Μονακό - Παναθηναϊκός 84-70: Κατάρρευση στο Πριγκιπάτο

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την 6η σερί του ήττα στην Euroleague καθώς δεν άντεξε στο Πριγκιπάτο απέναντι στη Μονακό η οποία και επικράτησε με 84-70.

Μέχρι και τα μέσα της 3ης περιόδου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε η αναμέτρηση στο Πριγκιπάτο. Ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικός με το σκορ στο 51-51 αλλά έκτοτε ήρθε η ολική κατάρρευση.

Με επιμέρους 28-8 (!) σε διάστημα 10 λεπτών, η Μονακό βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο +20 υπογράφοντας τη νίκη... τετράδας. Αντίθετα αυτή ήταν η 6η σερί ήττα για τους «πράσινους» στην Euroleague, οι οποίοι έχουν να γευτούν τη χαρά της νίκης από τις 26 Ιανουαρίου.

Ο Παναθηναϊκός είχε καλές επιλογές για 25 λεπτά αλλά έκτοτε γύρισε ο διακόπτης στο «off» και έπαιξε κακό μπάσκετ. Φυσικά η ποιοτικότατη Μονακό εκμεταλλεύτηκε την «πράσινη» κατάρρευση και έφτασε στην εύκολη, σύμφωνα με την εξέλιξη του ματς, επικράτηση.

Ο... πάλαι ποτέ, έστω και χωρίς να αγωνιστεί ποτέ σε κάποιο ματς, παίκτης του Παναθηναϊκού, Άλφα Ντιαλό, ήταν και ο καλύτερος του ματς έχοντας 18 πόντους με 3/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 8 ριμπάουντ, ενώ άλλους 18 πόντους με 4/6 τρίποντα μέτρησε ο Τζόρνταν Λόιντ.

Από τον Παναθηναϊκό προσπάθησε ο Πονίτκα (11π., 6ριμπ.), ο Μπέικον (10π., 4/11 σουτ) είχε μόνο ένα πεντάλεπτο ξέσπασμα και τίποτε περισσότερο, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο «εξαφανίστηκε» τελείως ο Ματ Τόμας ο οποίος είχε δώσει λύσεις στο πρώτο μισό του αγώνα.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός άρχισε να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην άμυνα μετά το πρώτο δίλεπτο του αγώνα ενώ παράλληλα είχε και περιορισμένες λύσεις στην επίθεση καθώς έπαιρνε σκορ μόνο από τον Ματέους Πονίτκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε πετύχει τους 8 από τους 10 πρώτους πόντους της ομάδας του (σ.σ. και μάλιστα συνεχόμενοι μετά το πρώτο καλάθι του Λι) ωστόσο δεν έχασε την επαφή με το σκορ καθώς ήταν σε απόσταση μίας κατοχής από τη Μονακό (13-10 στο 5' και 16-13 στο 7'). Παρόλα αυτά ο Ντιαλό ήταν η «απάντηση» στον Πονίτκα, ενώ για ένα ακόμη ματς ο Μπέικον έμοιαζε να ήταν εκτός κλίματος αγώνα. Οι Μονεγάσκοι βρέθηκαν στο +7 (21-14) αλλά στην τελευταία κατοχή του Παναθηναϊκού η μπάλα κυκλοφόρησε εξαιρετικά και ο Γκριγκόνις με τρίποντο έκλεισε την πρώτη περίοδο με το σκορ στο 21-17. Ένα διάστημα όπου οι «πράσινοι» είχαν 2/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα αλλά και 4 λάθη, ενώ η Μονακό 4/7 δίποντα, 4/9 τρίποντα και 3 λάθη.

Στη συνέχεια ο «πονοκέφαλος» μεταφέρθηκε στο μαρκάρισμα του Τζόρνταν Λόιντ, ο οποίος είχε πάρει τη σκυτάλη από τον συμπαίκτη του και με συνεχόμενα σουτ από την περιφέρεια έφερε την ομάδα του στο +9 (31-22) με 11 πόντους και 4/4 εντός παιδιάς. Οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να απειλήσουν μόνο από την περιφέρεια και κάπως έτσι η Μονακό έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (35-25) ενώ προηγήθηκε και με +12 πόντους (42-30) στο 17'. Από εκείνο το σημείο και μετά η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έβγαλε συνεχόμενες άμυνες και με σερί 6-0 από τρίποντα των Λι και Τόμας έκλεισε το ημίχρονο στο 42-36.

Ο Τόμας πρόσφερε βοήθειες στην επίθεση έχοντας στο πρώτο μισό του αγώνα 9 πόντους με 1/1 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 1/2 βολές, ενώ οι Πονίτκα και Γκριγκόνις είχαν προσθέσει από 8 και 6 πόντους αντίστοιχα. Για τη Μονακό οι Ντιαλό και Λόιντ είχαν σημειώσει από 11 πόντους ο καθένας έχοντας στο σύνολο 2/2 δίποντα και 6/8 τρίποντα! «Ζημιά» στον Παναθηναϊκό είχαν κάνει τα 8 επιθετικά ριμπάουντ των γηπεδούχων όπως επίσης και τα 8 λάθη στα οποία υπέπεσε η ελληνική ομάδα, αν και είχε καλά ποσοστά με 5/8 δίποντα και 7/14 τρίποντα.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την αντεπίθεση και στην 3η περίοδο χάρη στην «αφύπνιση» του Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος είχε μείνει στο «μηδέν» στο α' ημίχρονο, έφτασε στο σημείο να σημειώσει 10 μαζεμένους πόντους βοηθώντας τους «πράσινους» να φέρουν το ματς στα ίσια (46-46) στο 23'. Συνολικά το επιμέρους σκορ ήταν 16-4 από τη στιγμή που είχε βρεθεί στο -12 αλλά μετά το 51-51 του 26' ο Παναθηναϊκός παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό της ανατροπής, οι παίκτες έκαναν βιαστικές επιλογές (σ.σ. έχοντας οι «πράσινοι» και την ευκαιρία να προσπεράσουν στο σκορ) και οι γηπεδούχοι ανέκτησαν το προβάδισμα για το 57-51 στο 27' και το 59-53 ένα λεπτό αργότερα. Η 3η περίοδος έκλεισε με τους Μονεγάσκους στο +7 (64-57) έχοντας έως εκείνο το σημείο 15/26 δίποντα, 9/21 τρίποντα και 7/10 βολές, έναντι 12/19 δίποντα των «πρασίνων», 9/18 τρίποντα, 6/10 βολές οι οποίοι πλήρωναν τα 11 λάθη.

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να «αδειάζει» μετά την προσπάθεια του 3ου δεκαλέπτου και ουσιαστικά είχε αρχίσει να παραδίδει το πνεύμα του στο παρκέ. Αυτό αποτυπώθηκε στα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, όπως επίσης και στις βιαστικές επιλογές στην επίθεση οι οποίες οδηγούσαν στο εύκολο λάθος. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να εκτοξευθεί για πρώτη φορά στο +14 για τη Μονακό (71-57) και αυτό λόγω της αδυναμίας που υπήρχε στην επίθεση μένοντας στο «μηδέν» για περισσότερα από τέσσερα λεπτά. Ο Παπαγιάννης σκόραρε στο 35' τους πρώτους πόντους των «πρασίνων» στην τελευταία περίοδο για το 71-59 ωστόσο ήταν πλέον αργά. Οι «πράσινοι» είχαν «αδειάσει» σωματικά και ψυχικά και κάπως έτσι η Μονακό έστειλε την διαφορά με συνοπτικές διαδικασίες στο +20 (79-59) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 15-2 σε διάστημα επτά λεπτών.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μονακό κέρδισε 14 νέες κατοχές στο ματς, πίεσε τον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να αναγκάσει τους παίκτες του να υποπέσουν σε 18 λάθη και από τη στιγμή που είχε περισσότερες και πιο ποιοτικές λύσεις φρόντισε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης.

MVP: Ο Άλφα Ντιαλό ήταν ο καλύτερος του παρκέ με 18 πόντους έχοντας 3/3 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Πολύ καλό ματς από τους Τζόρνταν Λόιντ (18π., 2/3δίπ., 4/6τρ., 2/2β.,) και Έλι Οκόμπο (12π., 4ασ.)

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Ντέρικ Γουίλιαμς ναι μεν προερχόταν από τραυματισμό, αλλά ήταν... αλλού για αλλού σε αυτό το ματς έχοντας 4 λάθη, κακές άμυνες και σε γενικές γραμμές καθόλου καλή παρουσία στο ματς. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπέικον παρά το καλό του πεντάλεπτα στις αρχές του β' ημιχρόνου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Παναθηναϊκός – Μονακό 80-83

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το επιμέρους 28-8 της Μονακό μετά το 51-51 στα μέσα της 3ης περιόδου με το οποίο εκτόξευσε τη διαφορά στο +20 «καθαρίζοντας» με την υπόθεση της νίκης.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 14 επιθετικά ριμπάουντ της Μονακό και τα 18 λάθη του Παναθηναϊκού.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καθόλου καθαρό μυαλό από το 25' και μετά, βιάστηκε να προηγηθεί κάνοντας κάκιστες επιθέσεις και αντί να φέρει ολοκληρωτικά το ματς στα μέτρα του όπως φρόντισε στην 3η περίοδο, η Μονακό μετέτρεψε το ματς σε... τυπική διαδικασία.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 42-36, 64-57, 84-70.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.