Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 79-73: Νέντοβιτς κέρναγε, Καββαδάς έπινε στο ΟΑΚΑ

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 79-73: Νέντοβιτς κέρναγε, Καββαδάς έπινε στο ΟΑΚΑ
Με πρωταγωνιστές τους Νεμάνια Νέντοβιτς (25π., 5ασ.) και Βασίλη Καββαδά (17π., 6ριμπ.) ο ελλιπέστατος Παναθηναϊκός κατάφερε να... επιβιώσει στο θρίλερ του ΟΑΚΑ και να επικρατήσει του Ερυθρού Αστέρα με 79-73.

Υπέρβαση! Αυτό έκανε ο Παναθηναϊκός στο κλειστό του ΟΑΚΑ! Πραγματική... υπέρβαση!

Με τέσσερις βασικούς παίκτες «μείον» απέναντι σε έναν πλήρη Ερυθρό Αστέρα, οι «πράσινοι» όχι μόνο στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ξεπέρασαν και τους ίδιους τους, τους εαυτούς μέχρι να φτάσουν στη νίκη με 79-73. Ο Γιώργος Παπαγιάννης, ναι μεν είχε δηλωθεί στην 12άδα αλλά ήταν... αδύνατον να αγωνιστεί από τη στιγμή που είχε βρεθεί 28 λεπτά στο παρκέ των Άνω Λιοσίων για το ματς της Εθνικής.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου παραμένει εκτός. Ο Στέφαν Γιόβιτς θα είναι εκτός για έναν μήνα. Ο Οκάρο Ουάιτ δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Και πάλι. Ακόμη και με τόσες απουσίες ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε παλικαρίσια εμφάνιση στο κλειστό του ΟΑΚΑ «βελτιώνοντας» το ρεκόρ στο 7-17. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση με 25 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ο Βασίλης Καββαδάς ήταν ο κρυφός πρωταγωνιστής και άξιος...αντικαταστάτης του Παπαγιάννη, «γεμίζοντας» τη στατιστική του με 17 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Αν μη τι άλλο ήταν οι δύο παίκτες που πήραν από το χέρι τον Παναθηναϊκό σε αυτό το ματς και τον οδήγησαν σε μια νίκη... ψυχολογίας, την οποία και είχε ανάγκη μετά την απώλεια του Κυπέλλου.

Το ματς

«Μουδιασμένος» και «νωθρός» ήταν ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του αγώνα. Από τη στιγμή που ο Ερυθρός Αστέρας «βρήκε» γρήγορα δύο τρίποντα, κατάφερε να πάρει ψυχολογία και να αποκτήσει τα ηνία στο σκορ, αλλά και τον πρώτο λόγο στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Χωρίς να «ανοίξει» την «ψαλίδα» της διαφοράς είχε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (11-16 στο 6') με τον Χόλινς να δίνει λύσεις από την περιφέρεια και τον Μίτροβιτς να βάζει... προβλήματα στην «πράσινη» ρακέτα.

Η διαφορά έφτασε και στο +8 για τους Σέρβους (15-23) ενώ το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 17-23. Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός είχε 5/8 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 1/4 βολές 4-3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας μέτρησε 5/9 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/4 βολές, 4-5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Η συνέχεια ωστόσο ήταν... διαφορετική.

Αν και ο Ερυθρός Αστέρας έστειλε τον δείκτη του σκορ στους +9 πόντους (17-26) με τρίποντο του Ντόμπριτς, οι «πράσινοι» έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα, έχοντας στηριχθεί σε Μποχωρίδη, Καββαδά, Μαντζούκα, Χουγκάζ και Μέικον. Ο Νίκος Χουγκάζ είχε θετικό πρόσημο στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και έκανε ντεμπούτο με τα «πράσινα» αλλά φορτώθηκε με τρία φάουλ, ο Μαντζούκας ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και επίθεση, ενώ ο Καββαδάς αποτέλεσε το «κρυφό χαρτί» παίρνοντας πολλές επιθέσεις πάνω του στο χαμηλό ποστ.

Αποτέλεσμα; Ύστερα και από την είσοδο του Νέντοβιτς αντί του Μέικον, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε ένα επιμέρους 15-4 (!) και πήρε προβάδισμα με 32-30! Ήταν το σημείο κλειδί όπου «γύρισε» το ματς, ενώ ο Σέρβος γκαρντ (13π., 2/2δίπ., 3/4τρ., 2ασ. στο ημίχρονο) έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο ημίχρονο ευστοχώντας σε τρίποντο από τα εννέα μέτρα με τη λήξη του α' μέρους (42-41). Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε 12/18 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 3/6 βολές, 11-4 ριμπάουντ, 12 ασίστ, αλλά και 6 λάθη, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας 9/19 δίποντα, 5/14 τρίποντα, 8/10 βολές, 7-8 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 4 λάθη.

Βέβαια το «τριφύλλι» δεν... διατήρησε το μομέντουμ που είχε «χτίσει» στην 2η περίοδο, καθώς είδε τους παίκτες του Ντέγιαν Ράντονιτς να βγάζουν ενέργεια, να πηδάνε σε όλα τα ριμπάουντ και πολλές φορές να... πιάνουν στον ύπνο την άμυνα του Παναθηναϊκού. Μάλιστα για δεύτερη φορά στο παιχνίδι έφτασαν στο +9 (48-57 στο 26') αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων οι «πράσινοι» δεν... είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και ούτε είχαν σκοπό να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Με σερί 10-0 (!) κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να προηγηθούν με 58-57 λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (59-59). Οι Νέντοβιτς και Καββαδάς ήταν εκείνοι που είχαν πάρει από το χέρι τον Παναθηναϊκό, βάζοντας την δική τους «σφραγίδα» στο παιχνίδι έως εκείνο το σημείο.

Έκτοτε το ματς έγινε πραγματικό ντέρμπι. Ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ελέγξει το παιχνίδι έχοντας προηγηθεί αρχικά με 65-62 στο 32' αλλά οι Σέρβοι «τιμωρούσαν» τη «ζώνη» όπως με το τρίποντο του Άαρον Ουάιτ στο 33' με το οποίο έφερε το ματς στα ίσια (65-65) βάζοντας απαγορευτικό στους γηπεδούχους για να «χτίσουν» διαφορά στο σκορ. Οι δύο πρωταγωνιστές των «πρασίνων» συνέχιζαν το... βιολί τους και αν δεν υπήρχαν κάποιες βιαστικές επιλογές, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα για τους γηπεδούχους. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε το προβάδισμα έως το 37' με 68-69, αλλά ένα τρίποντο του Σαντ Ρος έφερε και πάλι τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ (71-69).

Στο λεγόμενο «crunch time» του ματς, άρχισαν να... πέφτουν κορμιά. Ο Κασελάκης με καλάθι στο 38' έφερε και πάλι τον Παναθηναϊκό στο +2 (73-71) αλλά ο Ερυθρός Αστέρας ανανέωνε τις επιθέσεις του προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την έλλειψη... ύψους στους «πράσινους» από την απουσία του Παπαγιάννη. Στα 55'' ο Κάλινιτς αστόχησε σε τρίποντο και η συνεργασία Νέντοβιτς-Καββαδά «έγραψε» το 75-71 στα 32'' πριν από το τέλος. Ο Κάλινιτς ωστόσο εκμεταλλεύτηκε τη νέα αδράνεια στην ρακέτα του Παναθηναϊκού για το 75-73 στα 25''. Παρόλα αυτά οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και έφτασαν στην τελική επικράτηση.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Αρχικά στο 10-0 σερί που έκανε ο Παναθηναϊκός στο 3ο δεκάλεπτο και δη τη στιγμή που ο Ερυθρός Αστέρας είχε πάρει νέο προβάδισμα εννέα πόντων (48-57) ενώ στο 4ο δεκάλεπτο η φάση με τον Νέντοβιτς να σερβίρει στον Καββαδά για το 75-71 ήταν η... μισή νίκη των «πρασίνων»λ

MVP: Για ένα ακόμη ματς του Παναθηναϊκού, ο Νεμάνια Νέντοβιτς πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση και ήταν εκείνος που πήρε από το χέρι την ομάδα του έχοντας 25 πόντους με 4/5 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 5/6 βολές και 5 ασίστ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Βασίλης Καββαδάς θα θυμάται για πολύ καιρό ακόμα το παιχνίδι της 25ης Φεβρουαρίου 2022 καθώς πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση στην EuroLeague έχοντας 17 πόντους με 8/10 δίποντα, 1/1 βολή και 6 ριμπάουντ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ωσεί παρών στο ΟΑΚΑ ο Όγκνιεν Κούζμιτς. Και μάλιστα ελλείψει του Γιώργου Παπαγιάννη.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Γιώργος Παπαγιάννης μπορεί να μην αγωνίστηκε, αλλά φρόντισε να δώσει το «παρών» στο ΟΑΚΑ λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα της Εθνικής και μάλιστα ήταν στην 12άδα των «πρασίνων». Κατά την είσοδό του στο παρκέ, γνώρισε και την αποθέωση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 15 επιθετικά ριμπάουντ του Ερυθρού Αστέρα λίγο έλλειψε να κάνουν τη ζημιά στον Παναθηναϊκό, ενώ οι «πράσινοι» είχαν εξαιρετικό ποσοστό στα δίποντα με 22/33 σουτ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίσει την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του στην EuroLeague, καθώς ο Ερυθρός Αστέρας είχε διαλύσει τους «πράσινους» στο Βελιγράδι με 81-48.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Άρνηση... ήττας έβγαλε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ και ουδέποτε παράτησε το παιχνίδι. Ακόμα και όταν στράβωνε είχε την υπομονή να πάρει σωστές αποφάσεις. Από τη στιγμή που ο Πρίφτης... τράβηξε από το μανίκι του τον Καββαδά και «κάλυψε» το «κενό» του Παπαγιάννη, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μείνει στο ματς και να επιβιώσει στο τέλος από το θρίλερ.

Τα δεκάλεπτα: 17-23, 42-41, 59-59, 79-73