Η βραδιά των ευχαριστιών

Η βραδιά των ευχαριστιών

Η βραδιά των ευχαριστιών
Ο Νίκος Παπαδογιάννης υπενθυμίζει στους βιαστικούς ότι το κλίμα στην Euroleague μπορεί να αλλάξει μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας.

Tο αύριο του φετινού Παναθηναϊκού παραμένει νεφελώδες και αβέβαιο, αλλά η αποψινή νίκη επί της Βίρτους ήταν μία καρτ-ποστάλ από το χθες: από την εποχή όπου η έδρα έδινε το κάτι παραπάνω για να σπάνε οι ισοπαλίες, ενώ οι παίκτες-προσωπικότητες όρθωναν το ανάστημά τους μπροστά στην ήττα και την έδιωχναν από τα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός που νίκησε τη Βίρτους δεν ήταν τέλειος, δεν ήταν καν πολύ καλός. Κατά διαστήματα, μάλιστα, στο πρώτο ημίχρονο, η εικόνα του έφερνε απελπισία. Είχε όμως τους μπροστάρηδες, τη διακαή επιθυμία, τα μεγάλα σουτ, το ειδικό βάρος, απέναντι σε έναν αντίπαλο καμωμένο από χρυσάφι. Ο πολύς Μπελινέλι, που είδε όλο το ματς από τον πάγκο της άλλοτε Κίντερ, θα έπαιρνε 30 λεπτά συμμετοχής και δυο ντουζίνες σουτ αν φορούσε τα πράσινα του Παναθηναϊκού.

«Ήταν και τυχερός ο αντίπαλός μας», δήλωσε στο τέλος ο Σέρτζιο Σκαριόλο, που έμοιαζε πελαγωμένος μακριά από τους Ισπανούς συνεργάτες που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στο Ευρωμπάσκετ. Και εννοούσε το …πέναλτι που έχασε προ κενής εστίας ο Γάλλος σέντερ Ζαϊτέ, στη φάση που θα μπορούσε να δώσει τη νίκη στη Βίρτους (στο 74-76, με το ρολόι να τρέχει στα 00.30).

Ναι μεν, σινιόρε, αλλά την τύχη του τη γεννάει αυτός που αρνείται να παραδοθεί και που μεταδίδει αυτή την αύρα και στον αντίπαλο. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός στην τελική ευθεία του αγώνα, έδινε την εντύπωση ότι εύκολα ή δύσκολα ή πολύ δύσκολα θα την έβρισκε την άκρη. Η Βίρτους σας, πάλι, μύριζε μούχλα.

Το νικητήριο τρίποντο το πέτυχε στην παράταση ο Ντέρικ Ουίλιαμς (86-85 στα 16 δευτερόλεπτα), αλλά το χεράκι τους στη φάση το έβαλαν σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του: ο Ντουέιν Μπέικον που μάζεψε όλη την άμυνα γύρω του προσπαθώντας να κερδίσει βολές, ο Γιώργος Παπαγιάννης που έσπευσε πρώτος και γράπωσε την αδέσποτη μπάλα, ο Πάρις Λι που είχε το καθαρό μυαλό να πασάρει δεξιά του ενώ είχε και ο ίδιος μισάνοιχτο ορίζοντα.

Αμέσως μετά, οι «πράσινοι» αμύνθηκαν σαν πεινασμένα σκυλιά απέναντι στον Τεοντόσιτς και δεν τον άφησαν να σηκωθεί για το σουτ της νίκης, ούτε καν από τα 15 μέτρα. Το «θέλω» τον παικτών του Παναθηναϊκού στο φινάλε γέμισε το γήπεδο και έκοψε τον βήχα των Ιταλών, που έχασαν τη νίκη αν και την αγκάλιασαν δύο φορές: 74-76 στην κανονική διάρκεια με το τρίποντο του Τεόντοσιτς, 80-83 και 83-85 στην παράταση με Χάκετ και Λούντμπεργκ.

Στη φάση που στην κοιτίδα της διαιτητολαγνείας θα συζητηθεί μέχρι ναυτίας, ο Δανός της Βίρτους έκανε επιθετικό φάουλ αλα-Γκάλη στον Ουίλιαμς. Σωστό σφύριγμα μεν, που δεν το ακούς συχνά στα γήπεδα δε. Ιδίως από διαιτητές που κατηγορούνται ως βαλτοί για να χαντακώσουν μία τον Παναθηναϊκό, μία τον Ολυμπιακό, όποιον τέλος πάντων ταιριάζει στη μανία καταδίωξης των φανατικών.

Οι «πράσινοι» μπήκαν στο γήπεδο σαν επηρεασμένοι από το ρεζιλίκι της Κωνσταντινούπολης και δικαίωσαν τη θεωρία που τους θέλει να έχουν ως βασικό εφόδιο το ένστικτο της επιβίωσης. Ο απίστευτος αριθμός των επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στα τελευταία 4-5 δευτερόλεπτα με έκανε να αναζητώ πρόσβαση στα analytics του αγώνα, αλλά υπήρξε ένα στοιχείο που κράτησε τα μπόσικα: μόλις 7 λάθη παθητικό σε 45 λεπτά αμφίρροπης μάχης. Τα σουτ γίνονταν in extremis, αλλά τουλάχιστον η μπάλα έμεινε μακριά από τις δαγκάνες του αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός έδινε την εντύπωση ότι έψαχνε ένα σχήμα, μία συγκυρία μάλλον, ιδανική για να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του. Την ευκαιρία που έψαχνε που βρήκε όταν ο Σκαριόλο έριξε στο παιχνίδι τον Τεόντοσιτς για να δώσει ανάσες στον βασικό Ίφε Λούντμπεργκ.

Ο παλιόφιλος Μίλος ήταν εύστοχος στα σουτ που του έδωσε η άμυνα, αλλά ο Ντέγιαν Ράντονιτς και οι δύο γκαρντ του Παναθηναϊκού τον σημάδεψαν ανελέητα και εκμεταλλεύτηκαν άψογα τα 7-8 λεπτά της παρουσίας του στο παρκέ. Η βουτιά-κλέψιμο του Νέιτ Ουόλτερς στα πόδια του Σέρβου ήταν όλος ο αγώνας συμπυκνωμένος σε μερικά δευτερόλεπτα.

Ο άσφαιρος Μπέικον πήγε στον πάγκο και άφησε ζωτικό χώρο στον Ντέρικ Ουίλιαμς και το 38-45 έγινε 62-55 στο άψε σβήσε, μολονότι σκόραραν μόνο τρεις «πράσινοι» στην γ’ περίοδο: Λη, Ουόλτερς, Ουίλιαμς. Ο ρυθμός έγινε λιγότερο υπνωτικός, οι Ιταλοί έχασαν τη σιγουριά τους, η εξέδρα μπήκε στην εξίσωση, ο Γκουντάιτις πρόσφερε το χαμαλίκι, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση.

Τα αμερικανάκια του Παναθηναϊκού τελείωσαν τη δουλειά και θα περάσουν χαμογελαστά αύριο τη Μέρα των Ευχαριστιών μαζί με μανάδες και συζύγους, ευγνωμονώντας στους θεούς του μπάσκετ για το χαμένο λέι-απ του Ζαϊτέ, τη «βόμβα» του Ουίλιαμς, το έμμεσο τρίποντο του Μπέικον, το φάουλ του Λούντμπεργκ.

Με δύο νίκες μέσα στη διαβολοβδομάδα, επί της Βίρτους απόψε και επί της Βιλερμπάν την Παρασκευή, ο Παναθηναϊκός θα ξεκολλήσει από το υπόγειο της βαθμολογίας και θα πορευτεί με αισιοδοξία στα «κοκκινοπράσινα» ντέρμπι που πλησιάζουν ολοταχώς. Το κλίμα, στην Euroleague, μπορεί να αλλάξει από χαμηλό βαρομετρικό σε εύκρατο μέσα σε μερικές μέρες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.