Την 6η αγωνιστική θα έχουμε την πρώτη εικόνα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!

Την 6η αγωνιστική θα έχουμε την πρώτη εικόνα από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταθέτει ένα πρώτο σχόλιο μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στην κανονική περίοδο της Euroleague και πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των «ερυθρόλευκων» με τις ισπανικές ομάδες και των «πρασίνων» στις πρώτες τέσσερις εξόδους από την χώρα, θα διαμορφώσουν το πεδίο των στόχων τους.

Ιούλιος και ασφαλείς εκτιμήσεις για τη νέα σεζόν της Euroleague, ειδικότερα σε ένα καλοκαίρι που ουκ ολίγες ομάδες απέχουν ακόμη αρκετά από την ολοκλήρωση των ρόστερ, δεν μπορούν να πάνε πακέτο.

Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, μία πολύ αναγνωριστική «ανάγνωση» των δεδομένων που προκύπτουν από το καλεντάρι της κανονικής περιόδου για τις δύο ελληνικές ομάδες, λαμβάνοντας ως πρωτεύον κριτήριο την διατήρηση του βασικού κορμού των ομάδων που μπήκαν στα playoffs ή έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περυσινή σεζόν και ως δευτερεύον τις μετεγγραφές στις οποίες έχουν προχωρήσει έως τώρα.

Ο Ολυμπιακός: Αρχές Νοεμβρίου θα έχει παίξει με όλες τις ισπανικές ομάδες στον 1ο γύρο

Οι «νταμπλούχοι», που έχασαν μόλις έναν βασικό παίκτη τους σε σχέση με την περυσινή ομάδα (Ντόρσεϊ), θα αρχίσουν τους αγώνες τους με τον ίδιο αντίπαλο που έκλεισαν την περυσινή σεζόν στον μικρό τελικό του Βελιγραδίου (Μπαρτσελόνα).

Μετά την περυσινή αποτυχία στην Euroleague και την λίγκα ACB, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει ενισχύσει την σκληράδα, το μέγεθος και την αθλητικότητα του ρόστερ του (Σατοράνσκι, Βέσελι, Κάλινιτς και Ντα Σίλβα) και θα σταθεί στην αφετηρία της τελευταίας χρονιάς του συμβολαίου του με μοναδικό στόχο τον τίτλο.

Ακολούθως, οι Πειραιώτες θα υποδεχθούν στο Φάληρο την Ζάλγκιρις, που δεν φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι (15η), ενώ η πρώτη «διαβολοβδομάδα» περιλαμβάνει κι άλλο ταξίδι στην Ισπανία, όπου μέσα σε δύο μέρες, οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν με Ρεάλ στην Μαδρίτη και με Μπασκόνια στην Βιτόρια.

Η συνέχεια προβλέπει επιστροφή στον Πειραιά και τρία κολλητά παιχνίδια εντός έδρας με αντιπάλους την εντυπωσιακή πέρυσι Μονακό, που ακόμη έχει να καλύψει πολλές θέσεις στο ρόστερ της, την πάντα ανταγωνιστική και υπολογίσιμη Βαλένθια που επέστρεψε στην διοργάνωση και φυσικά την Παρτίζαν, που δεν γίνεται να υποτιμηθεί όταν στον πάγκο της έχει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το γεγονός ότι η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα έχει ολοκληρώσει τις αναμετρήσεις της (για τον 1ο γύρο) με όλες τις παραδοσιακά δυνατές ισπανικές ομάδες μέχρι τις αρχές Νοέμβρη (4/11), σημαίνει ότι ο - έως εκείνη την στιγμή - απολογισμός της, θα μπορεί να μας δώσει ένα πρώτο δείγμα για τις δυνατότητες που θα έχει στη νέα σεζόν.

Με ένα ρεκόρ 5-2 στην 7η αγωνιστική, εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός θα έχει θέσει από νωρίς τις βάσεις ώστε να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη 4άδα (με έπαθλο το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs) με βασικότερους ανταγωνιστές την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Εφές, την Αρμάνι και την Φενέρμπαχτσέ κατά πρώτο λόγο και τις Μονακό, Βίρτους και Μακάμπι (με ερωτηματικό) κατά δεύτερο λόγο.

Αν μπορούμε να πούμε κάτι για το πρόγραμμα των Πειραιωτών στο δεύτερο μισό του 2ου γύρου, αυτό έχει να κάνει ότι τελειώνουν την regular season με 4 εντός έδρας παιχνίδια στα τελευταία επτά (με Μπαρτσα, Μπάγερν, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια) και μετά τις 3 Μαρτίου, δεν έχουν μη βατό ματς μακριά από την έδρα τους (παίζουν σε Κάουνας και σε Βελιγράδι με τις δύο σερβικές ομάδες)

Παναθηναϊκός: Κανένα βατό ματς, 34 “τελικοί”!

Με δεδομένο ότι πέραν της αρχικής τοποθέτησης του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλου περί επιστροφής στην κανονικότητα και χτισίματος από το μηδέν (δύο ημέρες μετά την απώλεια του πρωταθλήματος με 3-0), ο «εξάστερος» δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε προγραμματικές δηλώσεις ενόψει της νέας σεζόν, δεν έχουν κυκλοφορήσει διαρκείας, ούτε έχει γίνει παρουσίαση του νέου προπονητή, είναι λογικό να μην μπορούν να γραφτούν πολλά με βάση το πρόγραμμα στην κανονική περίοδο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Εκκρεμούν ακόμη, άλλωστε, αρκετές κινήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το ρόστερ και να τοποθετηθούν επίσημα οι άνθρωποι που θα σηκώσουν το βάρος της νέας προσπάθειας. Αν υποθέσουμε, όμως, ότι ο Παναθηναϊκός χτίζει μία ομάδα που θα επιδιώξει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από τις δύο τελευταίες αποτυχημένες σεζόν στην Euroleague (13η θέση πέρυσι χωρίς τις ρωσικές ομάδες και 16η πρόπερσι), τότε το πλασάρισμα στο group των ομάδων που παλέψουν για την 8η και τελευταία θέση που οδηγεί στα playoffs, αποτελεί μία ρεαλιστική στόχευση.

Υπ' αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το πρόγραμμα των «πρασίνων» στις πρώτες 6-7 αγωνιστικές κρίνεται αρκετά δύσκολο, με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις αρχίζουν με φιλοξενία στο ΟΑΚΑ της περυσινής φιναλίστ, Ρεάλ, που δείχνει αποφασισμένη να μπει πολύ δυνατά στην μετά Λάσο εποχή (διατήρησε τον βασικό της κορμό, πήρε τον Μούσα κι φέρεται να έχει “κλείσει” τους Χεζόνια και Ροντρίγκεζ).

Η πρώτη έξοδος από τα σύνορα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Βελιγράδι. Εκεί που ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα περιμένει τους πρώην συμπαίκτες του και ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την πρώην ομάδα του.

Η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της νέας σεζόν θα αρχίσει στο Βερολίνο απέναντι στην Άλμπα, που δείχνει ότι θα κινηθεί και πάλι σε ρηχά νερά, ενώ η επιστροφή στην Αθήνα θα συνδυαστεί με ένα ακόμη δύσκολο ματς κόντρα στην διόλου ευκαταφρόνητη Μονακό, που θα προέρχεται από δοκιμασία στο Τελ Αβίβ.

Εκεί όπου θα μεταβεί αμέσως μετά ο Παναθηναϊκός για να αντιμετωπίσει την φιλόδοξη Μακάμπι που σχεδιάζει ο πρώην παίκτης και προπονητής του Όντεντ Κάτας, που δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο από την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη παιχνίδια εντός έδρας με την Παρτίζαν του “Ζοτς” και την πάντα υπολογίσιμη Μπασκόνια και αν η 7η αγωνιστική έχει ολοκληρωθεί με απολογισμό 3 νίκες (μία εκτός και δύο στο ΟΑΚΑ) και 4 ήττες, τότε λίγο πριν το 1/4 της διαδρομής, οι δευτεραθλητές Ελλάδας θα βρίσκονται εντός της παραπάνω στόχευσης.

Αν μπορούμε να σημειώσουμε κάτι με βάση το πως εξελίσσεται μέχρι σήμερα η off season του Παναθηναϊκού, αυτό έχει να κάνει ότι οι «πράσινοι» δεν θα είναι σε θέση να χαρακτηρίσουν κάποιο εντός έδρας ματς ως βατό και θα κληθούν να δώσουν 34 τελικούς.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!