Μονακό-Βιλερμπάν 87-75: Κερδίζει και στην κακή της μέρας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μονακό επικράτησε (87-75) και στον δεύτερο εμφύλιο με τη Βιλερμπάν για την Euroleague έχοντας χέρι... αλφάδι από τη γραμμή των ελεύθερων βολών φτάνοντας στις 15 νίκες.

Η Μονακό έκανε αγγαρεία και η δε Βιλερμπάν… απλά δεν μπορούσε. Αυτό έγινε εν ολίγοις στο πριγκιπάτο όπου η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς πρόσθεσε μία ακόμη νίκη στο σακούλι διατηρώντας τις ελπίδες της για την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη τετράδα. Η Βιλερμπάν αγωνίστηκε δίχως τους ΝτεΚολό, Καχούντι και κρίνοντας από τα δέκα κλεψίματα που μέτρησε, προφανώς είχε διάθεση, αλλά όχι και τον τρόπο.

Ο αγώνας

Η θέση ισχύος της Μονακό φάνηκε από το ξεκίνημα του αγώνα, από την άνεση που την χαρακτήρισε στο τρόπο παιχνιδιού (17-9, 5’) αλλά και την ευκολία με την οποία έφτανε στο καλάθι της Βιλερμπάν. Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο του ρυθμού, πολυφωνία στην επίθεση και συνέπεια στην άμυνα (28-21, 10’).

Τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου εξελίχθηκαν σε προσωπική κόντρα μεταξύ Τζόρνταν Λόιντ και Ντέιβιντ Λάιτι αλλά αυτή δεν άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα (42-30, 15’). Η Βιλερμπάν «μάτσαρε» την αθλητικότητα της Μονακό αλλά δεν κατάφερε να κατεβάσει τη διαφορά (50-40ημ.) ίσως γιατί λειτούργησε επιπόλαια στην transition επίθεση, σίγουρα δεν την ανάγκασε να «χαλάσει» τα ποσοστά ευστοχίας της καθώς οι γηπεδούχοι είχαν 63.6% στα δίποντα και 55.6% στα τρίποντα.

Ο Λόιντ διατήρησε τον τίτλο της ασφαλέστερης επιθετικής λύσης για τη Μονακό και στο τρίτο δεκάλεπτο (63-50, 25') όπως η Βιλερμπάν παρέμεινε επιπόλαιη στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και στο τελείωμα των φάσεων. Βλέποντας όμως τους γηπεδούχους να λειτουργούν επιπόλαια στην επίθεση, βρήκε τον τρόπο να μειώσει τη διαφορά (65-57, 28') με πρωταγωνιστές τους Ντιόπ, Τάιους. Η 3η περίοδος έκλεισε με διαδοχικά καλάθια του Ομπάσοχαν τα οποία μείωσαν τη διαφορά στα επίπεδα ων τεσσάρων πόντων (67-63, 30').

Ο Μοτεγιούνας ήταν επιδραστικός στο παιχνίδι της Μονακό (75-64, 33'), ειδικά στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου, αλλά οι γκαρντ της γαλλικής ομάδας συνέχισαν να υστερούν σε δημιουργία, είχαν κακές αποφάσεις στην επίθεση. Τίμημα δεν υπήρξε γιατί και η Βιλερμπάν έδειξε ανήμπορη να αντιστρέψει την εις βάρος της κατάσταση (80-70, 37'). Τρία διαδοχικά άστοχα του Μποστ κι ένα εύστοχο από τον Οκόμπο έριξαν τους τίτλους τέλους στον αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 28-21, 50-40, 67-63

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Μάλλον στην ψυχολογία των δύο ομάδων καθώς η Βιλερμπάν δεν πίστεψε στη νίκη ακόμη κι όταν πλησίασε αρκετά αλλά και στο γεγονός ότι η Μονακό άντλησε αρκετούς πόντους από τη γραμμή των βολών.

Ο MVP: Ο Τζόρνταν Λόιντ ήταν ο πιο συνεπής παίκτης της Μονακό στην επίθεση έχοντας σταθερή απόδοση στη διάρκεια του αγώνα και εξαιρετικό ποσοστό στο τελείωμα των φάσεων.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Άλφα Ντιαλό έκανε καλά τη δουλειά του, όπως και ο Ντονάτας Μοτεγιούνας.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Απόντος του ΝτεΚολό η Βιλερμπάν περίμενε περισσότερα από τον Μποστ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το ποιοτικό επίπεδο του αγώνα ήταν αρκετά χαμηλό. Η Μονακό είχε αφ' υψηλού συμπεριφορά και η δε Βιλερμπάν έπαιξε γνωρίζοντας ότι ήταν δύσκολο να νικήσει.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η μεγάλη διαφορά στα φάουλ (17-29) μεταξύ των δύο ομάδων και ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Μονακό είχε το μπόνους των βολών από νωρίς και τελείωσε το παιχνίδι έχοντας περάσει 35 φορές από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μονακό είχε επικρατήσει με 75-84 και στον αγώνα του πρώτου γύρου αν και αυτό έχει μικρή σημασία γιατί δεν τίθεται ζήτημα ισοβαθμίας λόγω των αντίθετων βίων των δύο ομάδων.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μονακό πάτησε στην ανώτερη ποιότητά της και είχε την ψυχολογία του αγώνα. Κι όταν είχε πρόβλημα, έπαιρνε πόντους από τη γραμμή των βολών όπου τελείωσε το παιχνίδι με 26/35 προσπάθειες. Η Βιλερμπάν είχε θέληση αλλά υστέρησε σε ποιότητα και της έλειψε αρκετά ο Νάντο ΝτεΚολό.

Monaco Asvel stats

Monaco Asvel stats

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.