Στέφαν Γιόβιτς: Πέντε βραδιές που θα θυμάται για πάντα (vids)

Στέφαν Γιόβιτς: Πέντε βραδιές που θα θυμάται για πάντα (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Στέφαν Γιόβιτς: Πέντε βραδιές που θα θυμάται για πάντα (vids)
Ο Στέφαν Γιόβιτς ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στο ματς με την Μπασκόνια φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού (28/1, 21:00) και το Gazzetta θυμάται τα πέντε βράδια που ο Σέρβος γκαρντ έκλεψε τους προβολείς της δημοσιότητας.

Ο Σέρβος γκαρντ δεν είναι ο παίκτης που θα πετύχει 25-30 πόντους. Ποτέ δεν ήταν. Μπορεί κάποιες βραδιές να του «βγει» το παιχνίδι, μπορεί να βρεθεί σε καλό φεγγάρι και να πάρει την επιθετική μπαγκέτα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εκείνος που θα κληθεί να «ηρεμήσει» το παιχνίδι της ομάδας του, να οργανώσει σωστά και να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπαίκτες του.

Ένας πλέι μέικερ... ολκής. Άλλωστε και στον Παναθηναϊκό αυτό περιμένουν. Αφενός να παραμείνει υγιής και αφετέρου να αποτελέσει τον ιθύνοντα νου της ομάδας. Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο Κέντρικ Πέρι, ο οποίος και αποτέλεσε παρελθόν από τους «πράσινους» συνεχίζοντας την καριέρα του στην Μπούντουτσνοστ. Ο Στέφαν Γιόβιτς έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι μπορεί να το κάνει. Και μάλιστα με άκρως αποτελεσματικό, ενίοτε και εντυπωσιακό, τρόπο.

Το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του Σέρβου γκαρντ, τόσο στα παρκέ της EuroLeague, όσο στα εθνικά πρωταθλήματα και φορώντας επίσης τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Το καλύτερο παιχνίδι του με την Εθνική Σερβίας

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και στο «Aleksandar Nikolić Hall» του Βελιγραδίου είχε διεξαχθεί το ματς για την 10η αγωνιστική των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας. Απέναντι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμελλε να πραγματοποιήσει με την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα της χώρας του. Η Σερβία είχε νικήσει εύκολα με 84-61, σ' ένα αδιάφορο ματς για την Ελλάδα από τη στιγμή που είχε εξασφαλίσει τη πρόκριση στην τελική φάση και ο Γιόβιτς είχε 22 πόντους με 7/8 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Το ρεκόρ ασίστ στην EuroLeague

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 και πέντε σερί χρόνια, ο Στέφαν Γιόβιτς απολάμβανε μια ιδιαίτερη... μοναξιά στα Milestones της EuroLeague. Συγκεκριμένα ήταν ο μοναδικός με 19 ασίστ σ' ένα παιχνίδι της διοργάνωσης ωστόσο κατάφερε να τον ισοφαρίσει ο Φακούντο Καμπάτσο και να «μοιραστεί» την πρωτιά μαζί του. Ο Σέρβος γκαρντ δεν είχε σταματήσει να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του το βράδυ της 12η Νοεμβρίου 2015 στο Μόναχο, καθώς με 19 τελικές πάσες είχε βοηθήσει ώστε να «αποδράσει» ο Ερυθρός Αστέρας με τη νίκη με σκορ 90-79. Μπορεί να μην σκόραρε (4π., 1/6σουτ, 2/2β.) αλλά τη... δουλειά του την έκανε.

Το «γεμάτο» double-double στην απόδραση από τη Βιτόρια

Τον Ιανουάριο του 2017 είχε συνδυάσει την ουσία της προσωπικής του εμφάνισης με μια μεγάλη νίκη του Ερυθρού Αστέρα μέσα στην «Fernando Buesa Arena» της Βιτόρια. Για την 19η αγωνιστική της EuroLeague, οι Σέρβοι είχαν επικρατήσει της Μπασκόνια με 87-69 και εκείνος «σταμάτησε» στους 29 βαθμούς του ranking έχοντας πραγματοποιήσει ολοκληρωτική εμφάνιση. Συγκεκριμένα σε 25 λεπτά συμμετοχής είχε πετύχει 18 πόντους με 6/7 δίποντα και 2/4 τρίποντα, ενώ «γέμισε» τη στατιστική του με 12 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 ριμπάουντ και μόλις 1 λάθος.

H βραδιά που σκόραρε «κατά ριπάς» έξω από τα 6.75 μέτρα

Τρεις μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία και πιο συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο Στέφαν Γιόβιτς είχε... βρει για τα καλά το χέρι του και φρόντισε να πάρει «ρεπό» από τις ασίστ προκειμένου να «ντυθεί» εκτελεστής στην αναμέτρηση της Χίμκι με την Ζάλγκιρις Κάουνας. Οι Ρώσοι είχαν νικήσει με 83-74 και αυτό το όφειλαν στον Σέρβο γκαρντ, ο οποίος «έγραψε» το προσωπικό του ρεκόρ καριέρας όσον αφορά τα εύστοχα τρίποντα. Στα 27 λεπτά που είχε αγωνιστεί, πέτυχε 25 πόντους έχοντας 4/4 δίποντα, 5/6 τρίποντα και 2/2 βολές. Όσο για τις ασίστ; Είπαμε, τις... άφησε για τους συμπαίκτες καθώς είχε μόνο μία τελική πάσα.

To «assist show» του στην Aba Liga

Έναν, περίπου, χρόνο μετά το εντυπωσιακό ρεκόρ του Γιόβιτς στην EuroLeague όσον αφορά τις περισσότερες ασίστ σ' ένα ματς, ακολούθησε και μια ανάλογη εμφάνιση στα παρκέ της Αδριατικής Λίγκας. Στις 3 Οκτωβρίου 2016 και πιο συγκεκριμένα σε παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα με την Τσεντεβίτα για την Aba Liga, ο Σέρβος γκαρντ άρχισε και πάλι να μοιράζει ασίστ με αμείωτο ρυθμό. Η ομάδα του είχε νικήσει εύκολα με 88-64 και εκείνος «σταμάτησε» στις 16 τελικές πάσες. Αν μη τι άλλο ιδιαίτερα αξιοζήλευτο νούμερο...