Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 86-60: Παραδόθηκε στη μοίρα του

Γιώργος Κούβαρης
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 86-60: Παραδόθηκε στη μοίρα του
Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το καταστροφικό, δεύτερο δεκάλεπτο και γνώρισε βαριά ήττα στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα με 86-60 κλείνοντας με 0/2 την «διαβολοβδομάδα» στην EuroLeague.

Λείπει που λείπει από τον φετινό Παναθηναϊκό η ποιότητα και το βάθος, απουσίαζαν και οι δύο πιο... ποιοτικοί του παίκτες στην αναμέτρηση της Βαρκελώνης.

Οπότε ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όχι μόνο να νικήσει την Μπαρτσελόνα χωρίς τους Παπαπέτρου και Νέντοβιτς, αλλά να φανεί και ανταγωνιστικός. Με εξαίρεση την πρώτη περίοδο (17-15) στη συνέχεια οι Καταλανοί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και «καθάρισαν» από νωρίς με την υπόθεση της νίκης. Και αυτό χάρη στο δεύτερο δεκάλεπτο όπου πραγματοποίησαν επιμέρους 28-10 με αποτέλεσμα να φτάσουν στο +20 (45-25).

Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν η... όαση των «πρασίνων» στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχοντας 18 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ θετική ήταν και η παρουσία του Οκάρο Ουάιτ. Όμως τα 1/12 τρίποντα, τα 17 λάθη και τα 14 λιγότερα ριμπάουντ ήταν αρκετά για να ανοίξουν τόσο πολύ την «ψαλίδα» της διαφοράς. Η Μπαρτσελόνα έπαιξε στο... ρελαντί μετά το δεύτερο δεκάλεπτο, με τους Χέιζ (14π.) και Έξουμ (12π.) να ξεχωρίζουν.

Το ματς

Στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν ολοφάνερο ότι η Μπαρτσελόνα ήθελε να πιέσει τον Παναθηναϊκό στα 3/4 του γηπέδου, να δυσκολέψει την πρώτη πάσα και να υποχρεώσει τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη σε λάθη. Εν μέρει το κατάφερε καθώς οι «πράσινοι» είχαν κάνει γρήγορα τέσσερα λάθη με αποτέλεσμα να προηγηθεί η Μπαρτσελόνα με 10-5. Μίροτιτς και Σανλί ήταν εκείνοι που είχαν ξεκινήσει να κάνουν τη «ζημιά» αλλά στη συνέχεια ένα τάιμ άουτ του Έλληνα προπονητή ήταν αρκετό για να ισορροπήσει την κατάσταση και να βρει ο Παναθηναϊκός καλές συνεργασίες στην επίθεση.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε στήσει το δικό του... dunk party στη ρακέτα των Καταλανών έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις alley oop ασίστ των Οκάρο Ουάιτ και Σαντ-Ρος με αποτέλεσμα να έχει επαφή με το σκορ έως το τέλος του δεκαλέπτου (17-15). Αν δεν υπήρχαν και τα 8 λάθη σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να είχε... ακόμα καλύτερη τύχη καθώς μέτρησε 6/8 δίποντα και 1/3 τρίποντα. Αν μη τι άλλο καλά ποσοστά από τη στιγμή που είχε να αντιμετωπίσει μια από τις καλύτερες ομάδες της EuroLeague και μάλιστα μέσα στο σπίτι της.

Η συνέχεια ωστόσο ήταν τελείως διαφορετική. Σαν να έμειναν οι παίκτες στον πάγκο ή να γύρισαν τον διακόπτη στο «Off»! Το πολύ καλό πρόσωπο του πρώτου δεκαλέπτου έδωσε τη θέση του σε μια καταστροφική εικόνα. Οι επτά συνεχόμενοι (και αναπάντητοι) πόντοι του Έξουμ έφεραν την Μπαρτσελόνα στο +9 (24-15 στο 12') ενώ οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν μπορούσαν να σκοράρουν αλλά συνέχισαν στο... ίδιο μοτίβο όσον αφορά τα λάθη. Το επιμέρους έγινε 13-2 για το 30-17 του 14' ενώ τρία σερί τρίποντα από Καλάθη και Χέιζ, ήταν αρκετά για να εκτοξεύσουν την διαφορά στο +20 (41-21) ένα λεπτό πριν από το ημίχρονο (45-25).

Το σκορ της β' περιόδου ήταν 28-10 για την Μπαρτσελόνα, με την ελληνική ομάδα να είχε μόλις 2/12 εντός παιδιάς, 6 λάθη και μόλις... ένα ριμπάουντ σε ένα ολόκληρο δεκάλεπτο! Λογικό και επόμενο να ξεφύγει το σκορ για λογαριασμό των «μπλαουγκράνα» οι οποίοι έκλεισαν το ημίχρονο έχοντας 11/22 δίποντα, 5/11 τρίποντα, 8/8 βολές, 10-7 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 6 κλεψίματα και 5 λάθη, ενώ ο Παναθηναϊκός 8/17 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 6/6 βολές, 8-1 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα και... 13 λάθη!

Τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου καλά ούτε στην 3η περίοδο, καθώς η Μπαρτσελόνα βρέθηκε και στο +27 έχοντας φτάσει σε double score (54-27 στο 23'). Ο Οκάρο Ουάιτ ήταν εκείνος που πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση και απαγόρευσε στην Μπαρτσελόνα να ανοίξει περισσότερο την «ψαλίδα» της διαφοράς. Μάλιστα «έπεσε» και κάτω από τους 20 πόντους (61-42) λίγο πριν από το τέλος του 3ου δεκαλέπτου (63-42). Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε περιορίσει τα λάθη, αλλά η αστοχία στα τρίποντα (1/10 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα έως το 30') του στέρησε το δικαίωμα να πλησιάσει περισσότερο.

Στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε... παραδώσει πνεύμα, ενώ η Μπαρτσελόνα είχε κάνει πολύ πιο εύκολο το έργο της. Μάλιστα για πρώτη φορά η διαφορά έφτασε και στο +28 (77-49 στο 34'), δείγμα και της τεράστιας διαφοράς των δύο ομάδων στο συγκεκριμένο ματς.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο δεύτερο δεκάλεπτο και στο 28-10 που έκανε η Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα να προηγηθεί με +20 πόντους στο ημίχρονο (45-25) και να «καθαρίσει» από πολύ νωρίς με την υπόθεση.

Ο MVP: Ο Νάιτζελ Χέιζ με 14 πόντους και σουτ στην 2η περίοδο με τα οποία «άνοιξε» την ψαλίδα της διαφοράς έκανε την (μεγαλύτερη) διαφορά στο ματς.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Τηρουμένων των αναλογιών και των απουσιών οι Μέικον (3/11 σουτ) και Σαντ-Ρος (2/10 σουτ) δεν βοήθησαν τον Παναθηναϊκό ώστε να φανεί, έστω ανταγωνιστικός.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Ντάντε Έξουμ με επτά συνεχόμενους πόντους στην 2η περίοδο ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα στην ομάδα του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 1/12 τρίποντα του Παναθηναϊκού και τα 17 λάθη!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 14:06 λεπτά συμμετοχής που «έγραψε» στη στατιστική του ο Λευτέρης Μαντζούκας. Τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ματς στην EuroLeague!

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μπαρτσελόνα είχε νικήσει στο ΟΑΚΑ με 85-82 χάρη στο 27-15 που είχε κάνει στην 3η περίοδο αν και ο Παναθηναϊκός είχε διεκδικήσει τη νίκη μέχρι το τέλος.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Για να είμαστε ρεαλιστές, λίγο-πολύ κάπως έτσι αναμένονταν η εξέλιξη του ματς. Ειδικά από τη στιγμή που απουσίαζαν από το ρόστερ οι Παπαπέτρου και Νέντοβιτς. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει εύκολα, ειδικά τις στιγμές που πίεζε πολύ στην περιφέρεια και ανάγκαζε τους παίκτες στου Πρίφτη στο ένα λάθος μετά το άλλο.

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 45-25, 63-42, 86-60