Μάικ Τζέιμς: Οι βραδιές που... εκθρόνισε την «Βασίλισσα» (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Μάικ Τζέιμς: Οι βραδιές που... εκθρόνισε την «Βασίλισσα» (vid)
Ο 32χρονος Αμερικανός ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει για ακόμη μία φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης για την 23η αγωνιστική της Euroleague (28/01) και το Gazzetta θυμάται τις μεγάλες βραδιές τον έκαναν... φόβητρο για την «Βασίλισσα».

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που λατρεύει τις προκλήσεις και στοχεύει στο να πρωταγωνιστεί. Ακόμη και όταν οι χρόνοι του είναι μειωμένοι ή παίζει τον ρόλο του αναπληρωματικού, εκείνος φροντίζει να εκμεταλλευτεί κάθε δευτερόλεπτο στο παρκέ, σκορπώντας πανικό στις αντίπαλες άμυνες.

Ο λόγος; Για τον Μάικ Τζέιμς που το περασμένο καλοκαίρι θεώρησε μεγάλη του ευκαιρία να αποκριθεί θετικά στο κάλεσμα της «σταχτοπούτας» του θεσμού. Η Μονακό ήταν διατεθειμένη να του προσφέρει όλα όσα εκείνος αναζητούσε στο… μακρύ ταξίδι του στη Ευρώπη. Τον έχρισε «απαραίτητο» του Πριγκιπάτου και τον πλαισίωσε με ονόματα που θα μπορούσαν να κρατήσουν την ομάδα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Ο Αμερικανός το ξεπληρώνει στον κόσμο κάνοντας μεγάλες εμφανίσεις με την φανέλα της Μονακό και είναι εκείνος που οδηγεί αρκετές κατηγορίες στη στατιστική. Άλλωστε το πλάνο του ΤιΤζέι Πάρκερ γυρίζει γύρω από αυτόν και του επιτρέπει να μετράει 15.5 πόντους κατά μέσο όρο σε 21 συμμετοχές τη φετινή σεζόν, έχοντας 3 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα ανά αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνει 17 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ως πίστωση της σταθερότητάς του. Έχει αποδείξει, άλλωστε, πως μπορεί να κάνει καλύτερους και τους συμπαίκτες του αφού ηγείται των ασίστ σε ολόκληρη τη διοργάνωση μοιράζοντας κατά μέσο όρο 6.

h

Τα νούμερα αυτά, όμως, δεν έχουν καμία σημασία για τον Αμερικανό όταν συναντάει την Ρεάλ Μαδρίτης καθώς στον 8ο χρόνο παρουσίας του στη Euroleague έχει δείξει μία ιδιαίτερη…αγάπη στη «Βασίλισσα» και έχει να θυμάται μεγάλες βραδιές. Δεν αρκέστηκε ποτέ σε μονοψήφιους αριθμούς πόντων, παρά μόνο την πρώτη και… αναγνωριστική φορά.

Λαμποράλ Κούτσα (2015/16) – 27π., 4 ριμπ., 4 ας.

Στην δεύτερης σεζόν του με την φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα (νυν Μπασκόνια) και στο πλαίσιο του Top 16, οι έτεροι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν την έδρα τους για να πάρουν τη νίκη με 89-88 απέναντι στη Ρεάλ. Πρώτοι στο «τιμόνι» των Βάσκων, ο Γιάννης Μπουρούσης (25π., 10ριμπ., 3 ας., 3 κλ.) αλλά και ο Μάικ Τζέιμς που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 27 πόντους (4/7 τρίποντα), 4 ριμπ., 4 ασίστ και 30 (!) βαθμούς στην αξιολόγηση.

Παναθηναϊκός (2017/18) – 24π., 8ριμπ., 3 ας. 1κλ.

Στο στάδιο των playoffs για το 2017/18 ο Παναθηναϊκός τέθηκε αντιμέτωπος με την Ρεάλ Μαδρίτης. Στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» ήταν κυριαρχικοί και επικράτησαν με 95-67 έχοντας τον Μάικ Τζέιμς διακριθέντα. Ξεκίνησε τη σειρά με 24 πόντους, έχοντας το απόλυτο από την περιφέρεια (3/3 τρ.), συνδυάζοντάς τα με 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Αρμάνι Μιλάνο (2018/19) – 35π., 8ριμπ., 3 ας.

Η εξωπραγματική σεζόν του βραχύσωμου γκαρντ παρά τα… μελανά σημεία λόγω διενέξεων, έμελλε να πιστωθεί στην 27η αγωνιστική στη Μαδρίτη. Πατά την ήττα της ομάδας του με το τελικό 92-89, εκείνος «έσπασε» όλα τα κοντέρ. Όχι μόνο σκόραρε 35 πόντους με 7/9 δίποντα και 4/9 τρίποντα, αλλά είχε 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με… ψεγάδι τα 6 λάθη του που του στέρησαν κάτι παραπάνω από τους 37 βαθμούς της αξιολόγησης.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2020/21) – 28π.,2 ριμπ., 1 ας.

Ακόμη μία νίκη… στο νήμα (74-73) και ακόμη μία φορά ως πρόσωπο του αγώνα εμφανίστηκε ο Μάικ Τζέιμς με τρίποντο και φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Δίπλα στους Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ μέτρησε 28 πόντους με 2 ριμπαουντ και 1 ασίστ έχοντας 6/9 δίποντα και 5/10 τρίποντα την ώρα που ολόκληρη η ΤΣΣΚΑ σκόραρε 9 τρίποντα συνολικά. Αντίστοιχη, όμως, ήταν και η επαναληπτική αναμέτρηση στη Μαδρίτη με τον γκαρντ των Ρώσων να μετρά 22π. με 4/6 τρίποντα, 1 ριμπ. και 4 ασίστ.

Μονακό (2021/22) – 24π., 3ριμπ., 10ας., 3 κλ.

Η Μονακό στα αρχικά της βήματα στα σαλόνια της Euroleague... υπέκυψε στην ανωτερότητα της Ρεάλ και ηττήθηκε με 94-86 στη Μαδρίτη. Παρόλα αυτά, είχε κάθε λόγο να νιώθει… εκτεθειμένη την άμυνά της απέναντι στον Τζέιμς. Στο «Wizink Center», ένα περιβάλλον στο οποίο μάλλον νιώθει…άνετα, έδωσε τα τελευταία του πειστήρια. Και μάλιστα με double – double αφού πέραν των 24 πόντων, μοίρασε 10 ασίστ, ενώ μάζεψε 3 ριμπάουντ και είχε 3 κλεψίματα για 34 βαθμούς στην αξιολόγηση.

Την συγκεκριμένη εμφάνιση, κυρίως, έχουν να θυμούνται οι Μαδριλένοι από τον Μάικ Τζέιμς και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη παράσταση του 32χρονου γκαρντ κόντρα στη «Βασίλισσα».