Γιόβιτς στο Gazzetta: «Πετρούσεφ και Μήτρου-Λονγκ δίνουν στον Ολυμπιακό προοπτική για Final 4!

O Στεφάν Γιόβιτς με την φανέλα της Βαλένθια
O 33χρονος Σέρβος διεθνής point guard της Βαλένθια μιλάει για την δύσκολη διετία που πέρασε εξαιτίας ενός τραυματισμού στην γάμπα, σχολιάζει τους «αιώνιους αντιπάλους» κι εξηγεί πως η Σαραγόσα και η Εθνική Σερβίας αναζωογόνησαν τα μπασκετικά του κύτταρα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νις, η πρώτη ευκαιρία να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο του σερβικού μπάσεκτ ήρθε στα 24 του χρόνια, όταν τον κάλεσε ο Ερυθρός Αστέρας το 2014. Ήταν τότε που έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague αλλά και στην Εθνική ανδρών και καθιερώθηκε για τα καλά στην «ελίτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ακολούθησαν τρία χρόνια στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου με πολύ καλά νούμερα και σπουδαίες διακρίσεις (MVP της Αδριατικής Λίγκας το 2016) και τίτλους (3 πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Σερβίας), πριν τον αποκτήσει η Μπάγερν.

Στο Μόναχο (2017-2019) έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης (μ.ο. 8,3π. & 4,6ασ.), αναδείχτηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του γερμανικού πρωταθλήματος και κατέκτησε τρεις τίτλους, πριν μετακομίσει στην Μόσχα για λογαριασμό της Χίμκι.

Στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έπαιξε καταπληκτικά τον πρώτο χρόνο στην Euroleague (μ.ο. 7,6π., 4,2ασ. & 1,3κλ. με 53,2% τριπ.), αλλά τον δεύτερο ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έλλειψε για αρκετό διάστημα.

Ο λόγος για τον Στέφαν Γιόβιτς, που τον Ιανουάριο του 2022 ήρθε στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό, χωρίς όμως να είναι απολύτως υγιής ώστε να μπορέσει να τον βοηθήσει όσο θα ήθελε.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, ο 33χρονος διεθνής Σέρβος point guard επιστρέφει στην Ελλάδα ως δευτεραθλητής κόσμου με την Εθνική ομάδα και λίγες ώρες πριν αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, μιλάει στο Gazzetta για την δύσκολη περίοδο που πέρασε μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό.

Λόγω τραυματισμού δεν είχες την ευκαιρία να επιστρέψεις στο ΟΑΚΑ και να παίξεις απέναντι στον Παναθηναϊκό, στον οποίο πέρασες κάποιους μήνες το 2022, οπότε πες μας κατ’ αρχάς πως νιώθεις που είσαι και πάλι στην Ελλάδα και με αφορμή το ματς με τον Ολυμπιακό, τι αναμνήσεις έχεις από την αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ελληνικές ομάδες;

«Πάντα είναι όμορφο να έρχομαι στην Ελλάδα και έχω μόνο καλές αναμνήσεις. Οι πρώτες μου απ' αυτό το ΣΕΦ είναι ως παίκτης του Ερυθρού Αστέρα, σε παιχνίδια μεταξύ αδελφοποιημένων ομάδων και εν συνεχεία ως “αιώνιος αντίπαλος” με τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για τρομερή ατμόσφαιρα με πολύ θερμούς φιλάθλους και φαντάζομαι ότι κι απόψε έτσι θα είναι...»

Πως βλέπεις τον αποψινό (21.15) σας αντίπαλο; Μέχρι τώρα δείχνει να απέχει από την εικόνα που είχε στην περυσινή σεζόν...

«Αλήθεια είναι αυτό, δεν άρχισε καλά την σεζόν αλλά στα τελευταία παιχνίδια, με τις επιστροφές των τραυματιών, παρουσιάζει βελτίωση και ειδικότερα στην έδρα του είναι πολύ δυνατός. Θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι για μας...»

Τι πιστεύεις ότι θα προσδώσει στην ομάδα η προσθήκη του Πετρούσεφ; Ειδικότερα σε μία frontline που θα συνυπάρξει με τους Μιλουτίνοφ και Φαλ...

«Ο Φιλίπ είναι ένας εντελώς διαφορετικός ψηλός από το κλασσικό πεντάρι που έχουμε στο μυαλό μας! Θα τον χαρακτήριζα έναν πολύ μοντέρνο σέντερ, πολύ κινητικό, που παίζει με πρόσωπο και με πλάτη, που μπορεί να σουτάρει από μακριά και κάλλιστα να γεμίσει και την θέση “4” και πιστεύω ότι θα συμπληρώσει άριστα τον “Μίλου” και τον Φαλ και θα δώσει άλλη διάσταση στο inside game του Ολυμπιακού.»

Πως έχεις δει έως τώρα τον Παναθηναϊκό; Πόσο διαφορετική προοπτική έχει σαν ρόστερ από την εποχή που ήσουν εσύ στην ομάδα;

«Μιλάμε για δύο διαφορετικές ομάδες, αλλά αυτό είναι λογικό και σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το budget. Είναι προφανές ότι φέτος έχει περισσότερη επιθετική ποιότητα και σίγουρα καλύτερες προοπτικές.»

Με τι αναμνήσεις θυμάσαι το πέρασμά σου από το ΟΑΚΑ; Τι σου έχει μείνει και τι σου έρχεται στο μυαλό όταν μία συζήτηση έρχεται στον Παναθηναϊκό;

«Μόνο καλές αναμνήσεις έχω από τους 6 μήνες που ήμουν στην ομάδα! Παρ' ότι δεν έπαιξα πολλά παιχνίδια, δεν κατακτήσαμε κάποιον τίτλο κι έμεινα εκτός ρόστερ στα playoffs – είχα έναν τραυματισμό και θα επέστρεφα μία εβδομάδα μετά την έναρξή τους – ο σύλλογος μου φέρθηκε με απόλυτο επαγγελματισμό, οπότε μόνο θετική εικόνα έχω.»

Πολλοί λένε ότι η καριέρα σου αναζωογονήθηκε μετά την περυσινή σεζόν στην Σαραγόσα (είχε μ.ο. 8,7 πόντους, 3, ριμπάουντ, 4,2 ασίστ και 1,5 κελψίαμτα με την ομάδα του να τερματίζει στην 13η θέση με ρεκόρ 12-22), η οποία σε έστειλε στην Εθνική Σερβίας και πίσω στην Euroleague; Τι πιστεύεις εσύ για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα;

«Ήταν και για μένα έκπληξη που έπαιξα στο Παγκόσμιο. Είχα κάνει όλες κι όλες 10 ατομικές προπονήσεις και είχα αποφασίσει ότι δεν θα ξαναέπαιζα στην Εθνική ομάδα, ειδικότερα μετά την περιπέτεια του πατέρα μου που διαγνώστηκε με καρκίνο και έχει κάνει ήδη δύο εγχειρίσεις.»

Δεν το ήξερα κι εύχομαι να το ξεπεράσει...

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο οργανισμός του ανταποκρίνεται στις θεραπείες και έχει καλή ψυχολογία για να το παλέψει. To μεγάλο πρόβλημα για μένα ήταν ένας πολύ ενοχλητικός τραυματισμός στην γάμπα μου, που με γύρισε πολλές φορές πίσω και αυτός ήταν ο λόγος που πήρα την απόφαση να πάω σε μία ομάδα που θα είχα εγγυημένο χρόνο συμμετοχής της τάξεως των 25-30 λεπτών, για να βρω τον ρυθμό μου και να επιστρέψω στο υψηλότερο επίπεδο. Η Σαραγόσα αποδείχτηκε ο σωστός προορισμός και με έβαλε ξανά πίσω στις... ράγες!»

Σε τι οφείλεται το ότι μόνο φέτος έχεις ήδη παίξει 11 αγώνες στην Euroleague, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια είχες συνολικά 12;

«Σίγουρα νιώθω καλύτερα, όχι όπως ήμουν το 2015 στον Ερυθρό Αστέρα – λογικό είναι όμως – και το 2019, στην πρώτη μου χρονιά στην Χίμκι. Τώρα είμαι πλέον υγιής, η γάμπα μου και η μέση μου είναι μια χαρά, αλλά ταυτόχρονα είμαι και 33 ετών, οπότε η καλή ζωή είναι ένα μυστικό.»

Και αμέσως μετά την Σαραγόσα προέκυψε η Εθνική και το ταξίδι στην Μανίλα. Έχω ακούσει μία ιστορία, σύμφωνα με την οποία ο Μπογκντάνοβιτς ήταν ο ηθικός αυτουργός της παρουσίας στο Mundobasket...

«Ισχύει! Με πήρε τηλέφωνο τρεις φορές για να με “ψήσει” και την τρίτη δεν μου άφησε κανένα περιθώριο! “Σε περιμένω!”, μου είπε! Θυμάμαι ότι ήταν Παρασκευή και ήμουν στην Ιταλία με την γυναίκα μου και την επόμενη Τρίτη, είχα ραντεβού με τον coach Πέσιτς! Το σκέφτηκα λίγο και είπα μέσα μου “ο καλύτερός μου φίλος με πήρε τρεις φορές, δεν γίνεται να μην πάω...”! Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι στο μεταξύ είχε επιστρέψει από την Πολωνία ο αδελφός μου με την οικογένειά του και θα έμενε εκείνος με τους γονείς μου για να στηρίξει την κατάσταση με τον πατέρα μου, οπότε ένιωσα ασφάλεια και στο συγκεκριμένο κομμάτι.»

Στην διάρκεια της περυσινής σεζόν, ήσουν συμπαίκτης στην Σαραγόσα και με τον Σίμανιτς, που ήταν πολύ άτυχος στις Φιλιππίνες μετά το χτύπημα που δέχτηκε από τον παίκτη του Σουδάν; Πως είναι κατ’ αρχάς το παιδί αυτή την στιγμή και πόσο σας έδεσε σαν ομάδα η ατυχία που είχε;

«Είναι καλά και τα χειρότερα έχουν περάσει προ πολλού. Μίλησα πριν λίγες μέρες μαζί του και βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου και θα ξεκινήσει ένα σταδιακό πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων, με προοπτική σε περίπου έναν μήνα να είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ισπανία για να ξεκινήσει να γυμνάζεται με την ομάδα του. Αλλά τον άκουσα καλύτερα, η ψυχολογία και η διάθεσή του βρίσκονται σε καλό επίπεδο κι ανυπομονεί κι αυτός να επιστρέψει... Είναι πολύ δυνατό παιδί και σίγουρα η ατυχία του στις Φιλιππίνες συσπείρωσε απίστευτα την ομάδα και κάθε μήνυμα που μας έστελνε στο κοινό group μας συγκινούσε και συνάμα μας έκανε να νιώθουμε ακόμη πιο δυνατοί. Τα λόγια του αλλά και η σκέψη ότι βλέπει τα ματς από το νοσοκομείο μας έδωσαν πολύ υψηλότερο κίνητρο, ώστε να δίνουμε σε κάθε παιχνίδι το 120% των δυνατοτήτων μας.»

Η δική σας επιδίωξη για την τρέχουσα σεζόν σε Ισπανία και Euroleague ποια είναι;

«Κατ' αρχάς, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον 1ο γύρο μέσα στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, ώστε να έχουμε καλή διασταύρωση στο Final 8 του Copa del Rey και εν συνεχεία να μπούμε στα playoffs της Euroleague, ώστε να ανανεώσουμε την συμμετοχή μας στην διοργάνωση για του χρόνου!»

Αν έπρεπε πάση θυσία να διαλέξεις σήμερα τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στο Final 4, ποιες θα διάλεγες; Και από την άποψη των όσων έχουν δείξει μέχρι τώρα και με βάση αυτά που πιστεύεις ότι θα δείξουν στην συνέχεια;

«Βάζω το χέρι μου στην φωτιά μόνο για την Ρεάλ, που έχει τεράστιο βάθος, τρομερή χημεία και παίζει εκπληκτικό μπάσκετ. Βλέποντας το πως άρχισαν την σεζόν η Μονακό και η Μακάμπι και ξέροντας πόσο εντυπωσιακά μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στον επόμενο μήνα, μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω τέσσερις ομάδες. Αν υπάρχει μία ομάδα που πιστεύω ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι πολύ βελτιωμένη στο επόμενο διάστημα, αυτή είναι ο Ολυμπιακός! Λόγω του ίδιου προπονητή, του σταθερού βασικού κορμού, του συστήματος αλλά και των παικτών που προσέθεσε τις τελευταίες εβδομάδες και που πιστεύω ότι θα τον βοηθήσουν πολύ. Αν αυτό συμβεί σύντομα, τότε θα έχει σοβαρές πιθανότητες για το Final 4.»