Γιόγκι Φέρελ: Από... βασικός πλέι μέικερ, ούτε οκτώ λεπτά στο παρκέ

Γιόγκι Φέρελ: Από... βασικός πλέι μέικερ, ούτε οκτώ λεπτά στο παρκέ

Γιώργος Κούβαρης
Γιόγκι Φέρελ: Από... βασικός πλέι μέικερ, ούτε οκτώ λεπτά στο παρκέ
Το Gazzetta στέκεται στην μέχρι σήμερα παρουσία του Γιόγκι Φέρελ, ο οποίος αποκτήθηκε για να αποτελεί τον βασικό point guard της ομάδας αλλά έφτασε στο σημείο να αγωνίζεται λιγότερο από... οκτώ λεπτά κατά μέσο όρο.

Λίγο μετά το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, γινόταν ουκ ολίγος λόγος για το «έλλειμα» του Παναθηναϊκού στην περιφέρεια και δη στη θέση του βασικού point guard.

Οι «πράσινοι» περίμεναν υπομονετικά, εξέτασαν πολλές περιπτώσεις, «ψάχτηκαν» αρκετά για την καλύτερη δυνατή λύση ώσπου κατέληξαν και έφτασαν στο σημείο να πιέσουν «ασφυκτικά» τον Γιόγκι Φέρελ να κατεβάσει τις απαιτήσεις του (σ.σ. οι οποίες στις πρώτες συζητήσεις «άγγιζαν» και το ένα εκατομμύριο δολάρια) προκειμένου να αφήσει την Αμερική για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Καθόλου. Γι' αυτό και πήρε αρκετό διάστημα μέχρι να επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του Gazzetta που έκανε λόγο για «κρούση» των «πρασίνων» στον Αμερικανό πλέι μέικερ. Στις 10 Οκτωβρίου η «πράσινη» ΚΑΕ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόκτηση του Αμερικανού, ο οποίος προορίζονταν για τη θέση του βασικού point guard. Δηλαδή για τη θέση στην οποία «πόναγε», και μάλιστα «πόναγε» πολύ το «τριφύλλι» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο...

Στο Κάουνας, ο 28χρονος Φέρελ συμπλήρωσε 37 ημέρες στο «πράσινο» ρόστερ ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η πορεία του και η παρουσία του μέσα στην ομάδα θα ήταν αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν που περίμεναν οι περισσότεροι. Από τη μέρα που ενσωματώθηκε στον Παναθηναϊκό και έκανε την πρώτη του προπόνηση, πρόλαβε να αγωνιστεί στα πέντε από τα έξι παιχνίδια που έδωσαν οι «πράσινοι» στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όπως είναι γνωστό, στην αναμέτρηση με την Ούνικς την περασμένη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ δεν πήρε χρόνο συμμετοχής και έγραψε «DNP» στη στατιστική του. Όχι γιατί αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα τραυματισμού αλλά επειδή ήταν απόφαση του προπονητή. Και να 'ταν μόνο αυτό; Το season high του όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής ήταν στο ματς με την Αναντολού Εφές όπου αγωνίστηκε για (μόλις) 11:29 έχοντας 1/5 σουτ και 4 ασίστ. Αυτό ήταν και το πιο «γεμάτο» παιχνίδι του Φέρελ, ο οποίος μόνο... βασικός δεν υπολογίζεται στον Παναθηναϊκό. Το... αντίθετο θα μπορούσε να πει κάποιος.

Στην μέχρι σήμερα παρουσία του με τη φανέλα του «τριφυλλιού», μετράει κατά μέσο όρο 1,6 πόντους ανά... 7:59 λεπτά συμμετοχής, έχοντας στο σύνολο των πέντε αγώνων 1/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 1,8 ασίστ και 1,8 λάθη. Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν έχει συμπεριληφθεί -τουλάχιστον ακόμα- στο ελληνικό ρόστερ, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ένταξή του και την προσαρμογή στο νέο του περιβάλλον.

Αν μη τι άλλο ο ρόλος του είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του Starting Point Guard για τον οποίο δαπανήθηκαν 600.000 δολάρια περίπου, καθώς έχει φτάσει στο σημείο να είναι ρολίστας και... χαμάλης στο «πράσινο» ρόστερ. Το ποσό για το «σφικτό» budget του Παναθηναϊκού είναι υπέρογκο για να κάθεται στον πάγκο ο παίκτης που έχει επιλεγεί για βασικός πλέι μέικερ και να είναι στα περισσότερα ματς θεατής και όχι ενεργό μέλος του ρόστερ.

Φυσικά μένει να φανεί «τι μέλλει γενέσθαι» με τον Αμερικανό ο οποίος δεν έχει κερδίσει ακόμα ρόλο, χώρο και χρόνο συμμετοχής στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να είναι δύσκολη η απευθείας μετάβαση από το ΝΒΑ στην EuroLeague, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βρίσκεται στα αρχικά πλάνα του προπονητικού team...

Ο Φέρελ μέχρι στιγμής στην EuroLeague