Ζενίτ - Ερυθρός Αστέρας 58-69: «Έλαμψε» στην Αγία Πετρουπολη (vid)

Ζενίτ - Ερυθρός Αστέρας 58-69: «Έλαμψε» στην Αγία Πετρουπολη (vid)
Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε καταπληκτικό παιχνίδι στην Αγία Πετρούπολη και μάλλον σόκαρε τη Ζενίτ καθώς επικράτησε με 58-69 , φθάνοντας στις πέντε νίκες στη φετινή Euroleague.

Αυτό που έγινε στην Αγία Πετρούπολη μάλλον ήταν απρόβλεπτο βάσει της δυναμικής και της πορείας των δύο ομάδων στη Euroleague καθώς ο Ερυθρός Αστέρας δεν επικράτησε απλά, αλλά το έκανε με ευκολία. Οι Σέρβοι έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο, ενώ η Ζενίτ είδε τα όπλα της να παθαίνουν αφλογιστία, σούταρε με τρομερά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας και τελείωσε το παιχνίδι με (σχεδόν) διπλάσιο αριθμό λαθών σε σχέση με ασίστ.

Ο αγώνας

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε αντίθετα του αναμενομένου και κυρίως, των όσων είχαν παρουσιάσει οι δύο ομάδες πριν το τζάμπολ. Γιατί ο Ερυθρός Αστέρας έκανε ίσως το καλύτερο ημίχρονο του στη φετινή Euroleague, παρότι δεν είχε (ούτε υποτυπωδώς) το μακρινό σουτ. Έβγαλε συνεργασίες, πήρε πολλά από τους Κούζμιτς και Κάλινιτς (έκαστος από εννιά πόντους), προηγήθηκε με 3-10 (3’) αλλά και με 16-23 στο τέλος της περιόδου. Για την ακρίβεια, πλην των Φράνκαμπ,Ζούμπκοφ, η Ζενίτ μάταια έψαξε να βρει πόντους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν καταλυτική η παρουσία του Νέιτ Ουόλτερς (10π.) και οι φιλοξενούμενοι πάτησαν σε διψήφια διαφορά (16-27, 12’) ελέγχοντας την επιθετικότητα του αντιπάλου. Η παραγωγή τους στην επίθεση δεν ήταν υψηλή, σε αυτό συνετέλεσε η αστοχία τους από μακρινή απόσταση (1/7), ακόμη κι έτσι όμως προηγήθηκαν με 28-42 στο ημίχρονο.

Με τους Λόιντ, Μπάρον εκτός ρυθμού, η Ζενίτ δεν είχε τρόπο αντίδρασης στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους (35-50, 24:30). Μέχρι το τέλος της περιόδου δεν άλλαξε κάτι. Η Ζενίτ συνέχισε να πετάει τις επιθέσεις στα σκουπίδια καθώς έκανε διαδοχικά λάθη και η διαφορά θα μπορούσε να είχε πάει πολύ ψηλότερα από το +18 (38-56, 28:30) με τον Μάικ Ζίρμπες να εξελίσσεται σε παίκτης-κλειδί στο 3ο δεκάλεπτο (40-58, 30’).

Με επτά διαδοχικούς πόντους ο Ογκνιέν Ντόμπριτς φρόντισε να «πνίξει» κάθε επαναστατική σκέψη της Ζενίτ (44-65, 34’) και με τη διαφορά να διατηρείται σε τόσο υψηλό επίπεδο, οι γηπεδούχοι δεν θα μπορούσαν να βρουν δρόμο επιστροφής. Στην τελευταία απόπειρα, μείωσαν σε 50-65 (35:30) αλλά ο Ερυθρός Αστέρας ουδέποτε έχασε τον έλεγχο και διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του Τζόρνταν Μίκι.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΜΑΤΣ: Ο Ερυθρός Αστέρας έπαιξε καταπληκτική άμυνα, ανάγκασε τη Ζενίτ να σουτάρει με άσχημα ποσοστά ευστοχίας (19/53 σουτ) αλλά και σε σχεδόν διπλάσιο αριθμό λαθών σε σχέση με ασίστ (9-17). Επιθετικά, ανά δεκάλεπτο είχε κι άλλους πρωταγωνιστές.

Ο MVP: Κάποιοι θα αδικηθούν με την επιλογή του Νέιτ Ουόλτερς αλλά ο Αμερικανός οργάνωσε τέλεια και εκτέλεσε το ίδιο.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Κούζμιτς και Κάλινιτς στο πρώτο ημίχρονο, Ζίρμπες και Ντόμπριτς στο δεύτερο.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Τζόρνταν Λόιντ και Μπίλι Μπάρον είχαν πέντε πόντους με 0/9 σουτ και τέσσερα λάθη στο τέλος της τρίτης περιόδου.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μάλλον το ότι ο Ερυθρός Αστέρας κέρδισε πολύ εύκολα καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα είχε διψήφια διαφορά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο συσχετισμός ασίστ-λαθών για τη Ζενίτ (9-17) που οδήγησε και στους μόλις 58 πόντους.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η εικόνα του αγώνα στοιχειοθέτησε πολύ ισχυρή έκπληξη, αλλά ο Ερυθρός Αστέρας άγγιξε την τελειότητα στην άμυνα και η δε Ζενίτ έκανε, ίσως, το χειρότερο παιχνίδι της στη φετινή Euroleague. Από το σημείο που βρέθηκε στο -10, ουσιαστικά δεν βρήκε δρόμο επιστροφής.

Τα δεκάλεπτα: 16-23, 28-42, 40-58, 58-69