Παναθηναϊκός: O «αθόρυβος» αλλά αποτελεσματικός... φόργουορντ Γκριγκόνις

Παναθηναϊκός: O «αθόρυβος» αλλά αποτελεσματικός... φόργουορντ Γκριγκόνις

Γιώργος Κούβαρης
Γκριγκονις
Ο Μάριους Γκριγκόνις αποτελεί έναν από τους βασικούς, φέτος, πυλώνες του Παναθηναϊκού, με τον Εργκίν Αταμάν να τον έχει καθιερώσει στη θέση του «σμολ φόργουορντ» και να τον βγάζει ασπροπρόσωπο. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudl Instat εξηγεί την αναγέννηση του Λιθουανού.

Ποιος να το έλεγε και ποιος να τον... πίστευε.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος της περσινής σεζόν, λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν πιθανότητες παραμονής στον Μάριους Γκριγκόνις στον νέο και ανανεωμένο Παναθηναϊκό AKTOR. Μπορεί να είχε κλειστό συμβόλαιο έως και το καλοκαίρι του 2024 ωστόσο κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι θα το... εξαντλούσε.

Τελικά ο Λιθουανός γκαρντ/φόργουρντ όχι μόνο παρέμεινε στους «πράσινους» αλλά υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν έγινε και ένας από τους σημαντικούς παράγοντες της φετινής ομάδας. Ακόμα και αν χρειάστηκε να αλλάξει θέση και να μονιμοποιηθεί σε αυτήν του σμολ φόργουορντ στα αγαπημένα, κοντά σχήματα, του Τούρκου προπονητή. Ουσιαστικά ταίριαξε «ταμάμ» σε αυτά που είχε στο μυαλό του ο Αταμάν για τον 29χρονο Λιθουανό και εκείνος από τη πλευρά του ανταποκρίνεται πλήρως τον νέο του ρόλο.

Μπορεί ο Τζέριαν Γκραντ να αποτελεί τον «glue guy» της ομάδας και να «δένει» με -σχεδόν- όλα τα σχήματα αλλά ο Μάριους Γκριγκόνις είναι ο μοναδικός παίκτης των «πρασίνων» που έχει ταιριάξει, τόσο με την «first unit» και τους «starters» που εμπιστεύεται περισσότερο ο Τούρκος προπονητής, όσο και με την «second unit» και όλους όσους έρχονται από τον πάγκο. Για του λόγου του αληθές:

Αποτελεσματικός και μαζί με την secοnd unit

Είχατε διαβάσει στο Gazzettta για την «καλή πεντάδα» των «πρασίνων» η οποία έδινε +12.7 πόντους στο +/- της παρουσίας της στο παρκέ. Εκτός του ότι ο αριθμός αυτός ανέβηκε στο +20 μετά και το παιχνίδι με την Βαλένθια, ο Γκριγκόνις (μαζί με τον Μήτογλου) βρίσκεται και στην 2η καλύτερη και πιο αποτελεσματική πεντάδα του Παναθηναϊκού με +7 πόντους όσον αφορά και τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Δηλαδή: Η «καλή πεντάδα» του Παναθηναϊκού αποτελείται από τους Σλούκα, Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ με 15:59 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο τη φετινή σεζόν. Η δεύτερη καλύτερη πεντάδα αποτελείται από τους Βιλντόζα, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Αντετοκούνμπο με 15:12 λεπτά συμμετοχής σε κάθε παιχνίδι που έχουν βρεθεί μαζί στο παρκέ. Ο Λιθουανός μαζί με τον Μήτογλου αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους και τις «σταθερές αξίες» των «πρασίνων» αναλογικά με τη συμμετοχή και την προσφορά τους.

Ο Αταμάν τον χρησιμοποιεί μόνο ως «σμολ φόργουορντ» και δεν χρειάζεται να κρατήσει πολύ τη μπάλα στα χέρια του, κάτι που φαίνεται από το 16.5% όσον αφορά το usage των 19 επίσημων αγώνων μέχρι σήμερα. Μάλιστα εντυπωσιάζει στην στατιστική απεικόνιση της προσφοράς του καθώς έχει κατά μέσο όρο 10.1 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και σχεδόν ένα κλέψιμο ανά 24:46 λεπτά συμμετοχής. Και σουτάροντας πολύ καλά, έχοντας 64% στα δίποντα και 44% στα τρίποντα! Ο εν λόγω χρόνος συμμετοχής «αγγίζει» τα 30 λεπτά (28:54' για την ακρίβεια) εάν και εφόσον επικεντρωθούμε μόνο στα ματς της Euroleague και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Τα 3 χαρακτηριστικά του ανανεωμένου Γκριγκόνις

Πέρυσι, την ίδια ακριβώς εποχή, ο Γκριγκόνις είχε παίξει σε 13 ματς με 8.9 πόντους αλλά με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας μην (σ.σ. 43% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα) μπορώντας να βρει ρυθμό στο «σπαστό» 20λεπτο που αγωνιζόταν. Η μεγάλη διαφορά του περσινού Γκριγκόνις με τον φετινό έχει να κάνει από ένα και απλό στατιστικό στοιχείο.

Τα catch and shoot πέρυσι και φέτος

Πριν από ακριβώς έναν έναν χρόνο και έχοντας παίξει σε αυτά τα 13 ματς, ο ίδιος ήταν εκείνος που προσπαθούσε να δημιουργήσει για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του και όχι οι συμπαίκτες του για εκείνον όπως είχε μάθει να αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχει το 29.6% των προσπαθειών με catch and shoot καταστάσεις προσφέροντας 3.2 πόντους ανά 2.2 κατοχές κατά μέσο όρο.

Ως pick n roll handler πέρυσι και φέτος

Αντίθετα πέρυσι το 32% των προσπαθειών του ήταν ως pick n roll handler, δηλαδή ήταν ο παίκτης ο οποίος είχε την μπάλα στα χέρια και αποφάσιζε με 26.5% στο Usage! Ένας ρόλος τον οποίο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν και του ήταν -εκ των πραγμάτων- δύσκολο να ανταποκριθεί.

Βγαίνοντας από τα screen πέρυσι και φέτος

Το δεύτερο χαρακτηριστικό για τον... ανανεωμένο Γκριγκόνις έχει να κάνει με τα plays που τον θέλουν να βγαίνει από τα screen και να σουτάρει. Πέρυσι το έκανε σε ποσοστό μόλις 6% έχοντας πάρει μόλις 7 σουτ σε ανάλογη κατάσταση στο ίδιο χρονικό σημείο της σεζόν. Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει και έχει δώσει 32 πόντους σε 26 προσπάθειες!

Αν μη τι άλλο δεν είναι καθόλου τυχαία η φετινή προσφορά του Λιθουανού γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο «αθόρυβους» αλλά σταθερά αποτελεσματικούς παίκτες του Παναθηναϊκού.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.