Τα αποθέματα της κηροζίνης

Τα αποθέματα της κηροζίνης

Τα αποθέματα της κηροζίνης
Ο Νίκος Παπαδογιάννης είδε τον Ολυμπιακό να αγγίζει το τέλειο και πιστεύει ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έζησε βραδιά ευτυχίας.

Το άρωμα της καταιγίδας πλημμύρισε το ΣΕΦ από το 2ο λεπτό κιόλας: ο Ολυμπιακός, που σε κάθε παιχνίδι μπαίνει με μαχαίρι στα δόντια και προκαλεί ασφυξία στον αντίπαλο με την άμυνά του, σε αυτό το παιχνίδι μπήκε με τα χέρια λυμένα και στην απέναντι άκρη του γηπέδου. Τρία σουτ, τρία τρίποντα, από τρεις διαφορετικούς παίκτες: Κάνααν, Ουόκαπ, Βεζένκοφ, καλώς τα τα παιδιά, 9-0.

Ο Τόμας Ουόκαπ μοίρασε 5 ασίστ πριν συμπληρωθεί πεντάλεπτο, ο Κώστας Παπανικολάου πρόσθεσε το δικό του σουτ, ο Ταρίκ Μπλακ πήρε από τον Μουσταφά Φαλ τη σκυτάλη των καρφωμάτων, ο Κώστας Σλούκας παρέλαβε τη μπαγκέτα του μαέστρου, το τέλος της α’ περιόδου βρήκε τους Πειραιώτες στις 11 ασίστ (περισσότερες απ’ όσες μοίρασε ο Παναθηναϊκός σε 45 λεπτά χθες), στα 6/9 τρίποντα και στο +16 επί της αποσβολωμένης Βίρτους.

«Το στοίχημα για εμάς ήταν να μπούμε στο παιχνίδι με ένταση», είπε στην ανάπαυλα ο Κώστας Σλούκας, με το μυαλό του στο βαρύ πρόγραμμα και στα απόνερα του εγχώριου ντέρμπι. Ότι η αναμέτρηση-σκόπελος με τη Βίρτους θα εξελισσόταν σε βραδιά των ρεκόρ για τον Ολυμπιακό, ελάχιστοι από αυτούς που γύρισαν την πλάτη στον Μέσι για χατίρι του Μπολομπόι το υποψιάζονταν.

Το ...Moυντιαλικό μπάσκετ του αποψινού Ολυμπιακού, δεν χρειάζεται να το υπεραναλύουμε και να το λεπτολογούμε, άγγιξε το τέλειο. Η μπάλα κυκλοφορούσε με ταχύτητα αστραπής, τα τρίποντα μπήκαν επειδή εκτελέστηκαν χωρίς χέρι μπροστά στο πρόσωπο, οι επιλογές ήταν σωστές και ψύχραιμες, η άμυνα δούλεψε καλά χωρίς να ζοριστεί πολύ, οι παγκίτες έκαναν τη δουλειά των βασικών εξίσου αποτελεσματικά: 76% στα δίποντα (από 11/12 στο πρώτο ημίχρονο), 18 τρίποντα σε 32 απόπειρες, 33 ασίστ, 11 κλεψίματα, 25 κερδισμένες βολές, +8 ριμπάουντ, διαφορά που άγγιξε το +30 από το πρώτο ημίχρονο κιόλας.

Η Βίρτους του Τεοντόσιτς, του Σενγκέλια και του Χάκετ είχε εικόνα μικτής παλαιμάχων, αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό έργο του υπερηχητικού Ολυμπιακού. Ο Ίφε Λούντμπεργκ έμοιαζε περισσότερο με τον πατέρα του, παρά με τον εκρηκτικό γκαρντ της ΤΣΣΚΑ. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο στον πάγκο ασφαλώς θα αναπολούσε τις χαλεπές βραδιές του Βερολίνου, με τα ατίθασα νιάτα των Ισπανών καμικάζι που τον οδήγησαν ξανά στον θρόνο της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός, στο μεταξύ, έκαιγε κηροζίνη και άφησε και μπόλικα αποθέματα στο ρεζερβουάρ του: ο Σάσα Βεζένκοφ χρειάστηκε 15:51 για να βάλει τους 19 πόντους του, ο Τόμας Ουόκαπ μοίρασε 8 ασίστ σε 17:55, ο Κώστας Σλούκας έγραψε 8+7 σε 16 σκάρτα λεπτά συμμετοχής, ο Παπανικολάου με τον Λαρεντζάκη μοίρασαν το εικοσάλεπτο στα δύο, ο Φαλ έμεινε στο παρκέ 17:32 και πρόφτασε να πετύχει 15 πόντους.

Οι μεταγραφές που αμφισβητούνται κατά κόρον από τους παντογνώστες των social media και όχι μόνο, Κάνααν και Πίτερς, ήταν πρώτοι σε χρόνο συμμετοχής και από τους πρώτους σε απόδοση. Και οι 12 παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα σκόραραν, και οι 12 μάζεψαν ριμπάουντ, και οι 12 έδωσαν ασίστ, ενώ 9 από αυτούς έκλεψαν τουλάχιστον μία μπάλα. Πόσοι «ερυθρόλευκοι» τελείωσαν το ματσάκι κάθιδροι; Σχεδόν κανένας. Βραδιά ευτυχίας για τον προπονητή.

Το φινάλε της 12ης αγωνιστικής, το ξεκίνημα της επόμενης «διαβολοβδομάδας» αν προτιμάτε, βρήκε τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στην πρώτη τετράδα, προσπερνώντας στην ισοβαθμία της 3ης θέσης τόσο τη Μπαρτσελόνα όσο και τη Ρεάλ. Η εντός έδρας ήττα από τη Βαλένθια παραμένει μοναδική στραβοτιμονιά, σε μία πορεία που ελάχιστοι τολμούσαν να οραματιστούν.

Ο μήνας που κυλάει, ωστόσο, κρύβει υφάλους ικάνους να μπάσουν στο σκάφος νερά: Φενέρμπαχτσε στο Φάληρο την ερχόμενη Τρίτη, Βιλερμπάν στη Γαλλία αμέσως μετά, ντέρμπι φίλων με τον φορμαρισμένο Ερυθρό Αστέρα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Παναθηναϊκός εκτός έδρας λίγο πριν την Πρωτοχρονιά. Οι φανατικοί απαίτησαν εν χορώ νίκη στο ΟΑΚΑ, αφού η αντεπίθεση του «αιώνιου αντιπάλου» και το παρ’ ολίγον στραπάτσο του Φαλήρου φέρνουν μαζί τους κάποιο είδους δυσθυμίας.

Του Δεκέμβρη οι εννιά, πάντως, μας παρουσίασαν -όχι χιονιά, αλλά- τον καλύτερο Ολυμπιακό των τελευταίων ετών, σε ένα σουαρέ γεμάτο με πυροτεχνήματα. Οι 117 πόντοι αποτελούν ρεκόρ 15ετίας στην Euroleague, όχι μόνο για τους «κόκκινους», αλλά για όλες τις ομάδες. Για τις ασίστ, θα σας πω μόλις κατορθώσω να τις μετρήσω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.