Ολυμπιακός: Μάρτη μήνα κι έχει κερδίσει το δικαίωμα να χάνει

Ολυμπιακός: Μάρτη μήνα κι έχει κερδίσει το δικαίωμα να χάνει
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την ήττα στο Μιλάνο και το μεγάλο επίτευγμα του Ολυμπιακού σε βραδιές που τίποτα δεν λειτουργεί καλά στο παρκέ.

Κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό. Θα ήταν εκτός κάθε λογικής ο Ολυμπιακός να συνέχιζε αήττητος μέχρι το τέλος της regular season. Μεταξύ μας θα ήταν και άκρως επικίνδυνο αφού μερικές φορές κάποιες ήττες σε βοηθούν να προχωρήσεις λίγο καλύτερα. Ειδικά όταν έχεις φροντίσει όπως οι «ερυθρόλευκοι» να έχουν πανηγυρίσει ήδη 18 φορές και να παραμένουν στην κορυφή της Euroleague.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του παραμένουν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και μετά το «εικοσάρικο» στο Μιλάνο. Στο δικό μου μυαλό η ομάδα αν μείνει υγιής μέχρι το φινάλε θα κάνει σπουδαία πράγματα και μετά το «εικοσάρικο» στο Μιλάνο.

Ο Ολυμπιακός είναι τόσο καλός που έχει κερδίσει Μάρτη μήνα το δικαίωμα να χάνει. Οι μέρες που μετά από εφτά σερί νίκες, ακολουθούσε ήττα και ξεσπούσε χαμός με αλόγιστη κριτική έχει περάσει. Κι αν το καλοσκεφτούμε, αυτό αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα της ομάδας. Φυσικά θα υπάρξουν κι οι εξαιρέσεις. Τα «σαλιγκάρια» που μαζί με τη βροχή της Αθήνας θα βγουν και θα κράξουν ζητώντας Ντόρσεϊ, σέντερ και.... εξτρέμ. Ωστόσο ακόμη κι αυτοί ελάχιστοι είναι πλέον.

Στο Μιλάνο δε λειτούργησε τίποτα και αυτό κατά μία έννοια είναι καλό. Δηλαδή αν είναι να χάσεις ας χάσεις με τα πάντα να έχουν πάει στραβά μαζεμένα σε ένα παιχνίδι.

Χωρίς συγκέντρωση, θύμισε τένις

Κρατηθείτε. Η Αρμάνι σκόραρε 31 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού. Δεν χρειάζεται καμία περεταίρω ανάλυση κανονικά.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς συγκέντρωση. Η αλήθεια είναι πως Ελληνες και ξένοι είναι συγκλονισμένοι από το δυστύχημα στα Τέμπη, όπως όλη η χώρα. Το σκέφτονται συνέχεια, το συζητούν συνέχεια, βλέπουν φωτογραφίες συνέχεια. Θα ήταν παρά φύση να μην επηρεαστεί η παρουσία τους στο παρκέ.

Η έλλειψη συγκέντρωσης έφερε πολλά λάθη. Στο τένις ο παράγοντας «αβίαστα λάθη» καθορίζει αποτελέσματα στα κορτ. Οι Πειραιώτες ολοκλήρωσαν με 19 λάθη, αριθμό σπάνιο για φέτος και το χειρότερο ήταν πως αρκετά εξ αυτών ήταν αβίαστα. Να πίεζε η Αρμάνι μέχρι σκασμού, να το καταλάβω όμως αυτοί έδιναν τη μπάλα στα χέρια των γηπεδούχων.

Φαλ

Η μπάλα «κόλλαγε» στην επίθεση

Το σήμα κατατεθέν της φετινής ομάδας είναι η κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση. Στο Μιλάνο δεν την πήρε στις αποσκευές του ο Ολυμπιακός. Η μπάλα στην επίθεση «κόλλαγε», μετά από καιρό παρατηρήθηκε το φαινόμενο του over dribbling. Συνήθως η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ευστοχία από μακρινή απόσταση. Το 8/22 δεν είναι άσχημο ποσοστό, αλλά δεν ήταν και αυτό που θα απελευθέρωνε κάπως την επιθετική λειτουργία.

Από την άλλη όμως και με εξαίρεση δύο φάσεις του Μπλακ, η επίθεση δεν κέρδισε κάτι από τα σέντερ της. Ο Φαλ τον τελευταίο καιρό βγάζει μία αδυναμία να τελειώσει φάσεις στο low post κι ας έχει βάλει πλάτη κοντύτερο αντίπαλο. Τον δυσκολεύει αυτό γιατί δεν διαθέτει την απαραίτητη δύναμη στα πόδια και ο αμυντικός του έχοντας χαμηλώσει το κέντρο βάρους του σώματός του δεν τον αφήνει να γυρίσει.

Ο Μπολομπόι έκανε σέντρες σουτ, έκοβε σε λάθος χρόνο μετά το pick 'n' roll και πήδαγε σε λάθος χρόνο στις πάσες πάνω από τη στεφάνη. Για πρώτη φορά νομίζω φέτος, κανένα «πεντάρι» δε βοήθησε.

Μπάρον

Βρέθηκε παίκτης που κέρδισε τον Γουόκαπ

Η άμυνα του Ολυμπιακού δεν κινήθηκε στα συνηθισμένα της στάνταρ. Δεν ήταν κακή, αλλά δεν ήταν και αυτή που σε πιάνει από το λαιμό και δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Για πρώτη φορά αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα στα μετόπισθεν ο Γουόκαπ. Ο Μπάρον τον κέρδισε κατά κράτος. Εννοείται και ο Γουόκαπ έχει το δικαίωμα να έχει πρόβλημα στην πίσω πλευρά του γηπέδου.

Και να έλεγε κανείς πως δεν πάλεψε... Εσπαγε δυναμικά τα σκριν, ακολουθούσε όσο μπορούσε «σκιά» τον Μπάρον όμως ο γκαρντ της Αρμάνι βρήκε αυτά τα ελάχιστα εκατοστά που αρκούν σε κορυφαίους σουτέρ να βρει το πάτημα που ήθελε και να αποκτήσει σύνδεση με το καλάθι.

Για να μην το χρεώνω αποκλειστικά στον Γουόκαπ, ευθύνη έχει και ο παίκτης της δυνατής πλευράς, αυτός που μαρκάρει τον πασέρ ο οποίος αφενός οφείλει με τα χέρια του να δυσκολέψει την πάσα και αφετέρου μόλις έπιανε τη μπάλα ο Μπάρον στα χέρια του να έκανε ένα jump to the ball και να του έβαζε την αμφιβολία στο μυαλό του.

Στο πρώτο ημίχρονο δε λειτούργησαν καλά και οι αλλαγές στην άμυνα με αποτέλεσμα η Αρμάνι να διαβάζει το υψομετρικό mismatch κοντά στο καλάθι και να σκοράρουν οι ψηλοί της με ευκολία.

ΥΓ: Αν χάνεις από ομάδα που δεν θα ισοβαθμήσεις και μετά από εφτά διαδοχικές νίκες, καλύτερα να γίνει με 20 πόντους παρά με 6-7. Φέρνει μία μικρή αναθεώρηση των πραγμάτων.

ΥΓ 2: Νίκη με Μπαρτσελόνα την Τρίτη θα δώσει το πλεονέκτημα της έδρας στον Ολυμπιακό κατά 99%.

ΥΓ 3: Προτιμώ να πενθώ στη σιωπή. Ποτέ δε μου άρεσε να προβάλλω στα social media τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε τραγικά γεγονότα όπως αυτό στα Τέμπη. Δεν είμαι αρμόδιος να γνωρίζω, δεν έχω τις γνώσεις για να κατηγορώ με το δάχτυλο μου και είμαι νάνος σε σχέση με τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.