Ιτούδης - Σφαιρόπουλος: Oι δύο Έλληνες «μαέστροι» των ευρωπαϊκών πάγκων που σημειώνουν… Χ

Ιτούδης - Σφαιρόπουλος: Oι δύο Έλληνες «μαέστροι» των ευρωπαϊκών πάγκων που σημειώνουν… Χ
Οι Έλληνες προπονητές που οργανώνουν το πλάνο της ΤΣΣΚΑ και της Μακάμπι, τίθενται αντιμέτωποι (11/11, 19:00) με σκοπό να ξεχωρίσει ο ένας σε αυτόν τον άτυπο «εμφύλιο» της Euroleague.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποδέχεται την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Megasport Arena για την 9η αγωνιστική της Euroleague. Στα «τιμόνια» των ομάδων βρίσκονται δύο Έλληνες.

Δύο «μαέστροι» των παρκέ της Ευρώπης που από την πρώτη χρονιά της παρουσίας τους άφησαν το δικό τους στίγμα.

Από τη μία ένας «λόρδος», λάτρης της ακρίβειας και της λεπτομέρειας μετέβη στις κρύες περιοχές της Ρωσίας για να φέρει και πάλι την ΤΣΣΚΑ στο προσκήνιο εδώ και μία επταετία.

Και από την άλλη, ένας… τζέντλεμαν με πινακάκι, ο οποίος επέλεξε το 2018 να αναλάβει μία ομάδα με χαμένη ταυτότητα και να γίνει ο «βασιλιάς» του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη αναμέτρηση με καθοδηγητές τους Δημήτρη Ιτούδη και Γιάννη Σφαιρόπουλο, δεν πρόκειται για σύγκρουση τίτλων, αλλά προσωπικοτήτων. Ένα χάσμα, το οποίο γεφυρώνεται μέσω της μπασκετικής λογικής και μία εξίσωση με μηδενικό πηλίκο.

Γιατί μηδενικό; Ως πρώτοι προπονητές στην ΤΣΣΚΑ και τη Μακάμπι αντίστοιχα, μετρούν τις ίδιες νίκες όσον αφορά τον «εμφύλιο» και τώρα έχουν την ευκαιρία να βγουν έστω ένα βήμα πιο μπροστά.

Η σύνδεση με την ΤΣΣΚΑ

Ιτούδης και Σφαιρόπουλος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, πέρα από την Ελλάδα έχουν και ένα ακόμη κοινό σημείο που ξεκινά και σταματάει στα χρώματα της ΤΣΣΚΑ.

Προτού καθιερωθεί ο πρώτος στον πάγκο των Ρώσων και ενώ βρισκόταν στην τελευταία του σεζόν στον Παναθηναϊκό ως βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Σφαιρόπουλος ήταν μέλος του προπονητικού επιτελείου του Γιόνας Καζλάουσκας στην ομάδα της Μόσχας τη σεζόν 2011/12.

Μάλιστα στον δρόμο προς τον τελικό, η ΤΣΣΚΑ αντιμετώπισε τρεις φορές τον «Εξάστερο», με την τελευταία να είναι η συνάντηση στα ημιτελικά.

h

Οι αριθμοί με τις παρούσες ομάδες

Η αναμέτρησή τους στη Μόσχα, που είναι και η πρώτη για την φετινή σεζόν, πρόκειται να… γύρει τη ζυγαριά και να δημιουργήσει και πάλι ένα ισχνό πλεονέκτημα ανάμεσα στους δύο προπονητές.

Και αυτό γιατί τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόσημο, το οποίο να ακολουθεί τις μεταξύ τους «μάχες» στα ευρωπαϊκά παρκέ, αφού βρίσκονται στην απόλυτη ισοπαλία με 2 νίκες ο καθένας.

Τις δύο πρώτες χρονιές του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη Μακάμπι, ο τεχνικός των Ισραηλινών υπερτερούσε. Το 2018/19 αναμετρήθηκαν μία φορά και κατάφερε να ισορροπήσει τα… κακώς κείμενα από τον προκάτοχό του και μάλιστα μέσα στη Ρωσία.

Όπως έκανε και εντός έδρας την επόμενη σεζόν, φτιάχνοντας ένα μικρό σερί (2-0) απέναντι στον Δημήτρη Ιτούδη, σε μία σεζόν που διακόπηκε λόγω της πανδημίας, λίγο πριν αναμετρηθούν ξανά.

Η περσινή σεζόν (2020/21), ωστόσο, ανήκε ολοκληρωτικά στον Έλληνα τεχνικό της «αρκούδας», αφού επικράτησε τόσο στην 2η, όσο και στην 27η αγωνιστική με αντίπαλο την «ομάδα του λαού».

2018/19 Μακάμπι – ΤΣΣΚΑ 1-0 (είχαν ήδη παίξει στον πρώτο γύρο όταν ανέλαβε)
2019/20 Μακάμπι – ΤΣΣΚΑ 1-0 (διεκόπη η σεζόν)
2020/21 ΤΣΣΚΑ - Μακάμπι 2-0

h

Οι άσσοι... στο σακάκι του καθενός

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα οποία καταγράφονται από την αρχή της σεζόν, οι εν λόγω ομάδες βασίζουν τις καλές τους εμφανίσεις στις αποδόσεις δύο φόργουορντ που «μιλάνε» με τη στατιστική τους.

Στο πολυπρόσωπο στρατόπεδο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρά τις τρεις συνεχόμενες ήττες που έχει υποστεί στην Euroleague μετά από μία πενταετία, ο Ουίλ Κλάιμπερν είναι η… ηλιαχτίδα σε ένα συννεφιασμένο τοπίο.

Ο Δημήτρης Ιτούδης του δείχνει την εμπιστοσύνη του, παρατάσσοντάς τον στο παρκέ περισσότερη ώρα από κάθε συμπαίκτη του (29:29 λεπτά -εξαιρείται ο Σενγκέλια που μετρά 4 λιγότερα ματς λόγω τραυματισμού) και ο Αμερικανός φόργουορντ του το ανταποδίδει.

Στο σύστημα αξιολόγησης συγκεντρώνει 18,6 βαθμούς κατά μέσο όρο, έχοντας 17,9 πόντους (39% στο τρίποντο), 5,6 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 0,8 κλεψίματα ανά αγώνα και αποτελεί τον πρώτο «άσσο» του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, εκείνος που προσφέρει τα μέγιστα, πέρα από τον επί σειρά ετών «ύποπτο», Ουίλμπεκιν, ακούει στο όνομα Τζέιμς Νάναλι. Ο 31χρονος Αμερικανός κυμαίνεται περίπου… μισό βαθμό κάτω από τους αριθμούς του αντιπάλου του.

Το 16,8 στο δικό του σύστημα αξιολόγησης, συνοδεύεται με 14,4 πόντους (35% στο τρίποντο), 4,1 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ και 0,8 κλεψίματα στα 28:38 που αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι.