Σλούκας: Η ηγετική του φύση (vid)

Σλούκας: Η ηγετική του φύση (vid)
Το Gazzetta αναλύει όσα έκανε ο Κώστας Σλούκας στο παρκέ του ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Ηγέτης είναι το πρόσωπο το οποίο μπορεί να επηρεάσει ένα σύνολο ανθρώπων προς την επίτευξη ενός στόχου μέσω μίας πολύπλοκης διαδικασίας με πολλαπλές διαστάσεις.

Όταν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος υπέγραφαν την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό γνώριζαν πως είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι ο ηγέτης της ομάδας μετά τον Βασίλη Σπανούλη..

Πέρασε ένας χρόνος και η παρουσία του 31χρονου γκαρντ στη νίκη επί του Παναθηναϊκού με 65-84 έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ουσιαστικά έκανε όλα αυτά για τα οποία προορίζεται από την πρώτη στιγμή που πάτησε το παρκέ για να αντικαταστήσει τον Τόμας Ουόκαπ... Βασικά από νωρίτερα αφού οι προπονήσεις που ακολούθησαν της ήττας στο ΣΕΦ από τους «πράσινους» ήταν διαφορετικές.

Ο εγωισμός όλων κι όχι μόνο του Σλούκα θίχτηκε και έτσι αισθανόμενος το βάρος του ηγέτη κάνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στις προπονήσεις, είναι απίστευτα συγκεντρωμένος και χθες στο ΟΑΚΑ ήταν πνευματικά δυνατός.

Από την πρώτη στιγμή έδειξε την διάθεσή του και δεν αναφερόμαστε στην μπροστινή πλευρά του παρκέ, αλλά στην πίσω. Ο Σλούκας στην επίθεση είτε με δημιουργία είτε με εκτέλεση έχει τον τρόπο να «πληγώσει» την άμυνα. Στην άμυνα όμως χθες από τις πρώτες κατοχές «έσπαγε» δυναμικά τα σκριν, χαμήλωνε και περνούσε ξυστά από τον αντίπαλο ψηλό που είχε στηθεί.

Σλούκας

Τα όσα έκανε στην επίθεση είναι ζήτημα ικανοτήτων, προσπάθειας και φυσικά εξυπνάδας. Όπως ακριβώς οι πολλαπλές διαστάσεις που απαιτεί μία ηγετική παρουσία όπως αναφέραμε στον πρόλογο.

Ξεκινούσε από την κορυφή αναζητώντας τον λόγο αναγκαίο χώρο για να σουτάρει από τα 5-6 μέτρα. Από την πρώτη κιόλας περίοδο αντιμετώπισε και man to man και ζώνη. Στην προσωπική άμυνα αντιμετώπισε τον Νέντοβιτς και τον Πέρι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βγήκε κι ο Παπαγιάννης πάνω του. Ο Σλούκας ένιωθε καλά, ήταν συγκεντρωμένος, είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και με τους γρήγορους πόντους του υποχρέωσε τον Πρίφτη να διαφοροποιήσει την άμυνα πάνω του, αλλά κι αυτό το μετέτρεψε σε θετικό ο Ελληνας γκαρντ αφού ξεκίνησε τα «πάρε – βάλε» στους συμπαίκτες του βάζοντάς του στο κόλπο. Ο Σλούκας τελείωσε με 16 πόντους και 6 ασίστ οι οποίες πρόσφεραν 15 επιπλέον πόντους.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Πρίφτης έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Είπε στον Μποχωρίδη να ακολουθεί παντού τον Σλούκα καταργώντας κάθε έννοια της ομαδικής άμυνας. Ο Ελληνας γκαρντ του Παναθηναϊκού δεν έδινε βοήθειες, δεν συμμετείχε σε περιστροφές ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή του. Αυτό είχε σκοπό να μην έχει την μπάλα στα χέρια του ο Σλούκας προκειμένου να μην είναι ο παίκτης που θα αποφασίσει στο τέλος.

Ο Σλούκας είχε ανάγκη μία τέτοια εμφάνιση σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όχι για να αποδείξει την αξία του, αλλά γιατί το είχε ανάγκη η δική του ηγετική φύση.