Ρεάλ - Ολυμπιακός: «Μάχες» αέρος-αέρος στη Μαδρίτη!

Ρεάλ - Ολυμπιακός: «Μάχες» αέρος-αέρος στη Μαδρίτη!
Ρεάλ Μαδρίτης και Ολυμπιακός διαθέτουν δύο από τις πληρέστερες γραμμές ψηλών στην EuroLeague και το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat ρίχνει ενδελεχή ματιά πριν το συναπάντημά τους για την 3η αγωνιστική.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης θα... διασταυρώσουν από νωρίς τα ξίφη τους. Το μόνο που αλλάζει είναι το σκηνικό, αφού την περσινή σεζόν η 2η αγωνιστική έβγαλε τη «βασίλισσα» στο ΣΕΦ, ενώ τώρα η μεταξύ τους «μονομαχία» μεταφέρεται στη Μαδρίτη.

Ο Πάμπλο Λάσο ξεκίνησε εκείνη την αναμέτρηση με δίδυμο ψηλών, τους Ταβάρες και Γιαμπουσέλε στο παρκέ, δείχνοντας από νωρίς τον δρόμο στον οποίο θα πορευτεί. Από τον πάγκο μάλιστα ερχόταν και ο Πουαριέ, ακόμα και ως δίδυμο με τον Ταβάρες, συνθέτοντας έτσι την τριάδα στην οποία η Ρεάλ βασίζεται την τελευταία διετία, πληγωμένη από τον τραυματισμό του Άντονι Ράντολφ. Η προσθήκη του Κορνελί δίνει μία έξτρα λύση στον διάδοχό του, Τσους Ματέο που βλέπει τη ρακέτα του θωρακισμένη με κάθε τρόπο.

Από τη δική του πλευρά ο Ολυμπιακός δεν έχει δυναμώσει απλώς, αφού και σε ποσότητα έχει περισσότερες λύσεις στους ψηλούς του, με τις «ενέσεις» ποιότητας, με τους Πίτερς, Μπολομπόι και Μπλακ στο ήδη υπάρχον σύνολο να είναι ολοφάνερες και με γυμνό μάτι, με τις δύο αυτές γραμμές να έρχονται σε μετωπική στη Μαδρίτη (live στο Gazzetta, 21:45).

Η «σκιά» του Ταβάρες και το «πρέπει» του Μπολομπόι

Η παρουσία του Ταβάρες είναι γνωστή ανά τα χρόνια. Ο σέντερ φόβητρο της EuroLeague απλώνει το κορμί του και τα πελώρια χέρια του ώστε να προστατεύσει τη ρακέτα της Ρεάλ. Πράγμα που συνεχίζει να κάνει σε εξαιρετικό βαθμό, όπως φανερώνουν τα νούμερα των αντιπάλων του στο InStat. Ο Ταβάρες επιτρέπει στους αντιπάλους του μόλις 20/43 σουτ γύρω από το καλάθι και 9/23 πέριξ των 5.5 μέτρων.

1
Το shot chart των αντιπάλων του Ταβάρες στα 8 επίσημα παιχνίδια της Ρεάλ

Το σχήμα ωστόσο με τον Πουαριέ δε συμβαδίζει με τα «θέλω» του Ματέο, αφού τουλάχιστον στα 8 επίσημα παιχνίδια της Ρεάλ, Ταβάρες και Πουαριέ έχουν πατήσει ταυτόχρονα παρκέ για μόλις 3:17.

Στην αντίπερα όχθη ο Μπαρτζώκας μπορεί να αντιπαραβάλλει τους Φαλ, Μπολομπόι και Μπλακ, βάθος που δεν είχε πέρσι στη θέση των σέντερ. Φυσικά μονάχα ο Φαλ είναι ο παίκτης που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Ταβάρες σε άμυνα και επίθεση ελέω της σωματοδομής του. Ωστόσο κομβικής σημασίας είναι οι φάσεις που θα τελειώσουν οι Μπολομπόι και Μπλακ, αρχής γενομένης όμως από την προστασία του ριμπάουντ.

Το πως ο πρώτος έγινε ο «target man» του Σλούκα στη Βαρκελώνη το είχαμε εξηγήσει αναλυτικά, όμως απέναντι στη flat προσέγγιση που ακολουθεί η Ρεάλ με τον Ταβάρες, είναι δύσκολο για αυτόν να τελειώσει μπάλες πάνω από τη στεφάνη. Για αυτό και θα χρειαστεί σε όσα λεπτά συνυπάρξει με τον σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι να αξιοποιήσει την ικανότητά του στο σουτ από μέση απόσταση (φυσικά σε τέτοιες στιγμές διακρίνεται ο Σλούκας) κάτι που προς το παρόν δεν κάνει ιδιαίτερα. Ο Μπολομπόι στα έξι πρώτα παιχνίδια της σεζόν κινείται γύρω από τη στεφάνη με ποσοστό 10/23 στις μπάλες που τελειώνει, έχοντας σουτάρει μόλις 4 φορές, ευστοχώντας στις 2, καμία εξ αυτών από την περιφέρεια.

1
Το shot chart του Μπολομπόι στα 5 επίσημα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί

Κάτι που φυσικά είναι απολύτως λογικό καθώς «ζει» από τη δημιουργία των γκαρντ του Ολυμπιακού, με το 53.3% των προσπαθειών του να έρχονται μετά το pick n' roll και ένα ακόμα 20% από τα κοψίματά του στη ρακέτα.

Η σταθερά Βεζένκοβ και η άμεση εκτέλεση του Πίτερς

Για τον Σάσα Βεζένκοβ είχαμε κάνει εκτενή αναφορά μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ζάλγκιρις. Ο φόργουορντ των «ερυθρολεύκων» ξεκίνησε δυναμικά τη σεζόν, έχοντας παρτενέρ του τον Άλεκ Πίτερς. Ο Μπαρτζώκας προσπαθεί να τους βάλει και ταυτόχρονα στο παρκέ, ειδικότερα εν τη απουσία του Κώστα Παπανικολάου, σε ένα σχήμα που έχει μέγεθος και απειλή από μακριά. Πολλώ δε μάλλον με την παρουσία του Κάνααν αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές, αλλά μόνο με η συνύπαρξή τους με έναν εκ των ΜακΚίσικ ή Σλούκα ξεκλειδώνει αυτές τις αρετές με το κάθετο παιχνίδι που εκμεταλλεύεται το spacing.

Ο Πίτερς είναι η σταθερή αξία που περίμενε ο Μπαρτζώκας από τον πάγκο. Δεν έχει κανένα τεράστιο ματς από πλευράς παραγωγικότητας αλλά είναι πάντοτε εκεί για να δώσει σκορ από τον πάγκο και εκτελέσεις άμεσες. Στα έξι επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού ο Αμερικανός προσφέρει 1.38 πόντους ανά κατοχή σε catch n' shoot καταστάσεις. Πιάνει την μπάλα και εκτελεί, προσφέροντας 33 πόντους μετά από 24 κατοχές, το 57.1% των προσπαθειών του δηλαδή.

1
Το shot chart του Πίτερς στα 6 επίσημα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό

Ο παράγοντας Γιαμπουσέλε

Για αυτόν τον λόγο ο Γιαμπουσέλε είναι ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες του Ματέο στο ζευγάρι. Οι Μαδριλένοι θέλουν δεδομένα να πάρουν τον έλεγχο των ριμπάουντ απέναντι στη frontline του Ολυμπιακού, αλλά και να απενεργοποιήσουν τους δύο φόργουορντ των Πειραιωτών που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν σερί πόντους.

Ο Γάλλος έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί τόσο με πρόσωπο, όσο και με πλάτη για να φθείρει τους Βεζένκοβ και Πίτερς. Για τον Γιαμπουσέλε η φετινή σεζόν δεν έχει ξεκινήσει με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, ελέω και EuroBasket, αλλά ήδη μετρά 6.5 πόντους και 6.0 ριμπάουντ στα 27 λεπτά που αγωνίζεται, με μόλις 11 από τις 75 κατοχές που έχει διαχειριστεί να αγκυροβολεί στο ποστ, έχοντας μάλιστα 3/11. Ένας παίκτης που τα αθλητικά του προσόντα στην άμυνα δένουν με τους δύο ψηλούς, ενώ κάθε ομάδα είναι αναγκασμένη να έχει κάποιον παίκτη να τον παρατηρεί, αφού το μακρινό του σουτ δεν είναι αμελητέο.

Το μόνο δεδομένο είναι πως Ρεάλ και Ολυμπιακός θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα, αφού πρόκειται για δύο ομάδες με κορυφαία γραμμή ψηλών. Πώς θα ανταποκριθεί ο Ολυμπιακός στο μέγεθος των Ντεκ και Χεζόνια από τη θέση «3»; Θα καταφέρει η Ρεάλ να οδηγήσει το παιχνίδι γύρω από την περιοχή που σκεπάζει ο Ταβάρες; Στη Μαδρίτη υπάρχει ένα σημαντικό κρας τεστ, στο οποίο ο Μπαρτζώκας αναγκάζεται χωρίς έναν εκ των κορυφαίων της άμυνάς του. Ωστόσο αυτό τον Τσους Ματέο δεν τον ενδιαφέρει και τόσο, αφού στο φινάλε μόνο το ροζ φύλλο θα μετρήσει...

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.