Στην Μπασκόνια τα… πουκάμισα αντέχουν περισσότερο από τους προπονητές

Στην Μπασκόνια τα… πουκάμισα αντέχουν περισσότερο από τους προπονητές

Βασίλης Βλαχόπουλος
Στην Μπασκόνια τα… πουκάμισα αντέχουν περισσότερο από τους προπονητές
Δέκα διαφορετικοί προπονητές σε διάστημα ισάριθμων ετών, ανατροπές και επιστροφές έπειτα από βαριές ήττες και μια σημαδιακή μέρα καλύπτουν το φάσμα μιας ιστορίας που καταγράφει το Gazzetta και αφορά αυτούς που πέρασαν από την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια.

Κατά το δόγμα που απαιτεί να μην αφήσεις μια μικρή λεπτομέρεια να (σου) χαλάσει μια όμορφη ιστορία, ξεπερνά το όριο του συμπτωματικού και αγγίζει του διαβολικού, αυτό που συμβαίνει με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και την ημέρα που κλείνει ο κύκλος του στην τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια. Είναι από τα στοιχεία που εξιτάρουν το ενδιαφέρον των προληπτικών (σαν και του λόγου μου), καθώς για δεύτερη φορά αποχαιρετά μέσα Νοέμβρη. Ο τρίτος κύκλος του Μαυροβούνιου τεχνικού έκλεισε στις 15 Νοεμβρίου 2021 κι αφού εκτιμήθηκε ότι η ομάδα χρειαζόταν (αυτό που λέμε)… ηλεκτροσόκ για να συνέλθει. Κοιτάζοντας το ημερολόγιό του, ο Ιβάνοβιτς ενδεχομένως να έχει τσεκάρει ότι 16 Νοεμβρίου είχε κλείσει και ο δεύτερος κύκλος του στην ομάδα των Βάσκων με ηθικό αυτουργό (τότε) τον Ολυμπιακό καθώς εκείνη η νίκη των Πειραιωτών στη Βιτόρια (16/11/2012) με 72-89 τον είχε οδηγήσει στο ταμείο ανεργίας.

Στην πιάτσα λέγεται ευρέως ότι, όταν η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη του αναμενομένου, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης αυτής της ομάδας και πανέξυπνος παράγοντας, Χοσέ Κερεχέτα, ρίχνει μια ματιά στην ατζέντα του κινητού του η οποία δεν περιλαμβάνει περισσότερα από 3-4 ονόματα προπονητών. Ένας εξ’ αυτών είναι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς με πειστήριο την (σχεδόν) 9ετία του στην τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια, ένας άλλος είναι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς με τον οποίον υπήρχαν σχέσεις αγάπης από την εποχή που ο Κροάτης ήταν το σήμα κατατεθέν της (τότε) Ταουγκρές εντός των τεσσάρων γραμμών και τρίτος της παρέας, ο αγαπητός Νέβιν Σπάχια ο οποίος επέστρεψε στη Βιτόρια.

Η αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας

Εντός της ημέρας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του Κροάτη τεχνικού κι εκεί θα φανεί αν θα στρωθεί κόκκινο χαλί για τον εξαγνισμό μιας αμαρτίας που έλαβε χώρα πριν από 13 χρόνια, όταν ο Νέβιν Σπάχια απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια ως Πρωταθλητής ACB, κάτοχος του Super Cup και με παρουσία στο Final Four της Euroleague. Δηλαδή, επί ημερών του 59χρονου τεχνικού η Μπασκόνια πέτυχε ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να καταφέρει αλλά (απρόσμενα) απολύθηκε στο φινάλε της σεζόν. Το λες και γλυκιά εκδίκηση γιατί εκείνη η πετυχημένη συνεργασία διακόπηκε επειδή ο Χοσέ Κερεχέτα ήθελε την επιστροφή του αγαπημένου φίλου του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Τώρα οι ρόλοι αντιστράφηκαν και το λευκό μαντήλι βρίσκεται στα χέρια του Σπάχια.

Ο Σπάχια

Δέκατος αλλά όχι… καταϊδρωμένος

Γενικώς, οι αλλαγές προπονητών εντάσσονται στις συνήθειες του δραστήριου Χοσέ Κερεχέτα ο οποίος μάλλον στερείται υπομονής και απαιτεί άμεσα αποτελέσματα. Ενδεχομένως να αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε νέα συνεργασία, αν και έχει αποδειχθεί ότι δίνει χρόνο σ’ αυτούς που πραγματικά εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Για παράδειγμα, σε βάθος δεκαετίας, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς θεωρείται ο μακροβιότερος στην τεχνική ηγεσία της Μπασκόνια καθώς σε επίπεδο Euroleague μετρά 72 αγώνες (33-39) και από τους λίγους που δύο φορές έβγαλαν ολόκληρη σεζόν (2011-12 και 2020-21). Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς με τους δικούς του 71 αγώνες και το θετικό πρόσημο (38-33). Κυριολεκτικά, από τα αγαπημένα παιδιά του «αφεντικού» της Μπασκόνια, σε σημείο να το συγχωρήσει για την αποστασία του, όταν δέχθηκε πρόταση και συμφώνησε με την Αναντολού Εφές, αν και δεσμευμένος με την Μπασκόνια. Ο Κροάτης άντεξε μια ολόκληρη σεζόν (2015-16) στον πάγκο της ομάδας, επέστρεψε στις αρχές της περιόδου 2018-19 για να απομακρυνθεί μετά από 15 αγώνες στην Euroleague, την επόμενη χρονιά.

Σεζόν στην Euroleague έκαναν δύο ακόμη προπονητές. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είχε 11 νίκες σε 24 αγώνες την περίοδο 2013-14 και ο Σίτο Αλόνσο τρία χρόνια αργότερα όπου η Μπασκόνια έφτασε στα Playoffs αλλά εκεί την απέκλεισε ο κακός δαίμονάς της, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Γιαν Τάμπακ επιστρατεύτηκε στα μέσα της σεζόν 2012-13 αντικαθιστώντας τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς αλλά κι αυτόν τον «έφαγε» η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στα Playoffs και η μη κατάκτηση εγχώριου τίτλους.

Ο Περάσοβιτς

Οι συνεργασίες ολίγων ημερών

Πιο ηχηρή απ’ όλες ήταν αυτή με τον Πάμπλο Πριχιόνι διότι το project του Αργεντίνου διαφημίστηκε εντονότατα, σε σημείο να χαρακτηριστεί ως ο επόμενος ανερχόμενος προπονητής στην Euroleague αλλά με απολογισμό 0-7 σε Ισπανία και Euroleague, αποφασίστηκε αλλαγή σχεδίου και η πρόσληψη του Πέδρο Μαρτίνεθ. Το όνομα του Ισπανού τεχνικού υπήρχε στη ατζέντα του Κερεχέτα καθώς είχε δουλέψει και στο παρελθόν στην ομάδα των Βάσκων αλλά όσο πετυχημένη ήταν η θητεία του στην σεζόν 2017-18 – αποκλεισμός στα Playoffs της Euroleague από τη Φενέρμπαχτσέ και συμμετοχή στους τελικούς της ACB κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης – τόσο εύκολα απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία. Συμπτωματικά και ο Μαρτίνεθ απολύθηκε στις 15 του Νοέμβρη (!) έπειτα από βαριά ήττα από την Μπουντούτσνοστ στο Μαυροβούνιο.

Ο Ιταλός Μάρκο Κρέσπι κάθισε μόλις σε πέντε αγώνες στη σεζόν 2014-15 και ξανά συμπτωματικά απολύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014 έπειτα από βαριά εντός έδρας ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ίμπο Ναβάρο ολοκλήρωσε την ίδια σεζόν μετρώντας εννιά νίκες σε 19 αγώνες στην Euroleague πριν παραδώσει σκυτάλη στον Περάσοβιτς. Στη σχετική λίστα δεν μπαίνει το όνομα του Σέρχιο Βαλντεομίλος καθώς εκτέλεσε χρέη υπηρεσιακού προπονητή με μόλις ένα παιχνίδι στο ενεργητικό του.