Σενγκέλια: «Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός μπορούν να σε κερδίσουν ανά πάσα στιγμή!» (gTV)

Σενγκέλια: «Παναθηναϊκός κι Ολυμπιακός μπορούν να σε κερδίσουν ανά πάσα στιγμή!» (gTV)
Ο Γεωργιανός power forward της ΤΣΣΚΑ μιλά στο Gazzetta και σχολιάζει την εφετινή πορεία της ομάδας του, «στάζει μέλι» για τον Ιτούδη, καταθέτει τον σεβασμό του για τους «αιώνιους αντιπάλους» και δεν διαπραγματεύεται την συμμετοχή του στην Εθνική Γεωργίας.

Αν κάποιος συναναστραφεί τον “Τόκο”, δεν θα δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι δεν φέρνει σε τυπικό Γεωργιανό. Αυτό, βέβαια, δεν είναι παράλογο, από την στιγμή που ξενιτεύτηκε πριν καν κλείσει τα 17 του χρόνια και έκτοτε, είναι ένας πολίτης του κόσμου που επιστρέφει στην γενέτειρά του (Τιφλίδα) για λίγες εβδομάδες τον χρόνο, έτσι για να δει τους δικούς του. Και σίγουρα για να παίξει στην Εθνική ομάδα της χώρας του, υπό τις οδηγίες του Ηλία Ζούρου.

Ο λόγος για τον Τορνίκε Σενγκέλια, που διανύει τον δεύτερο χρόνο της ακριβοπληρωμένης συμφωνίας του με την ΤΣΣΚΑ και ερχόμενος στην Αθήνα για το αποψινό (21.00) ματς με τον Παναθηναϊκό, συνδέθηκε διαδικτυακά με το Gazzetta για μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση.

Ο 30χρονος δεύτερος σκόρερ (μ.ο. 13,0π.) αλλά και ριμπάουντερ (μ.ο. 4,7ρ.) της ρωσικής ομάδας στην Euroleague, πίσω από τον απόντα Ουίλ Κλάϊμπερν (μ.ο. 15,0π. & 5,4ρ.), αντιμετωπίζει τους «πράσινους» με πολύ μεγαλύτερο σεβασμό απ' ότι δείχνει η βαθμολογική τους θέση, αναλύει το μυστικό της εφετινής επιτυχίας του Ολυμπιακού (διαφωνεί ότι δεν μπορεί να φτάσει στο Final 4) και χαρακτηρίζει πολύ δύσκολα τα παιχνίδια επί ελληνικού εδάφους.

Στις επόμενες γραμμές αλλά και στο video που ακολουθεί, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε γιατί ο Κέβιν Γκαρνέτ είναι ο αγαπημένος του συμπαίκτης και γιατί η πίεση στην ΤΣΣΚΑ αλλά και η παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη, αποτελούν τα βασικά συστατικά της ρωσικής επιτυχίας των τελευταίων ετών.

Όλα αυτά κι άλλα πολλά σε μία συνέντευξη που είχε και την σφραγίδα της bwin, Επίσημου Εθνικού Χορηγού της EuroLeague, η οποία και συνεισέφερε στην πραγματοποίησή της.

Videο: Βασίλης Τσίγκας
Τεχνική επεξεργασία: Παύλος Σφενδιλάκης
Φωτογραφική επεξεργασία: Χρήστος Ζωίδης

Πρώτα απ’ όλα καλώς όρισες και σ’ ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας. Δεν ξέρω αν είναι το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, όμως νομίζω ότι μετά από πολύ καιρό είστε έτοιμοι να παίξετε το πρώτο παιχνίδι σας για την EuroLeague το 2022 χωρίς να έχετε κάποιο πρόβλημα. Θεωρείς, ότι το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό είναι μια καινούργια αρχή για το δεύτερο μισό της σεζόν;

«Ναι, θα το έλεγα αυτό, όμως δεν θα έλεγα ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Μας λείπει ο Ουίλ (σ.σ: Κλάϊμπερν), που έχει ένα μυϊκό πρόβλημα και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας και μας λείπει. Θα έλεγα όμως ότι θα είμαστε εντάξει και θα έχουμε αρκετή δύναμη επιθετικά και αμυντικά για να βγούμε και να κερδίσουμε αύριο (σ.σ.: απόψε).»

Αυτό είναι το πρώτο σας ταξίδι στην Αθήνα στην εφετινή σεζόν για να αντιμετωπίσετε τον Παναθηναϊκό, τον οποίο κερδίσατε με 20 πόντους στην Μόσχα. Πρώτα απ’ όλα, πόσο σε έχει εκπλήξει το ρεκόρ των αντιπάλων σας φέτος και πόσο διαφορετικοί μπορούν να παρουσιαστούν αύριο (σ.σ.: απόψε), μιας και δεν έχουν πολλές πιθανότητες να βρίσκονται στα play-offs φέτος;

«Δεν μπορώ να πω αν με έχει εκπλήξει ή όχι, γιατί τα τελευταία χρόνια πολλές ομάδες παίζουν καλά και είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με παλαιότερα. Αν δεν παίζεις το καλύτερο παιχνίδι σου είναι πολύ δύσκολο να κερδίζεις στη φετινή EuroLeague. Ακόμα και η Εφές, η Φενέρ, αλλά κι εμείς βρισκόμαστε σε θέσεις που δεν είμαστε συνήθως. Αυτός όμως είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να διατηρήσουμε την αυτοσυγκράτηση μας μέχρι τέλους. Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό…»

Τον Παναθηναϊκό…

«Ναι, τον Παναθηναϊκό, συγγνώμη. Είναι δυνατοί. Παίζουν διαφορετικά εντός έδρας μπροστά στους φιλάθλους τους, που είναι πάντα δύσκολο για τον αντίπαλο. Κι έχουν κάποιους παίκτες, που αν αγωνιστούν στο φουλ των δυνατοτήτων τους, θα είναι δύσκολο να τους κερδίσεις. Πιστεύω, ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά γι’ αυτό το δύσκολο παιχνίδι.»

Ας μιλήσουμε λίγο για την ΤΣΣΚΑ. Είστε μία ομάδα που θεωρείται φαβορί κάθε χρόνο για το Final 4 και οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται αποτυχία; Πόσο δύσκολο είναι να παίζετε κάθε παιχνίδι με αυτό το βάρος στους ώμους σας;

«Μπορεί να είναι βάρος ή μπορεί να είναι κίνητρο. Εξαρτάται πώς το εκλαμβάνει ο καθένας. Για μένα είναι κίνητρο. Σου λέει ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένος σε κάθε παιχνίδι, σε σπρώχνει να γίνεσαι σπουδαίος. Έτσι το παίρνω εγώ. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, όμως τι είναι εύκολο; Τίποτα δεν είναι εύκολο.»

Μέχρι στιγμής φέτος, η ΤΣΣΚΑ δεν δείχνει να είναι η παραδοσιακή υπερδύναμη που συνήθιζε να κυριαρχεί στην κανονική περίοδο. Αυτό το ρεκόρ 10-7 στο πρώτο μισό της σεζόν είναι το χειρότερο που είχε η ομάδα από την σεζόν 2014-2015, οπότε και βρίσκεται υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη. Είναι ανησυχητικό για εσάς ή επειδή εν μέσω της πανδημίας, είναι δύσκολο να διατηρήσετε έναν σταθερό ρυθμό ώστε να είστε όσο σταθεροί ήσασταν στο παρελθόν και γι’ αυτό το λόγο δεν ανησυχείτε τόσο πολύ;

«Μέχρι στιγμής δεν ανησυχούμε γιατί όπως είπα είναι μια μεγάλη σεζόν. Τώρα μόλις ξεκινάμε το δεύτερο μισό κι έχουμε χρόνο για να φτιάξουμε πολλά πράγματα ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για τα play-offs και να είμαστε όσο πιο ψηλά μπορούμε στην κανονική περίοδο για να παλέψουμε για το πλεονέκτημα έδρας.»

Ένα παλιό αθλητικό στερεότυπο λέει ότι οι αθλητές κερδίζουν και οι προπονητές χάνουν. Πόσο μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Δημήτρη Ιτούδη στην καθοδήγηση της ομάδας στο σωστό μονοπάτι; Ρωτάω γιατί είχε δεχθεί σφοδρή κριτική πέρυσι και πολλοί πίστευαν ότι μπορεί να ήταν η τελευταία του χρονιά στην Μόσχα. Και ξαφνικά, δύο εβδομάδες πριν το Final 4 υπέγραψε ένα νέο συμβόλαιο, που μπορεί να τον κρατήσει στην ομάδα για εννέα σερί σεζόν.

«Πρώτα απ’ όλα, δεν συμφωνώ με αυτό το στερεότυπο γιατί πιστεύω ότι όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε. Στο τέλος της ημέρας, οι παίκτες αγωνίζονται και αν χάσουμε, ήσουν μέρος της ήττας κι αν κερδίσουμε, ήσουν μέρος της νίκης. Όσον αφορά τον κόουτς Δημήτρη, δεν υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω. Οι αριθμοί του λένε τα πάντα και μιλούν πιο δυνατά από όλους μας. Δεν νομίζω να εξέπληξε κανέναν που υπέγραψε ξανά με την ομάδα. Εμένα σίγουρα όχι, γιατί έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι ένας σπουδαίος προπονητής.»

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό. Ποια είναι η γνώμη σου για τα αποτελέσματα και τη γενική εικόνα του φέτος γιατί σε μια πρόσφατη ψηφοφορία ανάμεσα στους GMs των 18 ομάδων, η ετυμηγορία ήταν ότι οι “ερυθρόλευκοι είναι μεν ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους στην EuroLeague, όμως πιθανότατα δεν θα βρίσκονται στο Final 4.

«Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος φαν αυτών των προβλέψεων. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στα play-offs. Ειδικά όταν είναι μόνο ένα παιχνίδι για να πας στο Final 4, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν δίνω μεγάλη σημασία σε αυτές τις προβλέψεις, όμως ένα πράγμα που μπορώ να πω για τον Ολυμπιακό είναι ότι είναι μια σπουδαία ομάδα. Η χημεία τους είναι πολύ καλή κι έχουν όλα τα κομμάτια που χρειάζονται, σπουδαίους point guards, καλούς ψηλούς, καλούς περιφερειακούς, καλό προπονητή επίσης. Όταν έχεις τόσα πολλά κομμάτια, το μόνο που σου λείπει είναι η χημεία και πιστεύω ότι έχουν και πολύ καλή χημεία επίσης. Γι΄ αυτό είναι επιτυχημένοι φέτος.»

Είσαι ίσως ο μοναδικός παίκτης της EuroLeague που βοηθάει τόσο συχνά την Εθνική του ομάδα στα προκριματικά, ακόμα κι αν χρειάζεται να ταξιδεύεις και να παίζεις κολλητά παιχνίδια. Θέλεις να μιλήσεις λίγο γι΄ αυτό αλλά και για την άποψη που επικρατεί στις τάξεις των παικτών γι' αυτό το λεπτό θέμα;

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τις απόψεις άλλων παικτών, η δική μου όμως είναι, ότι η χώρα μου έχει μια μεγάλη ευκαιρία να παίξει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να προκριθεί στην τελική φάση. Δεν την είχαμε ξανά αυτή την ευκαιρία και θέλω να είμαι μέρος της, θέλω να βοηθήσω την Εθνική μου ομάδα ειδικά στην κατάσταση που είμαι τώρα, είμαι στο peak μου και θέλω να είμαι εκεί για τη χώρα μου. Και σε κάθε ευκαιρία, θέλω να ευχαριστώ την ΤΣΣΚΑ, τον κόουτς Ιτούδη και ειδικά τον πρόεδρό μας, τον Αντρέι Βατούτιν που μου επιτρέπουν να παίζω για την Εθνική μου ομάδα. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, το κατάλαβε, με άφησε και θα είμαι για πάντα ευγνώμων γι’ αυτό.»

Τελευταίες δύο ερωτήσεις. Ποιος είναι ο συμπαίκτης σε όλη την καριέρα σου που θαύμασες περισσότερο;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν, όμως ένας από τους πιο ιδιαίτερους για μένα ήταν ο Κέβιν Γκαρνέτ.»

Στο Μπρούκλιν...

«Ναι, στο Μπρούκλιν. Είναι ένας από τους παίκτες που τον έβλεπα μεγαλώνοντας και κάποια στιγμή αντιλήφθηκα ότι είναι συμπαίκτης μου. Ήταν ηγέτης εντός κι εκτός παρκέ, έμαθα πολλά από αυτόν και σίγουρα είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου.»

Έδωσες καλή ασίστ για την τελευταία ερώτηση. Έγινες 30 τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον είσαι στο δεύτερο μισό της καριέρας σου. Πιστεύεις ότι υπάρχει χρόνος να επιστρέψεις στο ΝΒΑ και να έχεις μια κανονική ευκαιρία να δείξεις τι μπορείς να κάνεις εκεί;

«Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος. Είμαι ρεαλιστής όμως και ξέρω ότι κάθε χρόνο αυτή η πόρτα μικραίνει όλο και περισσότερο. Όχι λόγω των ικανοτήτων μου, αλλά γιατί έχω καθιερωθεί εδώ στην Ευρώπη, είμαι ένας από τους καλούς παίκτες, αν μπορώ να το πω αυτό και για να το αφήσω αυτό, θα πρέπει να είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία εκεί. Θέλω να παίζω κι όταν λέω να παίζω, εννοώ αρκετά λεπτά για να δείξω τι μπορώ να κάνω.»

Να συνεισφέρεις σε σταθερή βάση;

«Ναι, να συνεισφέρω τη γνώση μου και την εμπειρία μου σε όποια ομάδα και να είμαι.»