκανε αλλαγή. Νομίζω πως πλέον στο φινάλε της Euroleague βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τον Μπραζντέικις και δικαιολογημένα.

Και μόνο που συζητάμε για πλεονέκτημα έδρας είναι άθλος

Ακολουθούν τρία παιχνίδια που θα κρίνουν την κατάταξη των «ερυθρόλευκων». Παρτιζάν που «καίγεται» στο Βελιγράδι, ο αδιάφορος βαθμολογικά Ερυθρός επίσης στη Σερβία και στο ΣΕΦ με τη Φενέρμπαχτσε… τελικός. Το πλεονέκτημα δε βρίσκεται στο χέρι του. Πρέπει να κοιτάξει δεξιά κι αριστερά.

Όμως και μόνο που σε αυτό το σημείο της σεζόν οι «ερυθρόλευκες» συζητήσεις ασχολούνται με το πλεονέκτημα έδρας και όχι με την απευθείας πρόκριση στα play offs, μοιάζει με έναν μικρό άθλο. Πριν 3 μήνες να μου το έλεγαν, δεν είχα σκέψεις για πλεονέκτημα έδρας. Κι αυτό το οφείλουμε όλοι στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, τον ίδιο, τους συνεργάτες του και φυσικά τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο που στα δύσκολα, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι έκαναν προσθήκες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει απογοήτευση αν παίξει με μειονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα. Πείτε μου μία ομάδα που θέλει τους Πειραιώτες για αντιπάλους ακόμη κι αν γνωρίζει πως ενδεχόμενο Game 5 θα γίνει στο δικό της γήπεδο; Είναι ακριβώς το ίδιο με πέρυσι που όλοι λέγαμε για τη μεγάλη αδικία να αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός ως πρώτος την μπαρουτοκαπνισμένη Φενέρμπαχτσε ως όγδοη. Και θυμάστε την εξέλιξη της σειράς…

Για αυτό επιμένω. Μόνο ενθουσιασμός για την απευθείας πρόκριση (δύσκολα δεν θα έρθει) και καθόλου απογοήτευση για το χαμένο πλεονέκτημα έδρας.

ΥΓ: Ο Γουόκαπ παρά το ντέρμπι έπαιξε λίγο. Πονάει. Δεν είναι έτοιμος και όσο παίζει μένει πίσω από το να γίνει 100% καλά. Νομίζω πως τις επόμενες μέρες το μοναδικό μέρος του ΣΕΦ που πρέπει να επισκεφτεί είναι το φυσικοθεραπευτήριο και κανένα άλλο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.