Φενερμπαχτσέ - Αναντολού Εφές: Για μία θέση στον «θρόνο» της Πόλης

Φενερμπαχτσέ - Αναντολού Εφές: Για μία θέση στον «θρόνο» της Πόλης
Φενέρ και Εφές διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για την 12η στροφή της Euroleague προκειμένου να βρεθεί η ομάδα που θα πάρει τα σκήπτρα της Κωνσταντινούπολης, έστω και προσωρινά.

Ο πρώτος τουρκικός «εμφύλιος» της σεζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (25/11, 19:45) στην Ulker Sports Arena. Εκεί όπου η Φενερμπαχτσέ υποδέχεται την μεγάλη της αντίπαλο, Αναντολού Εφές, για την 12η αγωνιστική της Euroleague.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορεί να φέρει μνήμες Final 4 και παραδοσιακά να διατηρεί «άρωμα» από τελικές φάσεις, ωστόσο η χρονική συγκυρία στη διοργάνωση βρίσκει και τις δύο ομάδες να εξακολουθούν να αναζητούν την αγωνιστική τους ταυτότητα.

Από τη μία, οι γηπεδούχοι, έχοντας στο… τιμόνι τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, έπειτα από έντεκα αγώνες μετρούν μόλις 3 νίκες και 8 ήττες και φιγουράρουν στην 15η θέση της κατάταξης. Η τελευταία, μάλιστα, φορά που έφεραν αρνητικό αποτέλεσμα, ήταν στο Κάουνας απέναντι στην Ζαλγκίρις που ανέβασε ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα στο αγωνιστικό πλάνο των Τούρκων.

Από την άλλη, Εφές και Εργκίν Αταμάν υπό το βάρος των υπερασπιστών του ευρωπαϊκού τίτλου, έδειξαν στοιχεία αστάθειας στο ξεκίνημα της σεζόν. Κάτι που τους έχει επιτρέψει να πάρουν 5 νίκες και να υποστούν 6 ήττες σε όσα παιχνίδια έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής, βρισκόμενη στη 10η θέση.

Λίγο πριν την συνάντησή τους, όμως, οι «μονομάχοι» ακολούθησαν άκρως αντίθετη πορεία, με την Φενέρ να καταγράφει 3 ήττες στη σειρά και την Εφές να… αναγεννάται μέσα από τις στάχτες που έριξε τον εαυτό της έχοντας 3 νίκες.

Η... καλημέρα και η υπεροχή

Η Euroleague δεν είναι εκείνη που θα φέρει αντιμέτωπες τις δύο τουρκικές ομάδες για πρώτη φορά στη σεζόν 2021/22. Έχει ήδη προηγηθεί η μεταξύ τους αναμέτρηση με το... καλημέρα του εγχώριου πρωταθλήματος για την 4η «στροφή» και πάλι στο ίδιο γήπεδο.

Η εξέλιξη του αγώνα έφερε τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού, την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος, ενώ η διαφορά έλαβε διαστάσεις θριαμβευτικού χαρακτήρα (90-68).

Πάνω στα πρώτα δείγματα του συγκεκριμένου ντέρμπι, «πατά» και η σχετική παράδοση των δύο ομάδων στην Ευρώπη, αφού η Φενέρ έχει επικρατήσει 11 φορές του αντιπάλου της έναντι 5 που… υποτάχθηκε στις διαθέσεις της έτερης ομάδας της Κωνσταντινούπολης.

Η σύγχρονη ιστορία, βέβαια, στρέφει το… βελάκι προς την Εφές, αφού στις 2 από τις τελευταίες 3 αναμετρήσεις στο πλαίσιο της Euroleague, η ομάδα του Αταμάν «έκλεψε» το ροζ φύλλο αγώνα.

Οι πρωταγωνιστές που μένουν σιωπηλοί

Οι επίδοξοι ήρωες είναι λίγο- πολύ γνωστοί για την επικείμενη αναμέτρηση. Στα πρόσωπα των Βασίλιε Μίσιτς, Γιαν Βέσελι, Ντέβιν Μπούκερ και Ροντριγκ Μπομπουά βρίσκουν οι προπονητές την βάση του παιχνιδιού τους.

Η κόντρα των Τούρκων, όμως, ενδέχεται να φέρει αντιμέτωπους με τους… ίδιους τους τους εαυτούς, παίκτες-κλειδιά, φυσικούς ή αφανείς πρωταγωνιστές που έχουν παραμείνει σιωπηλοί στην φετινή κούρσα.

Με πρώτο και (όχι) καλύτερο – τουλάχιστον τη δεδομένη περίοδο – τον Κρις Σίνγκλετον από την πλευρά του Αταμάν. Ο Αμερικανός φόργουορντ μπορεί να έχει εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο ρεκορντμαν συμμετοχών στην Euroleague, καθώς καταγράφει 213 διαδοχικές παρουσίες, αλλά η αρχή της τρέχουσας σεζόν του ακολουθείται από αρνητικό πρόσημο.

Ο Σίνγκλετον μένει μακριά από τον καλό εαυτό των περσινών playoffs και σίγουρα οι αριθμοί του δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν αυτό το συμπέρασμα. Με μέσο όρο περίπου τα 18 λεπτά, ο 31χρονος ψηλός σκοράρει 3.8 πόντους με 38.9% στο δίποντο και 28% από την περιφέρεια. Βέβαια, τα πεπραγμένα του δεν ικανοποιούν ούτε στις… βρώμικες κατηγορίες που διακρινόταν μέσα στο γήπεδο.

Όσον αφορά τον Νάντο Ντε Κολό στην φαρέτρα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, εκείνος εξακολουθεί να ψάχνει την σταθερότητά του. Με εξαίρεση τους αγώνες απέναντι σε Παναθηναϊκό, την… πρώην ομάδα του ΤΣΣΚΑ και τον πιο πρόσφατο στο Κάουνας, ο Γάλλος βλέπει τα ποσοστά του αν μη τι άλλο δεν μπαίνουν σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Σε 22:15 παρουσίας στο παρκέ κατά μέσο όρο, ο 34χρονος γκαρντ σκοράρει 10.5 πόντους, συνδυάζοντάς το με 3.5 ασίστ. Παρόλα αυτά, τόσο τα 13 εύστοχα τρίποντα σε 41 προσπάθειες, όσο και το γεγονός ότι έχει χάσει ήδη 3 βολές (20/23), όταν ολόκληρη την περασμένη σεζόν έχασε 7 (103/110) δίνει το… στίγμα της αγωνιστικής αστάθειας του Ντε Κολό.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία αναμέτρηση που καλούνται να θέσουν την αφετηρία τους στο μηδέν και κάθε έκπληξη για τον... θρόνο είναι ευπρόσδεκτη!

@Photo credits: euroleague