Η επανάσταση του Ακίλε Πολονάρα

Η επανάσταση του Ακίλε Πολονάρα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η επανάσταση του Ακίλε Πολονάρα
Η Euroleague Greece κάνει focus στον Ακίλε Πολονάρα, στέκεται στην ουσιαστική φετινή χρονιά και εστιάζει στους αριθμούς του και στην εντυπωσιακή άνοδό τους σε σύγκριση με την περσινή σεζόν.

Όπως συνηθίζει να λέει και ο λαός, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», οπότε αυτός που πραγματικά γνωρίζει τι δεν πήγε καλά πέρσι και διορθώθηκε φέτος, προφανώς είναι ο ίδιος ο Ακίλε Πολονάρα. Ο Ιταλός φόργουορντ δεν εστίασε ποτέ στην περσινή (σχεδόν αδιάφορη) χρονιά για τον ίδιο στην Euroleague, παρότι υπάρχουν ένα σωρό εξηγήσεις. Κάποια στιγμή βέβαια είχε πετάξει τη… σπόντα του με αποδέκτη τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς καθώς όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει τη μεταμόρφωση της Μπασκόνια η οποία οδήγησε και στην κατάκτηση του ισπανικού Πρωταθλήματος, στάθηκε στο υψηλό επίπεδο επίδρασης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στους παίκτες. «Με την άφιξη του νέου προπονητή απελευθερωθήκαμε πνευματικά», είχε πει.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ατάκα είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς για τις πρακτικές του Μαυροβούνιου προπονητή έχουν ακουστεί αλλά και γραφεί πολλά, ειδικά στο διάστημα της πρώτης παρουσίας του (2000-05) στην τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια σε σημείο να μην διαπιστώνεται ότι διακρίνεται για τις πνευματικές επαναστάσεις του. Από προπονήσεις σε μεταμεσονύχτιες ώρες έπειτα από μια κακή εμφάνιση, αλλά και καψόνια προς… γνώση και συμμόρφωση. Γενικώς έχει περιγραφτεί ως ένας σκληρός και εξόχως απαιτητικός προπονητής ο οποίος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και συνηθίζει να σχηματίζει στο μυαλό του πολλά καλούπια, ένα για τον κάθε παίκτη του. Ήρθε όμως ο Ιταλός φόργουορντ και διέψευσε αυτά που πίστευε η κοινή γνώμη.

Ο ίδιος σίγουρα ένιωσε απελευθερωμένος μετά την επιστροφή του Ιβάνοβιτς, το ομολόγησε εξάλλου, αυτό δείχνουν και οι αριθμοί καθώς δεν συγκρίνονται με τους αντίστοιχους περσινούς. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε δέκα αγώνες (φέτος) έχει πετύχει περισσότερους πόντους σε σχέση με τους περσινούς σε 27 παιχνίδια και από τον περσινό μέσο όρο των 3.1 πόντων ανά αγώνα, αυτή τη στιγμή είναι εκ των πρωταγωνιστών της Μπασκόνια με 8.9π. Δίχως μάλιστα να ξεφεύγει σε επίπεδο αριθμού προσπαθειών καθώς δεν συνηθίζει να αναλαμβάνει περισσότερες από επτά σε κάθε αγώνα με ποσοστό αποτελεσματικότητας το 58.5% στα σου εντός παιδιάς και το 38.55 από μακρινή απόσταση.

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ;

Κανείς δεν μπορεί να απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο γιατί τα πειστήρια που αναδεικνύονται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών είναι αδιάσειστα. Υπό τις οδηγίες του Βέλιμιρ Περάσοβιτς και σε σύνολο 15 αγώνων στην Euroleague, ο 27χρονος φόργουορντ μάλλον πέρασε απαρατήρητος καθότι περιορίστηκε στους 2.9 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στο ίδιο διάστημα, στην Μπασκόνια έκαναν δεύτερες σκέψεις και μάλλον προσανατολίζονταν στην επιλογή μη ανανέωσης του συμβολαίου του καθώς υπήρχε σχετικός όρος. Μόλις ανέλαβε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αυτομάτως αναβαθμίστηκε ο ρόλος του, ομοίως και ο μέσος όρος του σε πόντους και ριμπάουντ στην Euroleague. Εντονότερη αίσθηση προκάλεσε η αγωνιστική παρουσία του στα Playoffs του ισπανικού Πρωταθλήματος όπου είχε 8.2 πόντους και 4.7 ριμπάουντ ανά αγώνα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Μπασκόνια επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΛΙΑ

Αναζητώντας ερμηνείες, η βασικότερη έχει να κάνει με τον αγωνιστικό ρόλο του. Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη του στην Euroleague, είχε μεταβατικό χαρακτήρα και στην πραγματικότητα αποκτήθηκε για να προσφέρει ανάσες στον ηγέτη της Μπασκόνια, Τόρνικε Σενγκέλια. Φέτος ο Γεωργιανός φόργουορντ βρίσκεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, εκτιμήθηκε ότι το κενό του ήταν δυσαναπλήρωτο, αλλά η Μπασκόνια επέλεξε να το καλύψει με επένδυση σε δύο παίκτες. Ο Άλεκ Πίτερς πραγματοποιεί εντυπωσιακή χρονιά αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ ο Ακίλε Πολονάρα ο οποίος ήδη υπήρχε στην ομάδα, ανέβηκε επίπεδο στο rotation με μεγαλύτερη ευθύνη. Αυτό πιστοποιείται και από τον χρόνο συμμετοχής του καθώς ο φετινός (27:35) είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό.

Σαφέστατα δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης με τον Σενγκέλια, πόσο μάλλον και καριέρας στην Euroleague. Είναι εξάλλου εντελώς διαφορετικοί παίκτες, ενώ ο ίδιος ο Ιταλός (με κατά καιρούς δηλώσεις) του δεν έκρυψε ποτέ ότι θα ήθελε να φτάσει στο επίπεδο του Γεωργιανού τον οποίον μάλιστα χαρακτήρισε και καλύτερο power forward της Euroleague μαζί με τον Νίκολα Μίροτιτς.

*Ο Πολονάρα διακρίνεται για τα εντυπωσιακά καρφώματα, κέρδισε εξάλλου τον σχετικό διαγωνισμό στο ιταλικό All Star Game το 2014 και φέτος, αυτή η φάση που πρόσφερε είναι από τις κορυφαίες στη σεζόν...