Ολυμπιακός: Η μεγαλύτερη πρόκληση της φετινής σεζόν

Ολυμπιακός: Η μεγαλύτερη πρόκληση της φετινής σεζόν
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αλμπα, την αλλαγή στην αμυντική τακτική και το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι» τη φετινή σεζόν.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είναι άθλος να νικήσει ο Ολυμπιακός στο Βερολίνο την Άλμπα, από την άλλη όμως όπως μου αρέσει να επαναλαμβάνω δεν υπάρχει περιθώριο να υποτιμάμε ουδεμία νίκη. Βέβαια για να πάρεις οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα στην Euroleague οφείλεις να παίξεις μπάσκετ και να είσαι συγκεντρωμένος.

Κάπως έτσι την... πάτησε στο ίδιο γήπεδο η Μπαρτσελόνα πριν δύο εβδομάδες. Κάπως έτσι δεν την... πάτησε ο Ολυμπιακός χθες. Κακά τα ψέμματα, δεν υπήρχε περιθώριο ήττας σε αυτό το ματς. Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έκαναν αυτό που έπρεπε και πλέον πέραν της βαθμολογικής ανόδου είναι έτοιμοι να μπουν σε έναν πολύ απαιτητικό Ιανουάριο με πολύ καλύτερη ψυχολογία και κυρίως με φουλ ρόστερ (τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή).

Ο Έλληνας τεχνικός φρόντισε με τις προσθήκες των Πετρούσεφ και Μήτρου Λονγκ να θωρακίσει τη σύνθεση της ομάδας του κι έχω την εντύπωση πως ορισμένους μικροτραυματισμούς παικτών και μεμονωμένες απουσίες, μπορεί να τις ξεπεράσει πιο ομαλά. Όχι όλων των παικτών φυσικά διότι μπορεί να είναι όλοι ίσοι, αλλά δεν είναι όλοι ίδιοι.

Φαλ

Τι άλλαξε ο Ολυμπιακός στην άμυνα από ημίχρονο σε ημίχρονο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας στην ανάπαυλα χαρακτήρισε «αφελείς» τους παίκτες του. Δεν είχε άδικο. Η χαλαρή λειτουργία της άμυνάς τους ήταν η αιτία για την οποία η Αλμπα προβλημάτισε στα πρώτα 20 λεπτά και βρέθηκε να προηγείται ακόμη και με διψήφια διαφορά πόντων.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Βερολινέζοι στο πρώτο ημίχρονο είχαν 9 εύστοχα τρίποντα, 14 ασίστ και 3 λάθη. Ξέρετε τα αντίστοιχα επιμέρους νούμερα του δευτέρου ημιχρόνου; Δύο τρίποντα, 6 ασίστ και 11 λάθη. Τι άλλαξε όμως στον τρόπο άμυνας ο Ολυμπιακός;

Το βασικότερο ήταν πως έφυγε από την αντιμετώπιση με «flat» άμυνα και αποφάσισε να το γυρίσει σε άμυνα με αλλαγές στα σκριν. Με αυτή την απόφαση του Μπαρτζώκα και των συνεργατών του, ο Ολυμπιακός κατάφερε αφενός να πιέσει περισσότερο τη μπάλα και αφετέρου να αλλάξει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Στο πρώτο ημίχρονο η Αλμπα έκανε συνήθως σουτ στα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα της κατοχής. Η early offense είναι ο αγαπημένος της τρόπος να εκτελεί.
Η Αλμπα δεν διαθέτει καλούς χειριστές και αυτό είναι πρόβλημα όταν πρέπει να αντιμετωπίσει στημένη άμυνα με πέντε αντιπάλους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης η οποία ανήκει στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες πίεσαν πάρα πολύ τη μπάλα, δυσκόλεψαν τις πάσες της γερμανικής ομάδας και για αυτό το λόγο την υποχρέωσαν σε πολλά λάθη τα οποία με τη σειρά τους έφεραν αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια.

Ειδική μνεία οφείλω να κάνω και στην αμυντική συμπεριφορά των δύο σέντερ. Τόσο ο Φαλ όσο και ο Μιλουτίνοφ ήταν συγκλονιστικοί στις αμυντικές τους υποχρεώσεις και κοντά και μακριά από το καλάθι. Σωστές τοποθετήσεις, με υψωμένα χέρια αύξαναν ακόμη περισσότερο το... μέγεθός τους και δυσκόλευαν τους αντιπάλους.

Λαρεντζάκης

Η δημιουργία σε περσινά επίπεδα

Όταν αντιμετωπίζεις την Αλμπα δεν έχει νόημα οποιοδήποτε συμπέρασμα περί επιθετικής παραγωγικότητας. Η γερμανική ομάδα παίζει στο δικό της τέμπο και στα 40 λεπτά και πρόκειται για μία από τις χειρότερες άμυνες στη διοργάνωση. Επειδή παίζει σε αυξημένο αριθμό κατοχών είναι λογικό να μπαίνουν περισσότεροι πόντοι.

Δεν πρέπει λοιπόν να υπερβάλλουμε στον σχολιασμό των 94 πόντων, αλλά από την άλλη σίγουρα είναι εκπληκτικό νούμερο οι 30 ασίστ. Οk, η Αλμπα προσφέρει την άνεση στον αντίπαλο να πασάρει καλύτερα, αλλά όχι και 30 πάσες που έφεραν σκορ. Εχω θίξει αρκετές φορές τη διαφορά στο παρκέ όταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα προτιμούν να πασάρουν σε σχέση με τα βράδια στα οποία προτιμούν να ντριμπλάρουν.

Σίγουρα θα ξεχωρίσω τις 9 ασίστ του Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός ήταν απίστευτα συγκεντρωμένος στα οργανωτικά του καθήκοντα, σούταρε λιγότερο, πάσαρε περισσότερο και κυρίως πήρε σωστές αποφάσεις. Επίσης και οι ασίστ του Μουσταφά Φαλ ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Αν δεν κάνω λάθος κάθε του ασίστ έφερε τρίποντο.

Ο Λαρεντζάκης συνδύασε εκτέλεση με δημιουργία. Για τον Ελληνα διεθνή είναι σημαντικό να βρει ισορροπία μεταξύ των δύο και να κατανοήσει πως και οι ασίστ είναι ένας τρόπος να βοηθήσει τους συμπαίκτες του. Δεν είναι πάντα το σκορ.

Πίτερς

Η πνευματική πρόκληση του Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φέρει τον εαυτό τους οι ίδιοι σε δύσκολη θέση μετά την εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια και τον τρόπο που χάθηκε ένα δικό τους ματς όπως φαινόταν αυτό στην Μπολόνια. Στη συνέχεια έκαναν το αυτονόητο κερδίζοντας σε Λυών και Βερολίνο.

Η λέξη «αυτονόητο» δεν είναι για πολλές ομάδες της Euroleague και ο Ολυμπιακός είναι μία από τις λίγες. Οχι, η ομάδα δε βρέθηκε ξαφνικά σε θέση ισχύος. Τουλάχιστον στην κατάταξη. Κέρδισε όμως κάτι εξίσου σημαντικό. Την ηρεμία.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει ο Ολυμπιακός τη φετινή σεζόν είναι πνευματικής φύσης. Να μη λυγίσει, να μη χάσει το μυαλό του και τις αρχές του. Οι δυσκολίες ήταν και θα είναι πολλές. Τραυματισμοί, ήττες, μικρός αριθμός προπονήσεων. Ο τρόπος με τον οποίο παίκτες, προπονητές, άνθρωποι της διοίκησης, η ίδια η διοίκηση και κυρίως ο κόσμος της ομάδας θα διαχειριστούν τις κακές αυτές στιγμές θα κρίνει και την πορεία της ομάδας τη φετινή σεζόν.

ΥΓ: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) είναι πως συγκρίνουμε την περσινή ομάδα με τη φετινή. Το μπάσκετ που έπαιξε πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της Euroleague. Εκπληκτικό. Κυριαρχικό. Για δέκα μήνες. Δεν ήταν ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Συμβαίνει σπάνια. Λίγες ομάδες είχαν στο παρελθόν τόσο επιβλητική σεζόν. Όταν το αποδεχτούμε και πάψουμε τις συγκρίσεις θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τη φετινή προσπάθεια πιο καλά. Και πιο δίκαια.

ΥΓ 2: Ο Ιανουάριος θα είναι καθοριστικός για όλες τις ομάδες αφού περιλαμβάνει εφτά παιχνίδια. Ξεκινά με διαδοχικές «διαβολοβδομάδες». Σε αυτές τις τέσσερις αγωνιστικές ο Ολυμπιακός έχει στο ΣΕΦ την Αρμάνι, τη Μονακό και στην Ισπανία τις Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα. Αν πανηγυρίσει τρεις φορές θα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση. Με δύο θα είναι νορμάλ. Με μία η πίεση θα αυξηθεί.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.