Η δεύτερη ευκαιρία και το καλοκαιρινό σήριαλ

Η δεύτερη ευκαιρία και το καλοκαιρινό σήριαλ
Η επιστροφή του «ασώτου» και οι μαραθώνιες συζητήσεις με έναν first class αθλητή που απέβησαν άκαρπες απασχολούν τους αιώνιους, παράγοντας διαφορετικά συναισθήματα. Γράφει ο Χρήστος Κιούσης.

Ο Ντίνος Μήτογλου αναρριχήθηκε από την κόλαση της τιμωρίας στο ΟΑΚΑ και το πράσινο ρόστερ αναβαθμίστηκε στη front line. Μια win win κατάσταση για τον Έλληνα power forward και για τους Πράσινους, που βρίσκουν στο πρόσωπό του έναν ποιοτικό Euroleague παίκτη και μάλιστα με ελληνικό διαβατήριο.

Τριετές το συμβόλαιο του Μήτογλου, ενδεικτικό του πόσο θέλει να στεριώσει, να ηρεμήσει και να αφοσιωθεί στο basketball. Ενδεικτικό ίσως και της στήριξης που του πρόσφερε ο Παναθηναϊκός και του πόσο το αναγνωρίζει κι ευγνωμονεί για αυτό ο Ντίνος Μήτογλου.

Συζητούσα το πρωί με τον coach Θόδωρο Ροδόπουλο, στου οποίου την πρότυπη Ακαδημία «Αστέρια» έμαθε τα βασικά και τα προχωρημένα του αθλήματος ο Ντίνος Μήτογλου. «Μπορεί coach να προσφέρει άμεσα στην Εθνική Ομάδα κι έπειτα στον Παναθηναϊκό ο Ντίνος παρά την πολύμηνη τιμωρία;» Η απάντηση του δασκάλου ήταν κατηγορηματική. «Ο Μήτογλου είναι ένας πολύ ικανός παίκτης, ένας πολύ φιλόδοξος χαρακτήρας και είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιαστεί έτοιμος να προσφέρει. Δίνει πολλά θετικά στοιχεία κάτω από το καλάθι, σουτ από μακριά και είμαι βέβαιος, πως έχει δουλέψει για να παρουσιαστεί έτοιμος σε ό,τι του ζητήσουν οι προπονητές του.» Στην ερώτησή μου για το πως θα ήταν καλύτερο να τον διαχειριστούν ο coach Ιτουδης κι ο coach Αταμάν ο Θόδωρος Ροδόπουλος ήταν λακωνικός και δεοντολογικός: «Είναι πολύ ικανοί προπονητές και ξέρουν εκείνοι, τι πρέπει να κάνουν.»

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και ο Ντίνος Μήτογλου δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που έκανε λάθος εκτιμήσεις, έδειξε εμπιστοσύνη σε λάθος ανθρώπους και πήρε λάθος αποφάσεις. Η αθλητική συμπεριφορά και η ωριμότητα που θα δείξει στο εξής, είναι ευθέως ανάλογα του τι αποκόμισε από αυτή τη δυσάρεστη συνθήκη. Αυτή τη δεύτερη ευκαιρία είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το πως θα τη διαχειριστεί. Χαρούμενοι πάντως μπορούν να νιώθουν και οι δύο προπονητές του, ο κόσμος του Παναθηναϊκού και οι φίλαθλοι της Επίσημης Αγαπημένης.

Ο Κώστας Σλούκας και το «Μπεν Χουρ»

Όταν αντιλήφθηκα τον χρόνο που πέρασε ο Κώστας Σλούκας στα γραφεία της Arcadia υπέθεσα ή ότι παρήγγειλαν να φάνε σε μια ωραία ατμόσφαιρα ή ότι βλέπουν κάποια ταινία. Μεγάλη ταινία, από «Μπεν Χουρ» και πάνω. Το τι μπορεί να συζητούσαν 4 ώρες ο αθλητής, οι ιδιοκτήτες και διοικητικά στελέχη χωρίς την παρουσία του προπονητή είναι μάλλον δυσεπίλυτος γρίφος.

Υποθέτει κανείς, αν ήταν ήδη αποφασισμένο να μείνει, σε μισή ωρίτσα θα έκαναν αγκαλιασμένοι δηλώσεις αγναντεύοντας τις κάμερες και την Πλατεία Κλαυθμώνος. Αν πάλι ο Σλούκας είχε ήδη συμφωνήσει με άλλη ομάδα, τα συγκινητικά αντίο κρατούν οπωσδήποτε λιγότερο από μια ώρα.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, δεν ήξεραν η καθεμιά ή και οι δύο πλευρές τι ήθελαν ή δεν ήξεραν πως να το ανακοινώσουν; Τα λεφτά φυσικά θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή η διάρκεια του συμβολαίου αλλά για τέσσερις ώρες; Οποιαδήποτε άλλα ζητήματα, όπως ο χρόνος και ο ρόλος συμμετοχής ήταν προφανώς αδύνατον να συζητηθούν χωρίς τον προπονητή παρόντα.

Υπάρχει βέβαια το ρητό, «το μοναστήρι να ‘ναι καλά» αλλά δεν είναι κι όλοι οι καλόγεροι ίσα κι όμοια. Η ποιότητα των ανθρώπων κρίνεται και στις δύσκολες αποφάσεις και στους αποχαιρετισμούς. Κανείς δεν είναι εχθρός κανενός, κανείς δεν είναι αχάριστος. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο blog, θέμα διάθεσης επικοινωνίας ήταν κι αφού ο Σλούκας έμεινε στα γραφεία της Arcadia για τέσσερις ώρες, τουλάχιστον έδειξε, πως διάθεση να επικοινωνήσει είχε. Απέμενε στο επόμενο ραντεβού να δούμε, ποια η διάθεση της άλλης πλευράς, που δεν νομίζω ότι ήταν οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού. Και τελικά επόμενο ραντεβού, μαραθώνιο τουλάχιστον, δεν υπήρξε ποτέ. Ο Κώστας Σλούκας δεν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό, κατά τη γνώμη μου όχι με δική του ευθύνη.

Το παράλογο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι να ψάχνουμε τον καλό και τον κακό και το οπωσδήποτε παράλογο είναι να βαφτίζεται κακός ο Σλούκας. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να ωριμάσουμε στο πλαίσιο του επαγγελματικού αθλητισμού και να μην παρασυρόμαστε από το κλίμα που αυθόρμητα ή υποβοηθούμενα καλλιεργείται στα social media. O Σλούκας σαφώς και πρέπει να ευγνωμονεί τον Ολυμπιακό για όσα έζησε και κέρδισε κι ο Ολυμπιακός οφείλει σεβασμό και χειροκρότημα στον Κώστα Σλούκα μόλις πατήσει στο ΣΕΦ. Τόσο απλά και τόσο ώριμα.

Η επόμενη μέρα του παίκτη φέρνει ή ένα πολύ ωραίο ταξίδι ή ένα ταξίδι σε έναν πολύ ωραίο τύπο. Ακούγεται ευχάριστο δίλημμα σε μένα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.