Οι «ηθοποιοι» του “Ζοτς”, τα «έγκληματα» της Βίρτους και η ηρεμία της Μπάρτσα!

Οι «ηθοποιοι» του “Ζοτς”, τα «έγκληματα» της Βίρτους και η ηρεμία της Μπάρτσα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την πρώτη πράξη της πρεμιέρας στην Euroleague και καταθέτει τις εντυπώσεις του. Η «άλλη Μακάμπι» χωρίς την συνύπαρξη του Μπράουν με τον Μπάλντουιν, η σφραγίδα του Λάσο στην Μπάγερν και ο πολλά υποσχόμενος Ερυθρός Αστέρας.

Με σκάρτο έναν μήνα στέρησης από την αγωνιστική δράση (από το τέλος του Mundobasket στην έναρξη της Euroleague), η επιστροφή στην «αφοσίωση» (I feel devotion) έγινε δεκτή με ανοικτές αγκάλες.

Με τους προβολείς της μπασκετικής πιάτσας σε όλη την Γηραιά Ήπειρο να είναι στραμμένοι στο αποψινό (06/10, 21.15) ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο ΟΑΚΑ, το ορεκτικό της 1ης αγωνιστικής στην άκρως ανανεωμένη (από την περυσινή σεζόν) κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, περιελάμβανε πέντε ματσάκια που μας έδωσαν τις πρώτες εικόνες και στοιχειοθέτησαν κάποιες πρώιμες διαπιστώσεις.

Το πιο ενδιαφέρον ματς έγινε στο πάλαι ποτέ “Γιαντ Ελιάου” του Τελ Αβίβ, όπου η Μακάμπι διέψευσε εν πολλοίς όσους – δικαιολογημένα – δεν εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία της στα φιλικά. Η ομάδα του Κάτας έπαιξε το απόλυτα κυριαρχικό μπάσκετ και πήρε με εμφατικό τρόπο την πρώτη νίκη της σεζόν (96-81).

Η εξήγηση στα δικά μου μάτια, οφείλεται στην ελευθερία που ένιωσε ο Λορέντζο Μπράουν (22π. & 8ασ. με 4/5 τριπ.) απόντος του τραυματία Μπάλντουιν και η οποία επηρέασε πλήρως το παιχνίδι των γηπεδούχων, που μοίρασαν 31 ασίστ και είχαν 62,8% στα δίποντα, πετυχαίνοντας πολλά καλάθια στο transition.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ίσως παίρνει λίγο μεγαλύτερη αξία, επειδή επετεύχθη απέναντι στην ευχάριστη έκπληξη της περυσινής σεζόν και αρκετά υπολογίσιμη και φέτος, Παρτίζαν! Ξέρετε πολλές φορές να περνάει στο ντούκου ένας διασυρμός ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

Οι παίκτες που κάποια στιγμή σε τάιμ-άουτ ο εξαγριωμένος “Ζοτς” αποκάλεσε “ηθοποιούς”, δέχτηκαν 55 πόντους στο πρώτο μέρος και βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με -24 (84-60 στο 34'), ενώ αν δεν ήταν ο Αλέκσα Αβράμοβιτς (πέτυχε τους 20 από τους 24 πόντους του στο πρώτο 20λεπτο), ίσως η διαφορά να είχε εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο...

Αν υπάρχει κάτι παρήγορο αυτό είναι ότι και πέρυσι η πρωταθλήτρια της Αδριατικής Λίγκας άργησε να βρει ρυθμό στην άμυνα, ενώ σίγουρα ανησυχητική ήταν η μέτρια συνολική εικόνα των περυσινών x-factors (Πάντερ, Νάναλι και ΛεΝτέι είχαν μαζί 26π. με 10/20 σουτ), αλλά και ο ελάχιστος χρόνος που έδωσε ο 63χρονος Σέρβος coach των 9 τροπαίων στην Euroleague στον ακριβοπληρωμένο πρώην NBAer, Φρανκ Καμίνσκι (2π., 1κλ. με 1/2 σουτ σε 6').

Πρώτο δείγμα θετικό για τους Καταλανούς

Στην Βαρκελώνη, η γλώσσα του σώματος των παικτών και η ηρεμία που έβγαζε ο rookie coach, Ροτζερ Γκριμάου, έδειξε ότι ίσως η ομάδα να είχε ανάγκη μία απελευθέρωση από το πιο πειθαρχημένο μπάσκετ που επέβαλε μέχρι πέρυσι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Η μετά Saras εποχή άρχισε με επιβλητική νίκη (91-74) απέναντι στην επίσης ανανεωμένη Έφες χωρίς τον Αταμάν, η οποία συνδυάστηκε με εντυπωσιακούς αυτοματισμούς, αρκετή ροπή στο inside game (Ερνανγκόμεθ, Βέσελι και Πάρκερ είχαν μαζί 42π. με 19/26 σουτ) και πολλούς εύκολους πόντους (76,2% στα δίποντα με 32/42).

Παρά την αλλαγή προπονητή (Ερντέν Τσαν), η τουρκική ομάδα δεν έδειξε κάτι χτυπητά διαφορετικό (Λάρκιν 16π. & 12ασ.) πέραν του θετικού ντεμπούτου του Ταϊρίκ Τζόουνς (10π. & 4ρ. με 5/7 σουτ), με τους Κλάιμπερν και Ντάριους Τόμπσον να έχουν μαζί 9 πόντους (με 4/21 σουτ) και να είναι απογοητευτικοί.

Η σφραγίδα της εμπειρίας

Στο Βελιγράδι, ο Ερυθρός Αστέρας των συνολικά 18 προσθαφαιρέσεων (9+9) πιστοποίησε ότι μπορεί να συνδυάσει το γεμάτο και ποιοτικό ρόστερ του, με συνέπεια στην άμυνα. Κλειδί σε αυτό το κομμάτι είναι η παρουσία του γερόλυκου Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο οποίος είδε τους παίκτες του να «μπαίνουν» στο ματς με 6/6 τρίποντα (τελείωσαν το ματς με 50% και 17/34) και να το «καθαρίζουν» από το πρώτο μισό.

Το 94-73 απέναντι στην Βιλερμπάν, είχε την υπογραφή των Σαμπάζ Νέϊπιερ (21π. με 5/8 τριπ.) και Ρόκας Γκεντράϊτις (17π. με 4/7 τριπ.), ενώ πολύ θετικό ήταν το πρώτο ματς του Σιμόνοβιτς (14π. με 6/6 σουτ) στην διοργάνωση, μετά από 2 χρόνια στην Αμερική.

Για την Asvel, που φαντάζει ως πρώτο φαβορί για την τελευταία θέση στην Euroleague, δεν υπάρχει σωτηρία όσο ο Τόνι Πάρκερ εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον αδελφό του Τι Τζέι αλλά και την ενίσχυση του ρόστερ με παίκτες-ημίμετρα όπως ο Καμπαρό, ο Λι και ο 36χρονος ΝτεΚολό.

Στο Μόναχο, η επιστροφή του Πάμπλο Λάσο στους πάγκους έδειξε πόσο σημαντική ήταν η απουσία του. Χωρίς το πολύ μεγάλο budget και με οκτώ νέα πρόσωπα (εκ των οποίων τέσσερις rookies), o Βάσκος τεχνικός παρουσίασε μία ομάδα με πολύ σφριγηλό και μαχητικό προφίλ, η οποία σάρωσε την μάχη των ριμπάουντ (49-17) και με απλουστευμένο μπάσκετ, έκανε μία εντυπωσιακή ανατροπή (από το -11 στο +17) για την πρώτη νίκη (80-68) της χρονιάς στον «γερμανικό εμφύλιο» της πρεμιέρας.

Ο πρώην «δικός μας», Σιλβέν Φρανσίσκο (17π. & 3ασ.) δείχνει ότι δεν θα δυσκολευτεί για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μπόνγκα (11π. & 10ρ.) με τον Μπολμάρο (10π., 5ρ. & 3ασ.) προσέδωσαν αθλητικότητα, μέγεθος και πληθωρική προσφορά, ενώ ο Ιμπάκα (8π., 9ρ. & 2κοψ. σε 18') παρουσιάστηκε αρκετά καλύτερος του αναμενόμενου για την εποχή.

Η Άλμπα έχει επιθετικό ταλέντο και θα κάνει ζημιές, ειδικότερα όταν επιστρέψει ο Μάρκους Έρικσον και οι ψηλοί Κουμάντζε και Ουέτζελ, ωστόσο, για να ληφθεί πιο σοβαρά, πρέπει πάση θυσία να γίνει πιο ανθεκτική στο physical game.

«Έγκλημα και τιμωρία»

Στην “Basket City” της Ιταλίας, τέλος, συντελέστηκε η μεγαλύτερη «αυτοχειρία» της βραδιάς. Οι παίκτες της Βίρτους «πέταξαν στα σκουπίδια» το +15 του 28ου λεπτού και με ολική κατάρρευση στην 4η περίοδο, επέτρεψαν στην Ζάλγκιρις να πετύχει το μοναδικό – μέχρι στιγμής - «διπλό» (79-82) της 1ης αγωνιστικής.

Μεγάλο credit ανήκει στον Κίναν Έβανς (25π., 4ρ. & 2κλ. με 4/6 τριπ.) που επέστρεψε δριμύτερος μετά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη τον περασμένο Ιανουάριο (ρήξη αχιλλείου τένοντα), ο οποίος υπέγραψε την ολική επαναφορά της ομάδας του (11/19 τριπ.), που πάντως δεν δείχνει να είναι καλύτερη από πέρυσι.

Το ματς πρέπει μάλλον να χαρακτηριστεί περισσότερο σαν ήττα των γηπεδούχων, οι οποίο υπέπεσαν στο πρωτοφανές ατόπημα να αλλάξουν τον Σέρτζιο Σκαριόλο δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σεζόν, έχοντας μάλλον αποδυναμώσει το ρόστερ τους σε σχέση με πέρυσι. Που να πάνε οι Ιταλοί με μέσο όρο ηλικίας τα 34 χρόνια στην πεντάδα τους (37 οι Ντάνστον και Μπελινέλι, 36 ο Χάκετ, 32 ο Σενγκέλια και 27 ο Κορντινιέ);

Κάπως έτσι, ο Κάζις Μακσβίτις βρήκε μπόσικο τον Λούκα Μπάνκι και πήρε την δική του ρεβάνς για την συντριβή με την οποία τον «φιλοδώρησε» ο Ιταλός τεχνικός στον πρόσφατο αγώνα της Μανίλα (Λετονία-Λιθουανία) για την 5η θέση στον κόσμο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!