Παναθηναϊκός: Τι έδειξε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ στο ANGT της Πάτρας (vid)

Παναθηναϊκός: Τι έδειξε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ στο ANGT της Πάτρας (vid)

Παναθηναϊκός: Τι έδειξε ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ στο ANGT της Πάτρας (vid)
Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ «έλαμψε» στο τουρνουά νέων της Euroleague που έλαβε χώρα στην Πάτρα και το Gazzetta στέκεται στην παρουσία του νεαρού φόργουορντ-σέντερ που γεννά προσδοκίες.

Από τις 22 Μαρτίου, ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ ανήκει με κάθε επισημότητα στον Παναθηναϊκό. Το "next big thing" του ελληνικού μπάσκετ υπέγραψε συμβόλαιο με το «τριφύλλι» ως το 2028, έπειτα από τις καταπληκτικές του εμφανίσεις σε επίπεδο Παίδων κι Εφήβων με την ΔΕΚΑ κι ακόμη πιο πρόσφατα, στο τουρνουά U18 Rising Stars της ΕΟΚ.

Το τριήμερο 25-27 Μαρτίου, ο 17χρονος φόργουορντ-σέντερ είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί και στο ANGT της Πάτρας στο «Δ. Τόφαλος», δηλαδή το τουρνουά των νέων που διοργανώνει η Euroleague. Αποτέλεσε μέλος της ομάδας επιλέκτων "Next Generation Team Patras", η οποία είχε την προπονητική καθοδήγηση του θρύλου του ελληνικού μπάσκετ, Βασίλη Σπανούλη.

Ο «Σάμο», ο οποίος το προσεχές καλοκαίρι θα ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις στην πρωτεύουσα της Αχαϊας, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο τουρνουά ως μέλος της καλύτερης πεντάδας. Μάλιστα, ο Θεσσαλονικιός ψηλός, είδε την ομάδα του να τερματίζει την πορεία της στη τρίτη θέση της κατάταξης, αλλά στάθηκε άτυχος στον «μικρό τελικό» με την Μπαρτσελόνα, καθώς έπειτα από μόλις δύο λεπτά συμμετοχής, τραυματίστηκε στο πόδι και δεν επανήλθε στον αγώνα.

Οι επιδόσεις του στα τρία ματς που έπαιξε αρκετά

  • στην ήττα με 82-78 από τη Στελατσούρα: 24 πόντοι, 9/12 δίποντα, 6/8 βολές, 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 8 κερδ. φάουλ, 1 τάπα, 2 λάθη, 38 PIR, 35'14''.
  • στη νίκη με 94-56 επί του Προμηθέα: 15 πόντοι, 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 0/1 βολή, 4 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 3 τάπες, 1 ασίστ, 1 κερδ. φάουλ, 3 λάθη, 25 PIR, 20'53''.
  • στη νίκη με 103-101 (2η παρ.) επί της Ελσίνκι: 18 πόντοι, 7/9 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 3 τάπες, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 κερδ. φάουλ, 2 λάθη, 26 PIR, 42'31''.

Οι καλύτερες στιγμές του στην Πάτρα

Ο Σαμοντούροβ (2.10μ.) επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και πολυδιάστατος αθλητής. Μέτρησε κατά μέσο όρο στο ANGT 14.2 πόντους με 78.6% στα δίποντα και 66% στις βολές, αλλά και 6.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 2 κλεψίματα κι 1.8 κοψίματα ανά 25'09''. Επιδόσεις που θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες, εάν δεν είχε χτυπήσει νωρίς κόντρα στην Μπαρτσελόνα κι έγραφε ακόμη μια «γεμάτη» συμμετοχή, όπως οι τρεις που είχαν προηγηθεί.

Γενικώς αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε έιναι πως ο «Σάμο» ήταν πολύ αποτελεσματικός πλησίον του καλαθιού, ενώ έδειξε ξανά την έφεση του στον τομέα των ριμπάουντ.

6

Όπως παρατηρούμε και στο σχετικό shot chart, είχε 78% στην ρακέτα και μόλις 7 από τα συνολικά 34 σουτ που επιχείρησε στο τουρνουά ήταν εκτός του ζωγραφιστού.

Στο αμυντικό σκέλος, ο Σαμοντούροβ μπορεί να μην είναι ο πιο δυνατός και σκληρός παίκτης, όμως οι καλές τοποθετήσεις του κι η διάθεση του τον οδηγούν σε αρκετά μπλοκ.

Στο δια ταύτα, ο Σαμοντούροβ έδωσε άλλη μια καλή... γεύση των δυνατοτήτων του, απέναντι σε άλλα κορυφαία ταλέντα του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου. Φυσικά, είχε και ορισμένες - φυσιολογικές - δυσκολίες όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει πιο έτοιμα παιδιά σε σωματικό επίπεδο, αλλά η ουσία είναι ότι διαθέτει τόσο το υψηλό μπασκετικό IQ, όσο και την πολύ καλή τεχνική κατάρτιση αναλογικά με το μέγεθος του, που τον κάνουν να ξεχωρίζει.