Ούνικς - Μπασκόνια 83-69: Άνετη νίκη από... ημίχρονο (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Ούνικς - Μπασκόνια 83-69: Άνετη νίκη από... ημίχρονο (vid)
Η Ούνικς Καζάν (2-4) ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Μπασκόνια (3-3) με σκορ 83-69, καθαρίζοντας την υπόθεση νίκη από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, χάρη σε ένα αναπάντητο σερί 18 πόντων.

Την δεύτερη νίκη της στην εφετινή EuroLeague πανηγύρισε η Ούνικς Καζάν, καθαρίζοντας άνετα την Μπασκόνια που πλήρωσε το νεκρό της διάστημα στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι Βάσκοι έχασαν ολοκληρωτικά την επαφή τους με το σκορ από νωρίς στο ματς κι εκείνο απλώς εξελίχθηκε σε... τυπική διαδικασία ως το φινάλε.

Το ματς

Η ομάδα του Περάσοβιτς πατούσε καλύτερα στο ξεκίνημα και στα μέσα της εναρκτήριας περιόδου προηγήθηκε με 13-6 χάρη σε καλάθι του Τζον Μπράουν που ήταν ζεστός στα πρώτα λεπτά με 6 πόντους. Ο Μπράντλεϊ πήρε τη σκυτάλη και με δύο διαδοχικά καλάθια έκανε το 17-6 στο 7ο λεπτό, δίνοντας αέρα 11 πόντων στους Ρώσους. Η άνοδος του Μπάλντγουϊν ωστόσο οδήγησε την Μπασκόνια σε ένα 8-0 σερί (17-14 στο 9'), αποκαθιστώντας τις ισορροπίες. Ακολούθησε η αντίδραση της Ούνιξ (24-14 στα 39'' πριν την λήξη του δεκαλέπτου) αλλά ένα τρίποντο του Μαρίνκοβιτς (24-17 στο 10') έριξε και πάλι την διαφορά σε μονοψήφια επίεπεδα κι αύξησε το ενδιαφέρον ενόψει του 2ου δεκαλέπτου.

Πάντως, στα πρώτα επτά λεπτά της δεύτερης περιόδου, η Μπασκόνια δεν... εμφανίστηκε στο παρκέ, με αποτέλεσμα η Ούνικς να τρέξει ένα εντυπωσιακό σερί 18 πόντων δίχως να δεχθεί απάντηση! Τζον Μπράουν, Βοροντσέβιτς, Ουζίνσκι και Κάναν ήταν οι κύριοι επιθετικοί εκφραστές των γηπεδούχων σε αυτό το εκρηκτικό διάστημα (42-17, 3'35'' πριν το ημίχρονο). Ο Μπάλντγουϊν διέκοψε την αφλογιστία των Βάσκων με ένα δίποντο έπειτα από 6:42' χωρίς σκορ. Οι «πράσινοι» πήγαν στα αποδυτήρια με προβάδισμα 25 πόντων αφού προηγουμένως οι Κάναν και Βοροντσέβιτς πρόσθεσαν ακόμη δύο τρίποντα στον λογαριασμό τους.

Στην τρίτη περίοδο η Μπασκόνια προσπάθησε να ανακάμψει και βρήκε επιθετικό ρυθμό, βασιζόμενο κυρίως σε ενέργεις του Κοστέλο, όμως δεν ήταν στιβαρή αμυντικά. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να διατηρούν χωρίς να ζορίζονται ιδιαίτερα την μεγάλη τους διαφορά. 1'32'' πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, οι Ισπανοί μείωσαν στους 16 (η χαμηλότερη τιμή της διαφοράς μετά από πολλά λεπτά), αλλά οι δύο Μπράουν, Λορέντσο και Τζον, έστειλαν ξανά την Ούνικς στο +22 στο τελευταίο λεπτό.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, το ματς ήταν κατά βάση... τυπική διαδικασία, με τον χρόνο να κυλά υπέρ των γηπεδούχων. Οι δύο ομάδες ήταν πιο χαλαρές, έπαιξαν χωρίς άγχος για το αποτέλεσμα κι η Μπασκόνια κατάφερε να μαζέψει την διαφορά σε πιο τιμητικά για την ίδια επίπεδα.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 48-23, 66-44, 83-69

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Ουσιαστικά όλα τελείωσαν στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η Ούνικς με σερί 18-0 και πολύ καλή άμυνα, καθάρισε το ματς και πήγε στο ημίχρονο με προβάδισμα 25 πόντων. Έκτοτε η αντίδραση της Μπασκόνια δεν αρκούσε για να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι Ρώσοι διαφύλαξαν επιτυχώς το ισχυρό τους προβάδισμα, χωρίς να αγχωθούν.

O MVP: Από κοινού οι Βοροντσέβιτς (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και Τζον Μπράουν (14 πόντους, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 2 ασίστ). Οι ψηλοί της Ούνικς έκαναν ιδιαίτερα μεστή εμφάνιση.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τζάρελ Μπράντλεϊ ήταν πολύτιμος για τους νικητές με 11 πόντους, 4/6 σουτ εντός πεδιάς, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ κι 1 κλέψιμο. Το καλύτερο του παιχνίδι με τα χρώματα της νέας του ομάδας. Θετικός κι ο Σπίσου που είχε 8 ασίστ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η Μπασκόνια είχε αρκετούς οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα. Νόκο, Ενόχ, Μπαρέρα και Κούρουκς πάτησα παρκέ για λιγότερα από 10 λεπτά έκαστος και δεν έκαναν καθόλου αισθητή την παρουσία τους.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το καταστροφικό διάστημα της Μπασκόνια (άποντη για 6:42' στην 2η περίοδο) της κόστισε ανεπανόρθωτα. Στο επίπεδο της EuroLeague, νεκρά διαστήματα τόσο μεγάλης διάρκειας, τα πληρώνεις ακριβά.

TO ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια «βραχυκυκλώθηκε» και πέτυχε όλους κι όλους 6 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο ενώ δέχθηκε 24.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η καλύτερη εφετινή εμφάνιση της Ούνικς συνολικά την οδήγησε σε μια άνετη επικράτηση. Έχει ρόστερ με ποιότητα η ρωσική ομάδα και το ζήτημα είναι να υπάρξει και συνέχεια. Η Μπασκόνια από την πλευρά της προβλημάτισε, ηττήθηκε ουσιαστικά δίχως αντίσταση. Ήταν σα να πάτησε απότομα το... φρένο, έπειτα από τρεις διαδοχικές νίκες.

2

1

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.